-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtys kratų bendrovėse – į ką iš tiesų nusitaikė FNTT?

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) atlieka itin didelį tyrimą, kurio akiratyje – 68 Lietuvos ir užsienio bendrovės. Įtarimai pareikšti jau 8 fiziniams asmenims, kurių tapatybės šiuo metu neatskleidžiamos. Kieno kišenėse galbūt neteisėtai nusėdo ES milijonai?
Asociatyvinė iliustracija: korupcija
Asociatyvinė iliustracija: korupcija / VSAT archyvo nuotr.

Pirmadienį kratos darytos „Icor“ grupės įmonėse, prieš savaitę krėsta Valstiečių ir žaliųjų partijos (VŽP) pirmininko pavaduotojo vadovaujama bendrovė, tačiau panašu, kad ne šios bendrovės yra FNTT dėmesio centre.

FNTT atlieka tyrimą dėl apgaule savo ar kitų asmenų naudai įgyto didelės, beveik 4 mln. eurų vertės, svetimo turto – Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos biudžetų lėšų gaunant paramą 11 projektų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ES vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ES vėliava

Parama buvo gauta įgyvendinant 2007-2013 m. Lietuvos kaimo plėtros programos priemones „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“ ir „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“. ES paramą administravo Nacionalinė mokėjimų agentūra.

Nei „ICOR grupei“ priklausanti UAB „Pirmoji galimybė“ (buvusi „Bionovus“), nei Ramūno Karbauskio pavaduotojo Viktoro Rinkevičiaus įmonė „Biržų žemtiekimas“ nebuvo šių programų dalyvės ir negavo paramos iš ES struktūrinių fondų.

Šiose bendrovėse ieškota finansinių dokumentų, kurie leistų atsekti kitų bendrovių įmonių srautus. 15min gauti duomenys rodo, kad į „Biržų žemtiekimą“ pareigūnai atėjo ieškoti finansinių dokumentų, susijusių su bendrovėmis „Granulė LT“, „Atenergy“, „Ingepa“ ir „D&D Group“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Traktorius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Traktorius

Bendra visų sandorių suma iš bendrovių „Atenergy“ ir „Granulė LT“ kiek didesnė nei 100 tūkst. eurų, už kuriuos buvo parduota žemės ūkio technika.

FNTT trečiadienį pranešė, kad tyrimą atlieka pagal požymius nusikalstamų veikų, nustatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 203 str. 2 d. (neteisėta juridinio asmens veikla), 300 str. 3 d. (dokumento klastojimas), 182 str. 2 d. (didelės vertės svetimo turto užvaldymas apgaule), 228 str. 2 d. (piktnaudžiavimas tarnyba), dėl apgaule savo ar kitų asmenų naudai įgyto beveik 4 mln. eurų vertės svetimo turto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius