-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 10 03 /14:04

Didysis pirmadienio gaisras Vilniuje: aiškėja aplinkybės, bet ne priežastys, o oras jau švarus

Paaiškėjo, kad sostinės Liepkalnio gatvėje sudegė bendrovės „Ekonovus“ angaras su antrinių žaliavų rūšiavimo staklėmis ir presu. Taip pat supleškėjo tiek viduje, tiek lauke sukrautas presuotas popierius ir plastikas. Gaisro, kurio dūmai pirmadienį buvo matomi kone iš viso miesto ir užteršė atmosferą, priežastys dar tik pradedamos tirti. Turtas yra apdraustas, įmonės veikla dėl gaisro nesutrikdyta. Nebėra ir pavojaus vilniečių sveikatai: teršalus išsklaidė vėjas, lietus.
Sudegusio atliekų sandelio liekanos
Sudegusio atliekų sandėlio liekanos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) apie vakarykštį įvykį surinko ir užfiksavo detalią informaciją.

Gavę iškvietimą 15.54 val., prie Liepkalnio g. 172-uoju numeriu pažymėtų sandėliavimo paskirties pastatų pirmieji gelbėtojų ekipažai atsidūrė po vienuolikos minučių, 16.05 val.

Ugniagesiams atvykus, atvira liepsna degė metalinis angaras, kurio matmenys 70x30 m. Angaras per keletą valandų sudegė visiškai. Sudegė ir viduje (150 kvadr. metrų plote) sukrautas presuotas popierius, plastikas, presas ir rūšiavimo staklės. Šalia angaro (100 m² plote) apdegė sukrautas presuotas popierius ir plastikas.

Per kovą su ugnies stichija į pagalbą buvo pasitelktas ir įmonės „Ekonovus“ krautuvas.

PAGD duomenimis, liepsnų plitimą gaisravietėje buvo pavykę sustabdyti 17.15 val., o visiškai gaisras užgesintas tik 18.43 val.

Po to ugniagesiams gelbėtojams dar keletą valandų teko užsiimti baigiamaisiais darbais.

Darbo ėmėsi specialistai

PAGD Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus vedėja Vida Šmigelskienė antradienį 15min minėjo, kad į įvykio vietą nuo šio ryto yra išvykę Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdybos valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus pareigūnai. Specialistai dar tik apžiūri gaisravietę ir renka medžiagą, tad apie gaisro priežastį kalbėti dar anksti. „Tiriamos ir tikrinamos visos versijos“, – užtikrino skyriaus vedėja.

Jos žiniomis, Gaisrinių tyrimų centro komanda į Liepkalnio gatvės objektą kol kas nebuvo kviečiama.

Tuo metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyryje 15min antradienį sužinojo, kad ikiteisminis tyrimas dėl šio gaisro bent kol kas nėra atliekamas.

Pirmadienį patruliai buvo vieni iš tų, kurie skambino telefonu 112 ir kvietė ugniagesius, vėliau policija reguliavo eismą ir padėjo užtikrinti saugumą įvykio vietoje, tačiau jokios rimtesnės teisėsaugininkų pagalbos kol kas neprašoma. Policijos pareigūnai pripažįsta, kad šiuo metu būtent priešgaisrinės apsaugos specialistai yra tie, kurie geriausiai gali atlikti pirminį tiriamąjį darbą.

Turtas buvo draustas, veikla nesutriko

Gaisro liudininkai pasakojo, kad pasirodžius dūmams, rūšiavimo ir presavimo ceche dar sukiojosi darbuotojų brigada. Personalas ėmėsi veiksmų, kad ne tik nenukentėtų žmonės, bet ir būtų išgelbėta kuo daugiau turto.

Darbuotojai spėjo išvaryti iš pavojingos vietos traktorius ir sunkvežimius, kuriuos išplitusi ugnis neabejotinai būtų pasiglemžusi.

Pripažįstama, kad gaisro padaryta materialinė žala yra gana didelė, tačiau „Ekonovus“ šį turtą buvo apdraudusi.

Didžiausias nuostolis plastiko ir kartono presuotojams yra sudegęs presas. Tačiau teigiama, kad įmonės veikla ir pajėgumai operatyviai pertvarkyti taip, kad bent klientai pajustų kuo mažiau nepatogumų.

Teršalus išsklaidė vėjas ir lietus

Gaisro įkarštyje gelbėtojai vilniečiams į mobiliuosius siuntė įspėjimus verčiau be svarbaus reikalo neiti į lauką, nes buvo padidėjusi oro tarša.

Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Bimbaitė 15min antradienį teigė, kad gaisro padariniai ir užterštumas rimtesnio poveikio gyventojų sveikatai nepadarė.

Kita vertus, specialistė pripažino, kad arčiausiai įvykio vietos esanti Senamiesčio matavimo stotis fiziškai yra kiek per toli nuo gaisravietės, kad apskritai galėtų fiksuoti oro būklę.

V.Bimbaitė pažymėjo, kad gaisro metu ir po jo buvo palankios meteorologinės sąlygos, leidusios nesikaupti, o netrukus – ir išsisklaidyti taršai. „Esant vėjui, dūmai nesikaupė prie žemės, juos išnešiojo. Antradienį lyja, tai irgi padeda išvalyti oro užterštumą“, – aiškino Oro kokybės vertinimo skyriaus specialistė.

V.Bimbaitė apibendrino, kad po vakarykščio gaisro trumpalaikį poveikį ir žalą sveikatai galėjo pajusti nebent tie vilniečiai, kurie buvo prie pat siaučiančio gaisro židinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius