Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dramatiškai apiplėštas kolekcininkas Andrejus Balykas nesiryžo teisme atsakyti, kiek milijonų verti iš jo namų pagrobti turtai

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje net 10 asmenų kaltinami tuo, jog atėmę laisvę vieno turtingiausio Lietuvos kolekcininko žmonai ir dviems vaikams pagrobė iš namo ikonų, grynųjų ir kitokio turto. Įžūlaus apiplėšimo metu namuose nebuvęs šeimininkas A.Balykas yra pareiškęs 51 mln. litų civilinį ieškinį, kurį žada pagrįsti.
Teismas dėl ikonų vagystės
Nukentėjusieji sutuoktiniai Balykai, du jų sūnūs ir veidus užsidengę trys kaltinamieji teisme. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip skelbta anksčiau, Lietuvos sostinėje gyvenantis antikvariniais dirbiniais prekiaujančios įmonės „Atradimai“ savininkas 49 metų Andrejus Balykas apiplėštas 2008–ųjų spalio 10–osios rytą. Pistoletais ginkluoti banditai į A.Balyko namą Antakalnyje, S.Kairio gatvėje, įsiveržė prieš tai pagrobę vyresnįjį kolekcininko sūnų.

Į A.Balyko, kuris tuo metu buvo išvykęs į Paryžių, namus įsiveržę nusikaltėliai surišo jo šeimos narius. Iš namų banditai pagrobė ne tik bemaž 300 ikonų, bet ir daugiau kaip 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų), sidabrinių antikvarinių daiktų rinkinį, savigynai išduotą pistoletą „Beretta 84F“, laikrodžius ir visus kolekcininko žmonos papuošalus iš aukso, sidabro, perlų.

„Aš ją stengiausi nuraminti, nors net nežinojau, kas atsitiko. Visko būna gyvenime. Bet gyvenimas tęsiasi“, – šią savaitę kalbėdamas apie žmoną per apklausą Vilniaus apygardos teisme kolekcininkas A.Balykas prisipažino filosofiškai žvelgiantis į šią jo šeimą ištikusią dramą. Vyras, kurį žinia iš Lietuvos spalio 10–osios rytą apie 6 val. pasiekė Berlyne, prasitarė visų pirma pagalvojęs, ką baisiausio galėjo padaryti banditai jo šeimai.

„Ant keturių spausdintų lapų yra išvardintas visas iš jūsų namų pagrobtas turtas. Kokia bendra žala padaryta?“, – nukentėjusiojo teiravosi bylą nagrinėjanti teisėja Jūratė Damanskienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balykas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balykas

„Labai sunku įvertinti. Čia 30 gyvenimo metų“, – atsiduso kolekcininkas, kuris dalį ikonų ir kitų vertybių su restauratorių pagalba yra prikėlęs naujam gyvenimui.

Teisėja domėjosi turto verte, nes prokuratūros parengtame kaltinamajame akte minima 10 milijonų litų suma, o pats kolekcininkas yra pareiškęs 51 mln. litų ieškinį.

A.Balykas pažadėjo teismui proceso metu pateikti konkrečius pagrįstus duomenis, kiek buvo vertas per apiplėšimą išneštas turtas.

Gaujoje – garsaus prodiuserio svainis

Ši baudžiamoji byla po rezonansinio nusikaltimo yra iškelta dėl neteisėto valstybės tarnautojo vardo pasisavinimo, neteisėto žmogaus laisvės atėmimo, didelės vertės svetimo turto bei šaudmenų pagrobimo, sukčiavimo.

Prieš teismą stojo dešimt kaltinamųjų: Saulius Navickas, Saulius Jankūnas, Artūras Barasa, Nikolajus Glotko, Aleksandras Bespalovas, Remigijus Byčius, Leonidas Epelbaumas, Arturas Skurka, Jevgenijus Malimenkovas ir Erikas Griškevičius.

31 metų A.Barasa yra garsaus TV prodiuserio Kristupo Krivicko svainis (žmonos Jurgitos brolis).

Šešiems iš kaltinamųjų taikomas suėmimas, kiti keturi yra laisvėje ir į posėdžius vaikšto patys.Kolekcininko žmona visam gyvenimui prisiminė, kaip vienas banditų prikišo prie jos žando pistoletą ir paklausė: „Nori gyventi?..“

Bylos duomenimis, nusikaltėliai ilgai ruošėsi nusikaltimui: buvo apgalvoję veiksmus, pasiskirstę vaidmenis, stebėję aplinką ir šeimos įpročius.

Sustabdė apsimetę policininkais

Teisme liudijusiam vyresniajam kolekcininko sūnui Ornaldui teko prisiminti, kaip lemtingą naktį apie pusę pirmos jį, grįžtantį automobiliu „Volvo C70“, sustabdė policininkais persirengę ir žalią juostą ant balto mikroautobusiuko šono užsiklijavę keturi banditai.

„Užlaužė rankas, uždėjo antrankius, ėmė mušti ir klausinėti, kur tėvas laiko pinigus“, – naktinį susitikimą su „pareigūnais“ prisiminė jaunas vyras.

Maža to, nusikaltėliai turėjo skysčio, kurio kvapas O.Balykui priminė benziną: grasinta jį apipilti ir padegti.

Tačiau vaikinas nepabūgo: „Kiek galėjau, melavau, klaidinau juos. Sakiau, kad tėvas yra namie ir pas tėvą dar yra draugas atvykęs.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Leonidas Epelbaumas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Leonidas Epelbaumas

Bet nusikaltėliai žinojo, kad A.Balykas – Vakarų Europoje.

Pagrobėjai surištą ir užrištomis akimis Ornaldą įgrūdo į jo mašinos bagažinę ir apie 2 val. 30 min. įvažiavę per garažo vartus penkiese įsiveržė į namus.

„Nespėjau net išlipti iš lovos. Du kaukėti vyrai puolė prie manęs. Kiti trys puolė prie jaunėlio sūnaus“, – teismui pasakojo nukentėjusioji Janina Balyko.

Moteris visam gyvenimui prisiminė, kaip vienas banditų prikišo prie jos žando pistoletą ir paklausė: „Nori gyventi?..“

J.Balyko sakė, kad kai jai liepė tylėti, ji buvo išties išsigandusi: „Nei šaukiau, nei rėkiau.“

Šeimininkė įsibrovėliams iškart pasakė, kuriame stalčiuje namuose laikomi grynieji pinigai. „Aš nieko nemelavau. Ką klausė, tą ir atsakiau“, – minėjo nukentėjusioji.

Banditai surišo šeimininkės kojas, rankas, užmetė antklodę ir nunešė į viršų, kur kiti nusikaltėliai panašiai jau buvo sudoroję jaunėlį sūnų.

„Sūnus klausė: „Mama, kaip tu jautiesi?“, ir dejavo“, – prisiminė J.Balyko.Maždaug 3–4 valandas plėšikai nešiojo turtą iš namo į automobilius.

Jaunėlis Alertonas pasakojo iš pradžių pagalvojęs, jog čia nutarė pakvailioti brolis su draugais. „Pabudęs nesuvokiau, kas vyksta. Buvo pasakyta, kad tyliai, ramiai, nerėk. Pradėjau muistytis, rėkti, ir buvo smogta į veidą, įremtas ginklas į galvą. Dar su strypu porą kartų trenkė per kojas“, – pasakojo vaikinas.

Alertonas įsidėmėjo, kad tarp šiurkščių banditų vienas buvo „malonus“: „Jis ir mamą vadino ponia arba mama. Tas pats, matyt, ir vandens jai atnešė. Ir brolio vis paklausdavo, ar gyvas, ar viskas gerai.“

Pagrobtą „Volvo“ netoliese sudegino

Maždaug 3–4 valandas plėšikai nešiojo turtą į automobilius.

Plėšikams išsinešdinus, pirmoji apie 6 val. ryto išsilaisvino moteris. Ji pasikvietė kaimynę, buvo paskambinta ir į policiją. J.Balyko susisiekė ir su vyru, kuris ramino ją iš Vokietijos sostinės Berlyno.

Pagrobtą „Volvo“ automobilį nusikaltėliai netrukus padegė miške apie kilometrą nuo apvogtų namų.

Didžioji dalis tą naktį išsivežto grobio nesurasta iki šiol.

Pas vieną gaujos narių, kuris buvo atsakingas už vertybių realizavimą, pareigūnai kratų metu aptikto 11 ikonų.

Dar 7 ikonos buvo surastos per bendrą Lietuvos ir Baltarusijos pareigūnų operaciją Minske.

Parodymus šioje byloje kaltinamieji žada duoti tik po visų nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausos.

Procesą šioje baudžiamojoje byloje numatoma tęsti rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius