Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dramatiškoje žmogžudystės byloje išteisintiems vyrams teks dar grįžti į teismų karuselę

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paskelbė sprendimą, nenudžiuginęs uostamiesčio gyventojo Romo Šimkaus ir Maksimo Mitreniuko iš Kaliningrado srities, kurie įtariami nužudę įtakingus nusikalstamo pasaulio veikėjus – Storą, Ploną bei jų vairuotoją.
byla, teismas, teismo salė, posėdžių salė teisme,
Asociatyvinė iliustracija: žiniasklaidos atstovai ir posėdžių sekretorė teismo salėje. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Antradienį LAT pranešė, kad grąžino R.Šimkaus ir M.Mitreniuko bylą apeliacinės instancijos teismui.

Šiuos du vyrus pernai vasarą netikėtai išteisino Lietuvos apeliacinis teismas, patvirtindamas taip pat netikėtą ankstesnį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį.

40 metų R.Šimkus ir 34-erių Rusijos pilietis M.Mitreniukas buvo įtariami, kad galėjo žiauriai nužudyti Klaipėdos nusikalstamo pasaulio atstovus, pajūryje veikusios įtakingos „storinių“ gaujos narius – brolius Gintautą (gim. 1971 m., pravarde Storas) ir Rimantą (gim. 1972 m., pravarde Plonas) Žukauskus bei jų bičiulį Ričardą Užemecką (gim. 1969 m.).

Prokuratūros vertinimu, R.Šimkus turėjo būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos, o M.Mitreniukas nusipelnė mažiausiai 20 metų kalėjimo.

Juolab kad vyrai buvo kaltinami ne tik trijų žmonių nužudymu, bet ir neteisėtu disponavimu narkotikais, nelegalių ginklų ir šaudmenų turėjimu.

Meilės ir mirties drama

Ši dramatiška meilės, baimės ir mirties istorija prasidėjo dar 2001 metais, kai buvo nužudyti G.Žukauskas su R.Užemecku, o jų kūnai užkasti miške netoli Karklės. Po vienos dienos, bijant keršto, buvo susidorota ir su G.Žukausko broliu Rimantu.Jeigu sužinotų, tu neįsivaizduoji, kas būtų. Storas tikrai užmuštų ir mane, ir tave! – nujausdama, ko tikėtis iš tuomečio savo vyro G.Žukausko, mylimajam Romui kalbėjo Ina.

Teigiama, kad viskas prasidėjo nuo nesutarimų tarp R.Šimkaus ir G.Žukausko, nes pastarojo žmona Ina vyrui sėdint kalėjime suartėjo su šeimos draugu Romu ir netgi pagimdė nuo jo vaiką.

G.Žukauskas, tarsi nujausdamas neištikimybę, kai kam buvo prasitaręs, jog niekada neatleistų žmonai, jei ši išduotų su kitu. G.Žukauskas neslėpė, kad riesta būtų ir mylimosios meilužiui.

Šaltakraujiškai sušaudė Karklės miške

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R.Šimkus nutarė nelaukti susidorojimo, bet pirmas nužudyti konkurentą. Į kruviną talką jis pakvietė savo bičiulį M.Mitreniuką.

Netrukus R.Šimkus G.Žukauską pakvietė užsukti į kavinę Palangoje ir neva aptarti verslo reikalus. Gintautą atvežė vairuotojas R.Užemeckas.

Piktavaliai į svečių gėrimus paslapčia įpylė migdomųjų, o šiems pradėjus snausti, nuvežė į mišką. Bylos duomenimis, G.Žukauskas miške trumpam atsipeikėjo, bet buvo prismaugtas savo aukso grandine.

Tada abu vyrus šaltakraujiškai sušaudė: į širdis, smilkinius, viršugalvį. Duobė Karklės miške buvo paruošta iš anksto.

Esminis pokalbis telefonu

Teismuose ir R.Šimkus, ir M.Mitreniukas kaltinimus dėl trijų asmenų nužudymo kategoriškai neigė.

Po dviejų kaltinamiesiems sėkmingų teismo sprendimų skundas pasiekė Aukčiausiąjį Teismą.

Ieškodami teisingumo, į LAT kreipėsi ir Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovai, ir du sūnus palaidojusi Ona Danutė Žukauskienė.

Šiandien LAT teisėjų kolegijos atstovas Benediktas Stakauskas pranešė, jog nutarta „panaikinti Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos nutartį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka“.

LAT požiūriu, „bylą nagrinėjant apeliacinės instancijos teisme buvo padaryta esminių Baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimų, kurie sutrukdė teismui išsamiai ir nešališkai išnagrinėti bylą, priimti teisingą sprendimą“.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

Teisėjų kolegiją nustebino, kad jų kolegos iš Apeliacinio teismo, vertindami Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį, nepastebėjo, jog, pavyzdžiui, R.Šimkaus kaltę pagrindžiantys įrodymai atmesti, o paneigiantys – priimti.

LAT teisėjai atskreipia dėmesį, jog itin reikšmingas šioje byloje buvo dar 1997 metų spalio 11 dieną vykęs telefoninis pokalbis tarp Storo žmonos I.Žukauskienės ir R.Šimkaus, kurio metu pastarasis prasitarė bijantis G.Žukausko fizinio susidorojimo.

LAT teisėjai mano, kad ankstesni teismai buvo nedėmesingi šiam pokalbiui, neįsigilino į jo prasmę.

„Jeigu sužinotų, tu neįsivaizduoji, kas būtų. Storas tikrai užmuštų ir mane, ir tave!“ – nujausdama, ko tikėtis iš tuomečio savo vyro G.Žukausko, mylimajam Romui kalbėjo Ina.

„Tu taip pasakoji, lyg viena nori gyventi“, – tąsyk I.Žukauskienei atsakė R.Šimkus.

Teismai: tai prielaidos, o ne įrodymai

Užpernai laikraštis „Klaipėda“ rašė: anot Klaipėdos apygardos teismo teisėjo Daliaus Jocio, kaltinti vyrai 2001 m. birželio 15 ir 16 dienomis, kai įvyko žudynės, sukinėjosi arti aukų. Telefonų išklotinės rodo, kad G.Žukausko ir R.Užemecko nužudymo metu jie buvo toje zonoje, kur nužudyti ir užkasti abu vyrai. Žudynių metu jų telefonai neveikė, o netrukus po to jie vėl pradėjo aktyviai bendrauti telefonais. „Tai verčia juos įtarti padarius nusikaltimą, bet nuteisti remiantis vien šiuo įrodymu negalima“, – sakė teisėjas.

Kad šis uostamiesčio teisėjas bylą įvertino teisingai, pernai paskelbė ir Apeliacinis teismas sostinėje: ir vilniečiams Temidės tarnams prokurorų surinkti įrodymai labiau priminė prielaidas.

Istorija su garsiu prodiuseriu

Kol daugelį metų buvo nagrinėjama ši trigubos žmogžudystės byla, M.Mitreniukas ir R.Šimkus neišvengė kitų kriminalinių nuotykių.

TV3 nuotr./Ex-Geltona nauju pavadinimu grįžta kartu su „Išsipildymo akcijos 2008“ finalu!
Buvusi Geltona

Pastarasis už 100 tūkst. litų užstatą buvo paleistas į laisvę, bet netikėtai pabėgo į Norvegiją.

Todėl nuo 2005 metų pradžios buvo paskelbta jo tarptautinė paieška. Netrukus R.Šimkus Skandinavijoje įkliuvo su 7 kilogramais amfetamino ir 6 metams sėdo į belangę.

Kai jį neatlikusį nė pusės bausmės grąžino į Lietuvą, uostamiestyje žmogžudysčių bylą pagaliau buvo galima tęsti.

Savo ruožtu M.Mitreniukas buvo nuteistas dėl to, kad viename kazino iš žinomo muzikos prodiuserio Gintaro Bendžio pavogė piniginę su atlikėjos Geltonos honoraru.

M.Mitreniuką nuo 2001 metų medžiojo ir Storo bei Plono draugai. Teigiama, kad buvo rengiamasi jam atkeršyti. Už žiaurius, bet neįgyvendintus planus 5 metų laisvės atėmimo bausmė skirta Žukauskų draugui Artūrui Virkovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius