Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 05 /10:35

Mindaugo Žalimo draugė: „Drąsius Kedys tiems, kas skriaudžia vaikus, pats ruošėsi daryti teisingumą. Ruošėsi juos žudyti“

Kauniečiai Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė sostinėje toliau teisiami dėl pagalbos Drąsiui Kedžiui rengiant žudynes Kaune. Ketvirtadienį teisme rengiama svarbios liudytojos – slaptojo policijos informatoriaus Mindaugo Žalimo draugės – Lauros Žiliūtės apklausa.
Teismo posėdyje
Eglė Barauskaitė teismo posėdyje / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienio rytą toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl kurstymo nužudyti teisėją Joną Furmanavičių, Laimutės Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę, pačią L.Stankūnaitę ir jos tuometį globėją Andrių Ūsą, taip pat dėl pagalbos žudant J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę bei pagalbos rengiantis L.Stankūnaitės ir A.Ūso žmogžudystei.

Į šio ryto posėdį slaptojo policijos informatoriaus Mindaugo Žalimo draugę Laurą Žiliūtę atvedė kaukėta apsauga. Kaukę dėvėjo ir ši liudytoja.

„Mes tiesiog bendraudavome. Draugiškai bendraudavome“, – apie santykius su kaltinamaisiais sakė L.Žiliūtė.

Vilnietei liudytojai teisme teko prisiminti kaltinamųjų apsilankymą pas ją su M.Žalimu netrukus po to, kai 2009 m. rugpjūtį ji susilaukė vaiko. R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė neva aplankė naujagimį, tačiau kauniečiams vos atvykus aklasis choristas ir M.Žalimas kažkur dingo. Moterims pasakė, kad važiuoja pirkti batų, bet užtruko nuo vidurdienio iki 22 val.

„Kaip vyrai paaiškino, pasiteisino, kad taip ilgai užtruko?“ – klausė teisėjų kolegijos pirmininkė, mat pagal kaltinimus, kaip tik tuo metu M.Žalimas su R.Ivanausku tvarkė reikalus, susijusius su pagalba D.Kedžiui rengiantis žudynėms.

Beje, tądien M.Žalimo abu telefonai buvo išjungti ir palikti namuose, o R.Ivanausko mobilusis irgi buvo išjungtas ir paliktas E.Barauskaitės rankinėje.

„Nelabai teisinosi. Matė, kad aš pikta, todėl greitai apsirengė ir išėjo“, – L.Žiliūtė sakė, kad svečiai E.Barauskaitė ir R.Ivanauskas išvyko paskubomis, bet, kita vertus, juos išlydėti į kiemą išėjęs Mindaugas užtruko dar visą pusvalandį.

„Norėjo teisėją Furmanavičių, dukros mamą, mamos sesę, iš agurkinių gaujos kažkokį ir lygtai Milinį“, – apie D.Kedžio planuotus nužudyti žmones liudijo L.Žiliūtė.

L.Žiliūtė teismui pasakojo, kad apie planus žudyti žmones Kaune žinojo tik iš savo sugyventinio Mindaugo.

„Drąsius jam išsipasakojo, kad jo dukra yra tvirkinama. Kad jos motina ją pardavinėja. Jis visur dėl to skundžiasi, bet teisingumo neranda, visos durys jam uždaros. Tai jis ruošiasi juos žudyti. Kad tiems, kas skriaudžia vaikus, pats ruošiasi daryti teisingumą“, – apie tai, ką žinojo iš M.Žalimo, teismui pasakojo liudytoja.

Nukentėjusiųjų advokatas teiravosi, o iš kur pats D.Kedys tai žinojo.

„Iš savo sesers ir iš mergaitės“, – Neringą Venckienę netiesiogiai paminėjo liudytoja.

Anot liudytojos, pats M.Žalimas siūlė nevertinti D.Kedžio pareiškimų rimtai: „Ne pirmas atvejis, kai iš pykčio prišneka, o paskui nieko nepadaro. Kedys karštakošis, praeis kažkiek laiko ir jis apsiramins.“

Vis dėlto garliaviškio planai darėsi panašūs į realius, nes Drąsius vis konkrečiau kalbėdavo apie asmenis, kuriuos ruošiasi nužudyti. „Norėjo teisėją Furmanavičių, dukros mamą, mamos sesę, iš agurkinių gaujos kažkokį ir lygtai Milinį“, – liudijo L.Žiliūtė.

Pasak liudytojos, ji su Mindaugu vėliau pakalbėjo, kad reikia užkirsti kelią kruviniems išpuoliams, pranešant apie D.Kedžio planus teisėsaugai. Todėl M.Žalimas susirado Policijos departamento adresą sostinės Saltoniškių g. ir nuvyko susitikti su pareigūnais. „Mindaugas nepasakojo, su kokiais pareigūnais bendravo. Mindaugas tik davė man lapelį, ant kurio buvo užrašyta Tomas ir telefono numeris, ant kitos pusės – Darius ir kitas telefono numeris. Tai pareigūnai, kuriais Mindaugas pasitikėjo. Sakė, kad skambinčiau jiems, jeigu jam kas nors atsitiks“, – tokie L.Žiliūtės parodymai yra užfiksuoti dar ikiteisminio tyrimo metu.

Kaip žinoma, kitame sostinės teisme pastaruoju metu yra teisiami net penki Policijos departamento ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnai, esą gavę informaciją iš slaptojo informatoriaus, tačiau ją nuslėpę ir neužkirtę kelio D.Kedžio kruviniems planams. Vilniaus miesto apylinkės teisme dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo ir tarnybos pareigų neatlikimo į teisiamųjų suolą yra sėdę Tomas Ulpis, Darjušas (Darius) Sinkevičius, Visvaldas Račkauskas, Emilijus Damukaitis ir Vitalijus Vitkovskis.

Pagal prokuratūros kaltinimus, planuojant masines žudynes Kaune, R.Ivanauskas su E.Barauskaite patarinėjo D.Kedžiui dėl nužudymų eigos, rado galimą bendrininką, kartu su D.Kedžiu aptarinėjo slapstymosi vietas bei atsitraukimo kelius, policijos darbuotojų suklaidinimo taktiką, dalyvavo užtikrinant D.Kedžio slapstymąsi po jo planuojamų nužudymų. Be to, R.Ivanauskas dalyvavo išbandant nužudymuose numatytą naudoti pistoletą su garso slopintuvu ir neperšaunamas liemenes. M.Žalimas esą nesiryžo tapti baisų D.Kedžio numanytų skerdynių bendrininku, todėl informavo apie tuos planus teisėsaugą. 

Po L.Žiliūtės apklausos ši slapta liudytoja vėl užsidėgo kaukę ir buvo išvesta iš salės.  Po kelių minučių kaukėta apsauga atvedė kitą saugomą liudytoją - garsųjį policijos informatorių M.Žalimą (apie jo apklausą skaitykite naujesnėje 15min.lt publikacijoje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius