Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 11 /11:33

Drąsiaus Kedžio draugas Raimundas Ivanauskas teisme pasakojo, kaip jo bičiulis rengėsi žudynėms

Teismas sostinėje penktadienį nuo ryto toliau tęsė Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės bylą dėl pagalbos Drąsiui Kedžiui nužudant Laimutės Stankūnaitės seserį ir teisėją Joną Furmanavičių.
Raimundas Ivanauskas
Raimundas Ivanauskas / Aurimo Šrubėno nuotr.

Penktadienio posėdyje prokuroras kaltinamojo Raimundo Ivanausko paprašė plačiau paaiškinti, ką reiškia užuomina, kad po sulaikymo jis Kauno izoliatoriuje būdavo „girdomas kava“.

„Baisūs dalykai darėsi. Nesupratau, ar aš čia gyvas, ar miręs. Prasidėjo haliucinacijos, vaidenosi smegenyse man baisūs dalykai. Labai kalbėti norėjosi“, – aklasis R.Ivanauskas pasakojo apie tai, kad norėdami išgauti iš jo tinkamus parodymus, pareigūnai vaišino jį gėrimu su neaiškiomis priemaišomis.

Pasak kaltinamojo, tos būsenos jis negalėjo pakęsti, jautėsi žiauriai kankinamas. „Jeigu reikia jums mano mirties, duokit šniūrą, aš pasikarsiu...“, – R.Ivanauskas tikina, jog iš nevilties buvo ištaręs net tokius žodžius.

Advokatas savo ginamojo teiravosi, kaip jis vertina svarbiausius šioje byloje jam pareikštus kaltinimus – dėl pagalbos D.Kedžiui ruošiantis žudyti žmones.

„Niekada gyvenime nedrįsčiau, net minčių tokių nebuvo! Niekada net rankos prieš nieką nesu pakėlęs. Kaip ir mano tėvelis. Taip išauklėtas esu“, – dievagosi R.Ivanauskas, siūlęs padėti ranką ant širdies ar ant Konstitucijos knygos, kad tik juo būtų patikėta.

Kita vertus, R.Ivanauskas neslėpė, kad pedofiliją kai kuriuos asmenis kaltinęs ir tą problemą viešinęs D.Kedys vieną dieną pareiškė: „Nusibodo tas civilizuotas požiūris...“

„Ką jūs supratote – ką reiškė toks jo pasakymas?“ – kaltinamojo teiravosi teisėjų kolegijos pirmininkė.

„Supratau, kad jam nusibodo kultūringai kalbėti. Jis sakydavo, kad padėti juos reikėtų – Ūsą, Stankūnaitę“, – aiškino R.Ivanauskas, dar pridūręs, kad Drąsius savo mergaitės motiną vadindavo „zaraza“.

VIDEO: Spalio 11 d. posėdis Kedžio draugų byloje

Dar kartą teismo paklaustas apie žodžio „padėti“ prasmę, R.Ivanauskas įvardino D.Kedžio ketinimą – užmušti. Tačiau R.Ivanauskas esą manė, kad jo draugas taip tik kalba, pagautas pykčio. „Vyre, tau reikia dukrą žiūrėti, o jeigu tu sėsi...“ – R.Ivanauskas sakė draugiškai įspėjęs bičiulį nešnekėti niekų.

„Aš nesėsiu!“ – esą taip griežtai yra atsakęs kaltinamasis. Kaunietis pamena, kokiais žodžiais bandė įtikinti Drąsių: „Kaip nesėsi? Dabar tokios technologijos, kad ne tokius banditus pagauna...“

„Ką jis kalbėjo apie Furmanavičių?“ – teisėja klausė kaltinamojo. „Apie Furmanavičių išgirdau tik iš televizijos“, – tikino R.Ivanauskas. „O apie Naruševičienę?“ – domėjosi teisėja.

„Nebuvau girdėjęs tokių pavardžių“, – tikino neregys. „Ar Drąsius Kedys sakė konkrečią dieną, kada jis ruošiasi padėti, užmušti ar dar kažką padaryti tiems nukentėjusiesiems?“ – dar tikslinosi teisėjai.

„Tokių dalykų niekada negirdėjau. Tai būtų baisu“, – tikino kaltinamasis.

Slaptus pokalbius vadino fantazijomis

Teismas posėdžio metu perklausė keturis slapta darytus garso įrašus, kuriuose 2010 m. žiemą ir pavasarį užfiksuoti R.Ivanausko ir E.Barauskaitės pokalbiai šios poros namuose.

Pirmajame minimas Drąsius Kedys, jo draugai, aptariami su jais susiję reikalai.Tačiau kaltinamasis R.Ivanauskas ėmė aiškinti, kad kalbėjo nesąmones, fantazijas. „Tai girto žmogaus pokalbis, vykęs raminamųjų vaistų ir alkoholio poveikyje“, – ikiteisminio tyrimo metu yra sakęs R.Ivanauskas.

„Drąsiui sakau, palik man vieną granatą... Sakiau jam, kad tu vienas nespėsi... Jisai septynis norėjo visus...“ – tokios frazės apie D.Kedžio planus nužudyti iš viso septynis žmones užfiksuotos iš jo draugo R.Ivanausko lūpų, bet pats kaltinamasis šias savo mintis vadino fantazijomis iš televizijos. 

„Pasakysiu šeimai, tegul duoda šimtą štukų“, – kaltinamojo frazę citavo teisėja ir klausė, apie kokią šeimą jis kalba.

„Neįsivaizduoju, ką aš čia turėjau galvoje“, – atsakė kaltinamasis.

Vyras kartojo, kad tuo metu esą buvo visiškai apsvaigęs: „Tai yra praktiškai išsijungimo variantas.“

Iš pokalbių konteksto galima susidaryti įspūdį, kad R.Ivanauskas giriasi turįs itin svarbios informacijos, kuri neabejotinai atskleistų visą tiesą vadinamajame pedofilijos skandale. 

„Ar ruošėtės iš Kedžių reikalauti pinigų už tylėjimą?“ – tokio klausime teisme sulaukė R.Ivanauskas.

„Tikrai ne!“ – dievagojosi kaltinamasis, tikinęs iš tiesų neturėjęs jokių svarbių žinių, o esą tik bandęs nepagrįstai pasigirti, susireikšminti.

Paviešinus antrąjį slapta darytą įrašą, teismas kaltinamojo vėl klausė: „Apie ką yra šitas jūsų pokalbis?“

„Gal paklauskite konkrečiau, ką jūs norite išgirsti“, – pasiūlė R.Ivanauskas.

„Bet už tokį šūdą, žinai, jei išnarplios...“ – teisėja vėl citavo dalį pokalbių ir prašė jo paaiškinimo.

R.Ivanauskas vėl tikino, kad nežino, apie ką čia kalbėjo, tačiau žodis „sėdimas“ esą tikrai nebuvo apie kalėjimą.

„Tai pokalbis iš tuščio į kiaurą“, – užfiksuoto pokalbio turinio nesureikšmino kaltinamasis.

Apie trotilą ir granatas

Po trečiojo pokalbio perklausos R.Ivanauskas vėl siūlė rimtai nežiūrėti į jo pasakytas frazes.

„Filmų įtaka demokratinėje šaly... Su mano proteliu...“ – kritiškai savo paties žodžius, susijusius su D.Kedžio pasirengimu žudynėms, vertino kaltinamasis.

„Keturios granatos autobusiuke...“ – teisėja citavo R.Ivanausko frazę apie D.Kedžio turėtą ginklų ir sprogmenų arsenalą prieš žudynes.

„Tai yra mano konkretus melas ir mano susireikšminimas, grynas,“ – visiškai jokios reikšmės neteikti jo žodžiams siūlė kaltinamasis. 

„Apie 400 gramų trotilo kokia čia yra kalba?“ – kamantinėjo teismas.

„Patikėkit, gerbiama ir mylima teisėja, man dėl to labai gėda...“ – tikino R.Ivanauskas.

„Drąsiui sakau, palik man vieną granatą... Sakiau jam, kad tu vienas nespėsi... Jisai septynis norėjo visus...“ – tokios frazės apie D.Kedžio planus nužudyti iš viso septynis žmones užfiksuotos iš jo draugo R.Ivanausko lūpų.

Bylos duomenimis, D.Kedys rengėsi nužudyti ne tik tariamus „tris pedofilus“, įskaitant mistinį Aidą, bet ir L.Stankūnaitę, jos seserį Violetą, taip pat „Agurkinių“ gaujos lyderį Saulių Velečką ir netgi savo paties apsaugininką Albertą Žilių (Drąsius esą baiminosi būti šio bičiulio išduotas).

„Televizija! Čia verkti galima ir šypsotis galima... Bet labiau verkti norisi. Nesąmonės!“ – ir vėl viską kvailystėmis vadino neregys kaltinamasis.

Ketvirtojo įrašo metu užfiksuotos tokios svarbios R.Ivanausko frazės: „Aš jam viską aiškinau... Paskiau jau, prieš galą, aš jam viską aiškinau...“

Tyrimo metu nustatyta, kad R.Ivanauskas su D.Kedžiu bendravo šeštadienį, likus dviems dienoms iki šūvių Kaune į teisėją ir L.Stankūnaitės seserį.

„Aš jam pasakiau, kad teisėsaugos organai pagaus,“ – šios aplinkybės neneigė kaltinamasis R.Ivanauskas.

R.Ivanausko apklausa teisme bagta. Kolegija paskelbė pietų petrauką. Penktadienio popietę teismas numato apklausti antrąją kaltinamąją E.Barauskaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius