Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 06 /13:36

Mindaugas Žalimas Drąsiaus Kedžio draugų byloje aiškino, kad ruoštis žudynėms broliui padėjo ir teisėja Neringa Venckienė

Drąsiaus Kedžio draugų byloje tęsiama slaptojo policijos informatoriaus Mindaugo Žalimo apklausa. Anot svarbiojo liudytojo, D.Kedžiui rengiantis žudynėms galėjo talkinti ir jo sesuo Neringa Venckienė, o Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis esą buvo užtikrinęs, kad žudynės neįvyks.
Mindaugo Žalimo ir jo draugės apklausa.
Valstybės saugomas liudytojas Mindaugas Žalimas atvedamas i teismą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį nuo ryto Vilniaus apygardos teismas tęsia kauniečių Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės baudžiamąją bylą.

Buvusių sugyventinių pora teisiama dėl kaltinimų kursčius Drąsių Kedį nužudyti teisėją Joną Furmanavičių, Laimutės Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę, pačią L.Stankūnaitę ir jos tuometį globėją Andrių Ūsą, taip pat dėl pagalbos žudant J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę bei pagalbos rengiantis L.Stankūnaitės ir A.Ūso žmogžudystei.

Penktadienį teisme tęsiama slaptojo policijos informatoriaus Mindaugo Žalimo apklausa, kuriai ketvirtadienį dėl didelės bylos apimties ir sudėtingumo tiesiog nepakako laiko.

Išvakarėse M.Žalimas smulkiai pasakojo, kaip D.Kedys rengėsi „žudyti velnius“, krauti lavonus į autobusiuką, pagrobti A.Ūsą ir kankinti jį dėl informacijos apie „trečiąjį pedofilą Aidą“. Po to D.Kedys esą buvo pasirengęs gyventi pogrindyje.

Bylos duomenimis, silpnaregis Kauno choristas R.Ivanauskas su tuomete sugyventine E.Barauskaitę palaikė D.Kedžio keršto planą, aktyviai jam talkino.

Anot „patologiniu melagiu“ kitoje byloje liudijusio poligrafologo pavadinto M.Žalimo, jam už pagalbą žudant žmones D.Kedžio žadėtą milijoną turėjo perduoti būtent R.Ivanauskas.

VIDEO: E.Barauskaitė kaltina slaptąjį policijos informatorių M.Žalimą melu

Penktadienį bylą kuruojantis prokuroras klausė M.Žalimo, kodėl D.Kedys dėl pagalbos planuojant žudynes kreipėsi ne tiesiogiai į jį, o per bendrą bičiulį R.Ivanauską. 

„Su Ivanausku buvome geresni draugai, jis galėjo patikėti man paslaptis. O su Kedžiu buvo tik sportas, linksmybės, pramogos“, – sakė liudytojas.

Prokuroras teiravosi liudytojo apie jam siūlytą atlygį už pagalbą žudant žmones.

„Jūs tikėjot, kad turi tą milijoną? Jis jums rodė?“ – klausė prokuratūros atstovas.

„Rodyt nerodė, tikėt netikėjau. Bet mes buvom miške ir aš turėjau kažkaip iš tos situacijos išeit, todėl sutikau“, – M.Žalimas pabrėžė, kad D.Kedys prasitarė apie jam reikalingą pagalbą vyrams būnant miške. D.Kedys tuo metu buvo ginkluotas ir tai demonstravo, todėl M.Žalimas esą pabūgo ir sutiko bendrininkauti.

„Sesuo Neringa Venckienė pasakė, kad jis dengia pedofilus. Ji kreipėsi į jį, ragino daryti kratas kažkokias, bet jis nesutiko“ –  M.Žalimas kalbėjo apie tai, kodėl D.Kedžio taikiklyje galėjo atsidurti buvęs Kauno apygardos teismo vadovas A.Milinis.

Kaip žinoma, vėliau M.Žalimui skirtą vaidmenį D.Kedys pakeitė. Jam nebereikėjo į nieką šaudyti, o tik atvažiuoti D.Kedžio į Marijampolę ir nuvežti į sodo namelį prie Vilniaus – į paruoštą slėptuvę.

„Kaip manote, kodėl nepaskambino jums Kedys, kaip buvote susitarę?“, – klausė prokuroras. Kaip žinoma, M.Žalimas tuo metu jau bendravo su teisėsauga, ir iškart buvo paimtas pareigūnų, kai tik į teisėją J.Furmanavičių Kaune buvo paleisti šūviai.

„Neįsivaizduoju“, – lakoniškai prokurorui atsakė ir nieko plačiau šia tema net nemėgino svarstyti M.Žalimas.

„O be skambučio nevažiavot?“ – pasitikslino teisėja.

„Ne“, – sakė liudytojas.

M.Žalimas apklausos metu minėjo dar vieną svarbią aplinkybę svarstydamas, kodėl D.Kedys buvo nustatęs būtent tokį žudynių ir pagrobimo planą: pirmiausiai teisėjas, vėliau seserys, tada Andrius Ūsas.

„Nustatyti teisėjo darbo grafiką bus lengviausia, kadangi sesuo Neringa Venckienė per kompiuterį mato tvarkaraščius, ir bus aišku, kada jis bus darbe“, – sprendžiant iš M.Žalimo liudijimo, teisėja galėjo aktyviais veiksmais talkinti broliui D.Kedžiui rengiant žudynes.

Teismas taip pat domėjosi, kuo užkliuvo ir kodėl D.Kedžio taikiklyje galėjo atsidurti buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis.

„Sesuo Neringa Venckienė jam pasakė, kad jis dengia pedofilus. Ji kreipėsi į jį, ragino daryti kratas kažkokias, bet jis nesutiko“ – kalbėjo M.Žalimas.

Beje, A.Milinį D.Kedys esą planavo nužudyti maždaug po mėnesio, kai aprims jo paieška. Tuo pačiu jis būtų bandęs atimti gyvybę Kauno „agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo lyderiui Sauliui Velečkai. Su Agurku, anot M.Žalimo, D.Kedys jau prieš tai buvo susipykęs ir susigrūmęs vienoje degalinėje. 

VIDEO: kaltinamojo Raimundo Ivanausko ir jo sesers komentarai

Advokatas Valdemaras Bužinskas liudytojo klausė, ar pranešdamas pareigūnams apie planuojamus D.Kedžio išpuolius jis paprašė, kad policija įspėtų apie pavojų teisėją J.Furmanavičių. Arba galbūt teisėsaugininkai patys žadėjo, kad perspės teisėją?

„Aš tikrai neprašiau, jie irgi nesakė, kad įspės. Jie tada užtikrino, kad viskas bus gerai. Ulpis tada užtikrino“, – pareiškė M.Žalimas. 15min.lt primena, kad buvęs Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis su dar keturiais pareigūnais yra teisiamas kitoje byloje, kurioje teisėsaugininkai kaltinami nuslėpę informaciją ir neužkirtę kelio žudynėms.

M.Žalimo apklausoje teismas paskelbė dar vieną petrauką. Kitą trečiadienį teisme numatoma peržiūrėti vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti šio slaptojo policijos informatoriaus pasakojimai žurnalistui Virginijui Gaiveniui.

VIDEO: Raimundas Ivanauskas į posėdį penktadienį vėlavo pusantros valandos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius