Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudikai ramina: nors dūmų detektoriai privalomi, nuostolius atlygins ir jų neturintiems

Nuo gegužės 1-osios visuose Lietuvos būstuose tapo privalomi dūmų detektoriai, jų neturintiems grės administracinė atsakomybė. 15min skaitytojams kilo klausimas, ar po naujų reikalavimų įvedimo keisis ir draudikų taisyklės? Draudikai sako, kad bent kol kas – ne, tačiau gyventojus ragina dūmų detektorius įsirengti dėl savo pačių saugumo.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į 15min redakciją parašęs Artūras teiravosi, kokia draudimo bendrovių pozicija dėl dūmų detektorių.

„Esu nusipirkęs senos statybos butą, apsidraudęs „Lietuvos draudime“. Iš jų jokios žinutės dėl detektorių nebuvo. Gal jūs žinote? Ar gaisro atveju žala bus atlyginta neturint dūmų detektoriaus? Ar svarbu draudimui, kiek jų ir kur esi įsirengęs? Nes gali įsidėti 1 į sandėliuką ir net neįjungęs laikyti“, – rašė Artūras.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininkas Jūris Targonskas 15min paminėjo, kad jei skaitytojas laikys detektorių neįjungęs – grės bauda.

123rf.com nuotr./Dūmų detektorius
123rf.com nuotr./Dūmų detektorius

„Privalu įsirengti vieną detektorių. Tačiau ugniagesiai rekomenduoja įsirengti dūmų detektorius visuose kambariuose, kur miega žmonės. Pirmą kartą radus neveikiantį detektorių gyventojas bus įspėtas, duotas terminas susitvarkyti. Jei gyventojas nereaguos – bus taikoma administracinė atsakomybė“, – aiškino jis.

Už gaisrinės saugos taisyklių nesilaikymą gresia bauda nuo 10 iki 70 eurų. Tiesa, labai baimintis gyventojai neturėtų, anksčiau 15min rašė, kad reidų po namus ugniagesiai tikrai nedarys, o ir bausti neskubės – pirmiausia įspės ir pamokys.

Draudikai taisyklių nekeis

15min susisiekė su trimis draudimo bendrovėmis. BTA atstovė Raimonda Mailaitė patikino, kad jie draudimo išmokas mokės ir žmonėms, kurių namai sudegė be dūmų detektorių.

„Lietuvos draudimo“ komunikacijos vadovė Ingrida Žaltauskaitė teigė tą patį, tačiau ji pridūrė, kad draudikai bet kokius atveju rekomenduoja įsirengti dūmų detektorius.

„Jie padeda išgelbėti gyvybes, gali padėti sumažinti turto nuostolius, tačiau visi suprantame, kad gaisro kilimo priežasties detektorius nepašalins, – sako ji ir priduria, kad išmokas gaus ir dūmų detektorių neturintys. – Tačiau rūpindamasis gyventojų saugumu šiuo metu kiekvienam sudarančiam naują būsto draudimo sutartį detektorių dovanoja. Kartu primename, kad savo ir namų saugumui gyvenamajame būste (kiekviename aukšte) turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų detektorius.“

Anot jos, siekiantys maksimalios apsaugos turėtų šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje ir koridoriuose, išskyrus virtuvę ir kitas patalpas, kuriose gali būti garų.

„Gjensidige“ komunikacijos vadovė Baltijos šalims Jovita Aukštuolytė-Minderienė naujiems klientams dūmų detektorius dovanoja jau nuo kovo pradžios.

„Atkreipiame dėmesį, kad detektorius yra reikalingas ne draudikui, bet pačiam būsto savininkui ir namiškiams. Šaižiu garso signalu detektoriai įspės gyventojus apie gręsiantį gaisro pavojų, o laiku iškviesta pagalba padės išgelbėti gyvybes ir žmonių turtą ar bent sumažinti materialinius nuostolius“, – sakė ji.

„Gjensidige“ Turto žalų skyriaus vadovas Giedrius Norkus pabrėžia, kad gaisro atveju nuostoliai bus atlyginti ir klientui, neturėjusiam dūmų detektoriaus.

„Tačiau laiku išgirdus pavojaus signalą, žmogus turės daugiau galimybių išsigelbėti pats. Štai neseniai dūmų detektorius išgelbėjo visą šeimą. Naktį suveikęs, jis pranešė apie pradėjusį degti namo fasadą. Šeima su mažais vaikais spėjo išbėgti iš namo, iškviesti pagalbą ir ugnis buvo užgesinta dar nespėjusi išplisti.

Atlyginome klientams kelių tūkstančių eurų nuostolius. Gaisrui išplitus, nuostoliai būtų dešimteriopai didesni, jau nekalbant apie tai, jog ugnis galėjo pasiglemžti gyvybes. Taigi mažas prietaisėlis atneša tikrai didelę naudą. Raginame į tai žiūrėti ne kaip į prievolę, o į realią apsaugos galimybę“, – kalbėjo G.Norkus.

Jis priduria, kad virtuvėje įrengti dūmų detektoriai gali nuolat pypsėti nuo garų.

„Patariama jį įrengti miegamosiose patalpose. Detektorius identifikuoja tokios koncentracijos dūmus, kurie dar nėra pavojingi žmonėms. Galima įrengti ir kelis detektorius – jeigu neįsirengsite koridoriuje, o miegamojo durys labai sandarios.

Reikia įvertinti vietas, kur gali plisti dūmai. Šiuolaikiniai detektoriai veikia kombinuotomis technologijomis – kad jie suveiktų, reikia ir dūmų, ir temperatūros pokyčio, todėl pastebimai patobulėjo jų patikimumas“, – sakė G.Norkus.

Lietuvos draudikų asociacijos vadovas Andrius Romanovskis 15min patvirtino negirdėjęs, kad ir kokia nors kita Lietuvoje veikianti draudimo bendrovė keistų savo tvarką dėl privalomų dūmų detektorių.

VIDEO: Vaizdo patarimai, norintiems namuose įsirengti dūmų detektorių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius