Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudimo bendrovė: prasidėjo aktyviausias dviračių vagysčių sezonas

Informatikos ir ryšių departamento prie LR vidaus reikalų ministerijos statistikos duomenys atspindi, kad dviračių vagysčių skaičius ženkliai išauga besibaigiant pavasariui. Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kaip būtų galima saugiai palikti dviratį, kad grįžus netektų rasti jo su vienu ratu. Draudikai taip pat ragina įsitikinti, ar apsidraudusiems turtą draudimo apsauga galioja ir dviračio vagystės atveju, rašoma draudimo bendrovės „Ergo“ pranešime.
Taip atrodo iš skaitytojo Ugniaus pavogtas dviratis
Taip atrodo iš skaitytojo Ugniaus pavogtas dviratis. / kauflux.de nuotr.
Temos: 1 Dviratis

Informatikos ir ryšių departamento statistiniais duomenimis, 2010 m. per mėnesį vidutiniškai buvo pavagiami 145 dviračiai. Žiemą buvo pavogta 114 dviračių, pavasario mėnesiais vagysčių skaičius šoktelėjo net 4 kartus ir siekė 478.

Tačiau tradiciškai daugiausiai dviračių pavagiama vasarą – 2010 m. ilgapirščiai pasisavino net 776 dviračius, tuo tarpu rudenį jų skaičius kiek sumažėja – šiuo metų laiku nuo vagišių nukentėjo 377 dviratininkai. Statistika atspindi, kad šiemet per pirmus keturis mėnesius, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, vagysčių skaičius išaugo Kauno, Marijampolės, Šiaulių ir Tauragės apskrityse.

Draudimo bendrovės pranešimą netiesiogiai papildo ir 15min.lt skaitytojo pagalbos prašymas.

„Šiandien (ketvirtadienį) pavogė mano dviratį. Kadangi dviratis kainuoja gerokai brangiau, nei dviračiai parduodami „Maximoje“, ir jis nėra eilinės serijinės gamybos (jų negali būti daug Lietuvoje, tik keli gali atsirasti), tad pamatę jį galite drąsiai kviesti policiją. Vagis buvo pasiruošęs. Dviratis pavogtas ten, kur žmonės visą laiką vaikšto (tai įvyko Šiaurės miestelyje, Verkių g. 29, 18 korpuse prie BTA draudimo pastato). Informaciją stengiuosi platinti, kur tik įmanoma, kad vagis jo niekur Lietuvoje negalėtų parduoti ir jau pasirūpinau, kad jo ieškotų ir policija, ir saugos kompanija. Prašau nelikti abejingais ir padėti man. Radusiems ar suteikusiems naudingos informacijos, nelikčiau skolingas“, – rašoma redakciją pasiekusiame skaitytojo Ugniaus laiške.

Kaip atrodo iš Ugniaus pavogtas dviratis, galite pamatyti straipsnio viršuje.

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ Turto draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius teigia, kad dviračiai dažniausiai vagiami iš laiptinių, parduotuvių, sandėliukų, kiemų, pasitaiko atvejų, kai pasigendama prie automobilių prirakintų dviračių. Užraktai vagišius retai kada atbaido, jiems juos įveikti dažniausiai nėra sudėtinga.

„Dėl dviračio vagystės vidutinė žala siekia apie 2 tūkst. litų. Beveik kas antras pranešimas gaunamas ne apie vieną, o apie iškart du pavogtus dviračius“, – pastebi T.Nenartavičius.

Siekiant apsisaugoti nuo vagišių, net trumpam paliekant dviratį jį reikėtų kuo saugiau prirakinti arba palikti rakinamoje patalpoje. Dviratį saugant sandėliuke, vertėtų pasirūpinti sunkiai įveikiamu durų užraktu. Ilgapirščiui dviratį pavogti taip pat bus sudėtingiau, jeigu sandėliuke prie jo prieiti jam būtų ne taip paprasta.

Jeigu dviračio apsaugai pasirenkama spyna, reikėtų įsitikinti, kad ji yra pakankamai patikima. Geriausia naudoti kelis skirtingus užraktus skirtingose dviračio vietose. Dviratį geriausiai rakinti prie nejudančio objekto už rėmo. Pasitaiko, kuomet dviratį žmogus palieka pritvirtinęs už rato ir grįžęs tik jį teranda. Reikėtų vengti užkampių, geriausia dviratį palikti žmonių matomoje vietoje ir stebėjimo kamerų matomumo zonoje. Jeigu dviračio apsaugoti nepavyko, apie vagystę reikia nedelsiant pranešti policijai. Vagišius sučiupti ir atgauti dviratį tampa paprasčiau, jeigu dviratį policija yra paženklinusi ir turite jo nuotrauką, kurioje matytųsi ypatingos žymės.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad dviračių vagysčių skaičių gali sumažinti besirengiantieji jį įsigyti. „Vagišiai klestės tol, kol dviračius bus galima parduoti juodojoje rinkoje. Taigi, jeigu nebus vogtų dviračių pirkėjų, nebus tikslo ir jų vogti. Norint išvengti įsigyti iš žmogaus vogtą dviratį, rekomenduojama paprašyti parodyti jo įsigijimo dokumentus“, – pasakoja T.Nenartavičius.

 

Tuo tarpu Vilniaus policija informuoja, kad sostinės trečiojo policijos komisariato pareigūnai šetadienį (gegužės 28 dieną) nuo 10 val. iki 14 val. Rotušės aikštėje specialiomis žymėjimo priemonėmis žymės visų pageidaujančiųjų dviračius. Žymint būtina pateikti dviračio įsigijimo dokumentą.

Kitas dviračių žymėjimas viešoje miesto vietoje vyks birželio 3 d. nuo 15 val. iki 19 val. Sereikiškių parke.

Policija primena, kad dviračių ir kitų vertingų daiktų žymėjimo nemokama paslauga gali būti suteikta ir gyventojams, su pažymėti norimais daiktais atvykusiems į bet kurį Vilniaus policijos komisariatą. Tokiu atveju, dėl atvykimo ir žymėjimo laiko būtina iš anksto susitarti, telefonu paskambinus į komisariato Prevencijos padalinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius