Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Druskininkų sanatorijoje poilsiavęs baltarusis: „Atvykti gydytis ir gauti per kepenis nuo policijos – nelabai malonu“

Populiariame mūsų šalies kurorte – užsieniečio ir policijos pareigūnų konfliktas. Pasak Druskininkų komisaro, poilsiautojas atsidūrė nuovadoje, nes neblaivus vairavo ir net padarė avariją. Tuo metu juristas iš Baltarusijos, dirbantis Lietuvoje, tikina tapęs nežmoniško policininkų susidorojimo auka.
Policiją kaltinantis baltarusis
Policiją smurtu kaltinantis baltarusis įamžino savo patirtus sužalojimus. / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie praėjusios nakties įvykius abi pusės 15min pateikė kardinaliai skirtingas versijas. Gali būti, kad dėl užsieniečio ir pareigūnų susidūrimo bus atliekami papildomi tyrimai. Bent jau pats nukentėjusysis tvirtina nenuleisiąs rankų ir ginsiąs savo pažeistas teises teismuose. Kol kas 15min tik išklausė oficialiąją ir nukentėjusiuoju save laikančio teisininko pozicijas.

„Krentu, tada smūgis į kepenis...“

Druskininkų policijos komisariato viršininkas Vidmantas Kondrackis 15min prisipažino, kad ketvirtadienį yra išvykęs į komandiruotę, todėl į praėjusios nakties įvykius nėra įsigilinęs – žino tik tiek, kiek užfiksuota pareigūnų veiklos registre.

„Galiu patvirtinti faktą, kad buvo sulaikytas Baltarusijos pilietis. Pareigūnai vyko pagal apsaugos darbuotojų iškvietimą. Pranešimas buvo, kad pilietis važinėja neblaivus ir įvažiavo į medį. Neblaivus Baltarusijos pilietis buvo sulaikytas“, – pasakojo V.Kondrackis.

Užsienietis stebėjosi, kad pareigūnai surengė jam egzekuciją po viešbučio apsaugos kameromis.

„Jie prišoko prie manęs – smūgis iš nugaros! Aš krentu. Tada smūgis į kepenis, o tada uždėjo antrankius. Ir visa tai vyksta po viešbučio filmavimo kameromis. Po to nuvežė į nuovadą ir išlaikė mane keturias valandas“, – tokią vakarinių įvykių kulminaciją papasakojo Igoris.

„Vyras elgėsi priešiškai, nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų. Be to, jis išvadino necenzūriniais žodžiais tiek pareigūnus, tiek viešbučio darbuotojus, apsaugininką. Dėl to, kad priešinosi pareigūnams sulaikomas, jam buvo uždėti antrankiai ir jis buvo pristatytas į komisariatą“, – išsamesnio paaiškinimo 15min sulaukė iš Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio.

Šis epizodas, žinoma, turėjo ir priešistorę.

Dėl avarijos nusiminė – išlenkė bokaliuką

„Stačiau automobilį prie viešbučio. Aikštelėje tarp stovėjimo vietų yra medžiai. Mano automobilio žibintas jau buvo įskilęs, o šįkart aš prispaudžiau jį prie medžio, ir jis galutinai pokštelėjo. Medžiui – nieko. Palikau mašiną ir išėjau pasivaikščioti“, – pasakojo 15min pašnekovas.

Baltarusis neslėpė, kad dėl smulkios avarijos šiek tiek nusiminė, todėl užsuko į barą ir išlenkė mažą alaus bokalą.

„Pasirodo, tuo metu administratorė jau buvo iškvietusi policiją. Aš nežinau, ką ji pareigūnams pripasakojo, bet prie mašinos buvo atvykę iškart du policijos automobiliai. Buvo iš viso šeši policininkai. Aš ėjau į viešbutį, bet priėjau jų paklausti, gal ko nors reikia, jei tai susiję su mano automobiliu. Pareigūnai pareikalavo staigiai pateikti dokumentus. Aš pasakiau, palaukite, aš jų su savimi neturiu ir aš einu į viešbutį“, – toliau pasakojo vyriškis. Būtent tada ir prasidėjo pradžioje jo minėtas susidorojimas.

Anot baltarusio, jam buvo surašytas protokolas už vairavimą neblaiviam. „Jie mane sustabdė, o aš nepateikiau dokumentų“, – tokią pareigūnų pretenziją perpasakojo vyras. Jis tokį kaltinimą pavadino „briedu“ ir pasirašyti protokolą atsisakė. Taip pat jis nesutiko nei pūsti į alkoholio matuoklį, nei duoti blaivumo tyrimui kraujo mėginio.

Šaukėsi Vilniaus policininkų

Atsidūręs komisariate baltarusis jautėsi sulaikytas nepagrįstai. „Pradėjau skambinti į Vilniaus policiją, kad ji išsiaiškintų, kodėl Druskininkuose esu laikomas be pagrindo, prieš mano valią. Prašiau, kad gelbėtų mane nuo šitų policininkų. Tik po to jiems kažkas paskambino ir aš buvau paleistas“, – tvirtino 15min pašnekovas.

Pradėjau skambinti į Vilniaus policiją, kad ji išsiaiškintų, kodėl Druskininkuose esu laikomas prieš mano valią. Prašiau, kad gelbėtų mane nuo šitų policininkų.

Nukentėjusiu pasijutęs vyras kreipėsi į medikus. Greitoji buvo atvykusi du kartus. Vyras teigia, kad jam buvo suleista vaistų nuo kepenų skausmo. Apie tai, kad skundėsi negalavimu, baltarusis turi medikų pažymą. „Atvykti gydytis ir gauti per kepenis – nelabai malonu. Štai tokia istorija“, – atsiduso Baltarusijos pilietis.

Jis planavo būti Druskininkuose nuo praėjusio šeštadienio iki ateinančio sekmadienio. Tačiau tą pačią naktį, kai ištrūko iš policijos, vyras išsiregistravo iš sanatorijos ir išvyko namo į Vilnių.

„Esu tarptautinės kompanijos teisininkas ir esu šokiruotas. Buvau adekvatus, mano automobilis nepigus ir tas viešbutis nepigus. O su manimi pasielgė gyvuliškai. Sumušė, surakino ir išvežė kaip nusikaltėlį. Neįsivaizdavau, kad tokių dalykų gali būti, juk mes gyvename Europoje“, – baisėjosi baltarusis. Vyras prasitarė, kad jo advokatas dėl Druskininkų pareigūnų veiksmų jau rašo pareiškimą Generalinei prokuratūrai.

Abiejų pusių viltis – vaizdo įrašas

Tuo metu policija pripažįsta tik tiek, kad vyrui buvo nubrozdintas riešas, kuomet jis aršiai priešinosi antrankių uždėjimui.

Alytaus apskrities VPK duomenimis, vyrui surašyti protokolai iš viso pagal keturis administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnius.

Viena byla susijusi su automobilio vairavimu galimai neblaiviam ir eismo įvykio sukėlimu. Kita teisena baltarusio atžvilgiu vyksta dėl policijos teisėtų reikalavimų nevykdymo ir pareigūnų garbės bei orumo įžeidimo.

Policija jau paprašė viešbučio apsaugos kamerų įrašų. Tiek pareigūnai, tiek baltarusis viliasi, kad filmuoti vaizdai padės įrodyti būtent jų teisumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius