Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du Medininkų žudynių bylos liudytojus – Normundą Strapcaną ir Germaną Buniatovą – planuojama apklausti Latvijoje

Du buvę omonininkai Normundas Strapcanas ir Germanas Buniatovas, kuriuos Lietuvos apeliacinis teismas kvietė atvykti į Vilnių ir duoti parodymus Medininkų žudynių byloje, bus apklausti Latvijoje, kompetentingų šios šalies institucijų.
Konstantinas Michailovas
Konstantinas Michailovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius Apeliacinio teismo posėdyje trečiadienį pranešė, kad ieškant bylai svarbių liudytojų, buvo duoti pavedimai Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorei ir Kriminalinės policijos biurui.
Pasak R.Stankevičiaus, pareigūnai išsiaiškino, kad buvusių omonininkų, liudytojų Normundo Strapcano ir Germano Buniatovo (ankstesnė pavardė Glazovas – BNS) gyvenamųjų vietų duomenys yra kiti, nei nurodyta byloje.

Bendradarbiaujant su Latvijos pareigūnais, paaiškėjo, kad G.Buniatovas (Glazovas) nebuvo gavęs šaukimo į ankstenį posėdį, be to, dėl sunkios materialinės padėties jis negalėtų atvykti į Lietuvą duoti parodymų.

„Tikslinga kreiptis į Latvijos kompetentingas institucijas apklausti liudytojus Latvijos teisme“, – sakė prokuroras.

Kitas valstybės kaltintojas Saulius Verseckas po posėdžio žurnalistams tvirtino, kad abu liudytojus pareigūnai rado analizuodami Latvijoje tirtos baudžiamosios bylos duomenis. Kokia tai byla, prokuroras sakė nepamenantis.

Anot S.Versceko, minėti buvę omonininkai yra liudiję apie OMON struktūrą ir šioje struktūroje sukurtų DELTA grupių paskirtį, veiklos pobūdį ir pan.

Tuo metu nuteistojo Medininkų žudynių byloje buvusio omonininko Konstantino Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius teigia, kad visi dokumentai, kurių pagrindu prokurorai prašo iškviesti ir apklausti liudytojus, gauti ne proceso nustatyta tvarka, „pažeidžiant procesą ir neturint jokios įrodomosios galios, iš visai kitos bylos, svetimos valstybės, visiškai kitais klausimais“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Konstantino Michailovo apeliacinės bylos posėdis birželio 6 d.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr. K.Michailovas su advokatu Arūnu Marcinkevičiumi (kairėje).

„Paimti ištraukti iš konteksto kažkokį sakinį, ar frazę ir bandyti paversti argumentu, siekiant apkaltinti žmogų nebūtais nusikaltimais, yra daugiau nei įžūlu“, – kalbėjo advokatas.

Abu Latvijos gyventojai buvo kviečiami į birželio 6 dienos posėdį, tačiau neatvyko.

Buvę „omonininkai“ į Medininkų žudynių bylą nagrinėjantį Lietuvos apeliacinį teismą kviesti, kad patvirtintų, jog OMON veiksmai buvo nukreipti prieš civilius gyventojus tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje.

Bylos nagrinėjimą Apeliacinis teismas tęs penktadienį, į jį kviečiami du teisės ekspertai.

Lietuvos apeliacinis teismas Medininkų žudynių bylą nagrinėja beveik pustrečių metų – pirmasis posėdis įvyko 2012 metų sausio 26 dieną.

K.Michailovą 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu. Lukiškių tardymo izoliatoriuje jis laikomas nuo 2008-ųjų sausio.

Vilniaus apygardos teismas K.Michailovą pripažino kaltu ir 2011 metais nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį skundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K.Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris kategoriškai neigia savo kaltę.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius