Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du sunkius nusikaltimus padaręs pilietis lygtinai paleidžiamas iš pataisos namų

Spręsdamas lygtinio paleidimo klausimą teismas turi vadovautis ne vien paskirtos bausmės tikslais, bet ir jos vykdymo paskirtimi bei lygtinio paleidimo tikslais. Priešingu atveju, lygtinio paleidimo institutas praranda savo prasmę, o nuteistieji neskatinami pasitaisyti. Tai konstatavęs Vilniaus apygardos teismaspatenkino nuteistojo G.P. apeliacinį skundą ir suteikė jam galimybę lygtinai išeiti iš pataisos namų.
Teismo nuosprendis
Teismo nuosprendis / Photos.com nuotr.

Šiemet liepos 23 d. Vilniaus pataisos namų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija nutarėnuteistajam G.P. pagal Bausmių vykdymo kodekso (BVK) 157 str. 2 d. 2 p. taikyti lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos. Komisija teismui siūlė nuteistajam nustatyti tokias pareigas ir baudžiamojo poveikio priemones: nedelsiant pradėti dirbti, dalyvauti elgesio pataisos programoje iki 2013 m. sausio 19 d., be probacijos tarnybos leidimo iki minėtos datos neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų. Tačiau Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas rugpjūčio 14 d. nutartimi tokį komisijos nutarimą patvirtinti atsisakė.

Vilniaus pataisos namuose 46 metų G.P. atsidūrė už du sunkius nusikaltimus, padarytus uostamiestyje 2005 metais. Spalio mėnesį jis tarpusavio konflikto metu tyčia du kartus dūrė kitam vyrui peiliu. Sužeidimas ekspertų buvo įvardytas kaip sunkus sveikatos sutrikdymas. Gruodį G.P. irgi švaistėsi peiliu, sunkiai sužalojo žmogų. Už pirmąjį nusikaltimą Klaipėdos miesto apylinkės teismas 2006 m. rugsėjo 25 d. nuosprendžiu G.P. skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę, už antrąjį 2007 m. kovo 5 d. nuosprendžiu – analogišką. Subendrinus abi bausmes klaipėdietis buvo nuteistas septyneriems metams laisvės atėmimo. 2007 m. sausio 4 d. pradėta vykdyti bausmė turėjo baigtis 2014-ųjų sausį. Pusę jos G.P. atliko 2010 m. liepos 2 d.

Apeliaciniu skundunu teistasis G.P.prašė panaikinti apylinkės teismo nutartį ir pritaikyti jam BVK 157 str. 2 d. 2 p., paskiriant pačias griežčiausias priežiūros sąlygas. Nurodė, jog teismas išvadas grindė ne dabartimi, pataisos namų komisijos išvadomis, o jo praeitimi. Pasak skundo autoriaus, teismas neįvertino jo penkerių metų stebėjimo duomenų ir išvados, kad pakartotinio nusikalstamumo rizika – žema. Jis dirba ir mokosi, įgijo tris specialybes, savanoriškai moka ieškinį, materialiai padeda sūnui, buvo tris kartus skatintas, 2010-ųjų liepą paskirtas į lengvąją grupę.

Nuteistojo skundą nagrinėjęs teismas konstatavo, kad atlikdamas laisvės atėmimo bausmę G.P. įvykdė individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones, jo nusikalstamo elgesio bei smurto rizika vertinama kaip žema. Iš teismui pateiktų duomenų matyti, kad nuteistasis dirba surinkimo ceche, gauna atlyginimą, skaito, sportuoja, dalyvauja siūlomose programose ir renginiuose, be dviejų jau turėtų, įgijo tris naujas profesijas, yra motyvuotas dirbti laisvėje. Nors G.P. anksčiau buvo penkis kartus teistas, tačiau per tris lygtinio paleidimo laikotarpius naujų nusikaltimų nepadarė. Šiuo metu jau atliko tris ketvirtadalius jam skirtos bausmės. Įvertinęs visus pateiktus duomenis, Vilniaus apygardos teismas padarė išvadą, kad yra pagrindas manyti, jog G.P. laikysis įstatymų ir nenusikals.

Kolegija panaikino žemesnės instancijos teismo nutartį ir priėmė naują sprendimą, kuriuo patvirtino pataisos įstaigos komisijos nutarimą taikyti nuteistajam G.P. lygtinį paleidimą ir jį lygtinai prieš vienerius metus 4 mėn. ir 2 d. paleisti iš pataisos namų. Laisvėje jis privalės nedelsdamas pradėti dirbti, dalyvauti elgesio pataisos programoje, nuo 21 val. iki 5 val. neišeiti iš namų, be probacijos tarnybos pareigūno leidimo neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų.

Paskelbtoji nutartis – galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius