Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du tautiečius kolegas statybose Kaune nužudęs ukrainietis gimtinės neišvys 20 metų

Gruodžio 20 dieną Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis 43-ejų metų ukrainiečiui Oleksandrui Cariučenkai, kuris 2018 m. rugpjūtį smurtaudamas nužudė du statybose su juo dirbusius tautiečius, iš kurių vienas buvo bejėgiškos būklės, taip pat pasikėsino itin žiauriai nužudyti dar vieną žmogų aplinkinių gyvybėms pavojingu būdu – padegė butą. Žudikas nuteistas kalėti 20-čiai metų.
Oleksandras Cariučenko teisme
Oleksandras Tsariučenka teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Penktadienį Kauno apygardos teisme baigta nagrinėti didelio atgarsio visuomenėje sulaukusios dvigubos žmogžudystės Kaune byla. Ukrainietis Oleksandras Cariučenka kaltintas praėjusių metų rugpjūtį nužudęs du tautiečius. Aukų galėjo būti ir daugiau: nusikaltimo vietoje – daugiabutyje – peiliu besišvaistęs ukrainietis sukėlė gaisrą.

„Aš tik gyniausi. Turiu šeimą, du mažus vaikus. Ukrainoje turėjau savo statybų verslą. Norėjau atvažiuoti, užsidirbti pinigų. Koks tikslas man čia atvažiuoti į Lietuvą ir žudyti? Kaip jie sako, kad tyčia šaltakraujiškai nužudžiau. Tai mane puolė su peiliu, ne aš puoliau. Tik gyniausi. Ir gyniausi kaip galėjau. Sėdėjom, puolė – teko atimti peilį. Buvau sužalotas ir aš“, – anksčiau žurnalistams yra sakęs kaltinamasis, pabrėžęs, kad iki tol nebuvo teistas.

Neigė teisme jis ir tai, kad sukėlė gaisrą daugiabutyje. Pasak bylą kuruojančio prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu kaltinamojo parodymai nebuvo nuoseklūs.

Kalės 20 metų

Šioje byloje padėtas taškas – paskelbtas nuosprendis. Kaltinamasis pripažintas kaltu. Savo gimtinės O.Cariučenka neišvys du dešimtmečius. Bankui jam teks sumokėti 11 tūkst. eurų.

Anksčiau drąsiai kalbėjęs su žiniasklaida, prieš paskelbiant verdiktą O.Cariučenka slėpėsi nuo fotografų ir kalbinamas neištarė nė žodžio. Teismas paviešino, kad įkalinimo įstaigų O.Cariučenko charakterizuojamas teigiamai. Nei lengvinančių, nei sunkinančių atsakomybę aplinkybių nenustatyta. O.Cariučenko, bylos duomenimis, yra neįgalus.

15min primena, kad baigiamųjų kalbų metu prokuroras paprašė vyrui skirti griežčiausią bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos.

Kaip teigė nuteistojo advokatė, gaisrą ginamasis kategoriškai neigė. O apie įvykį smėlio dėžėje pasakojo tiek, kad O.Cariučenka neturėjo pinigų, tad prisirinkdavo obuolių ir su kolega, juos valgydamas, gėrė girą. Įvyko konfliktas. Turėjo tik mažą peiliuką, kuriuo pjaustė obuolius. Tad jį ir panaudojo gindamasis.

Advokatės teigimu, šeima iš Ukrainos O.Cariučenkos neaplankė, tačiau siunčia jam pinigų, bendrauja nuotoliniu būdu.

Siekė nužudyti tris tautiečius

15min primena, kad 43-ejų metų ukrainietis O.Cariučenka kaltinamas tyčia smurtaudamas nužudęs du tautiečius, iš kurių vienas buvo bejėgiškos būklės. Kaltinamasis taip pat pasikėsino itin žiauriai nužudyti dar vieną žmogų aplinkinių gyvybėms pavojingu būdu: devynaukštyje Birželio 23-osios gatvėje sukėlė gaisrą. Tuomet ugniagesiai iš degusio buto trečiajame aukšte išnešė du Ukrainos piliečius: 1989 metais gimusiam B.N. medikai konstatavo mirtį, 1994 metais gimęs G.H. su gyvybės požymiais išvežtas į gydymo įstaigą.

Užgesinus gaisrą pagalbos kreipėsi iš buto per langą pabėgęs dar vienas Ukrainos pilietis – A.V., gimęs 1998 metais. Jis taip pat buvo sužalotas peiliu.

Kitą dieną Kauno V.Krėvės prospekte, daugiabučių kiemuose esančioje uždengtoje vaikams žaisti skirtoje smėlio dėžėje, rastas 1985 metais gimusio dar vieno ukrainiečio kūnas. Bylos duomenimis, 2018-ųjų rugpjūčio pabaigoje, kilus tarpusavio konfliktui, O.Cariučenka gyvenamųjų namų kieme, panaudodamas peilį, nužudė savo bendradarbį, drauge su juo dirbusį statybose. Suduoti mažiausiai penki smūgiai peiliu nukentėjusiajam į kaklą, krūtinę ir dešinę ranką.

Po šios nusikalstamos veikos kaltinamasis, bylos duomenimis, nuskubėjo pas tautiečius į gyvenamąjį butą ir peiliu subadė miegantį kitą bendradarbį, kuris dėl patirtų sužalojimų mirė vietoje. Tyčia smogti mažiausiai penki smūgiai peiliu nukentėjusiajam į nugarą, kaklą, kairę ausį ir dešinę ranką.

Po šios nusikalstamos veikos padarymo, O.Cariučenka kėsinosi nužudyti dar vieną kolegą. Pastarajam buvo sunkiai sutrikdyta sveikata – tyčia suduoti mažiausiai du smūgiai rankomis į krūtinę ir kairę ranką, mažiausiai aštuonis kartus durta peiliu į veidą, kaklą, rankas ir pilvą. Sulaukęs šios smurto lavinos, nukentėjusysis spėjo užsidaryti kitame kambaryje. Norėdamas užbaigti tai, ką pradėjo, ir negalėdamas patekti į užrakintą kambarį, O.Cariučenka nusprendė padegti butą ir taip atimti trečiam tautiečiui gyvybę.

To sužvėrėjusiam O.Cariučenkai padaryti nepavyko, mat nors jis ir spėjo padegti lovą bei antklodę, nusikalstamos veikos nebaigė. Operatyviai atvykus specialiosioms tarnyboms, gaisras buvo užgesintas, o nukentėjusiajam suteikta medicininė pagalba.

Kaltinamas ir dėl turto sugadinimo

Teisėsaugos duomenimis, visi asmenys tarpusavyje pažįstami, o du iš jų – vienas iš nužudytųjų bei 1998 metais gimęs nukentėjusysis – broliai.

O.Cariučenka taip pat buvo kaltinamas ir dėl turto sugadinimo. Jis tyčia padegė buto gyvenamajame kambaryje lovą bei koridoriuje buvusią antklodę. Dėl daugiabučiame name sukelto gaisro galėjo nukentėti žmonės. Buvo sugadintas bendros daugiau nei 11 tūkst. eurų vertės svetimas turtas – butas ir jame buvę daiktai, bei dar vienas butas ir jame buvę daiktai.

Šio tyrimo metu visuomenės nariai buvo labai aktyvūs ir padėjo policijos pareigūnams nustatyti nusikalstamomis veikomis kaltinamą vyrą. Tokiu būdu kaltinamasis neturėjo galimybės pabėgti iš Lietuvos, pasislėpti. Sučiuptas O.Cariučenka netoli Kauno jachtklubo. Jis bandė bėgti, tačiau policininkai jį sulaikė.

Kaip anksčiau yra teigęs Kauno apygardos prokuratūros 1-ojo Baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Vitoldas Guliavičius, praėjusių metų rugpjūčio 1 dieną į Lietuvą atvykę ukrainiečiai dirbo legaliai, jie dirbo įmonėje, užsiimančioje pastatų statyba ir renovacija. Įmonės atstovai, vykdant ikiteisminį tyrimą, noriai bendradarbiavo su teisėsauga. Ukrainiečių darbai buvo baigti nužudymo dieną. Jie kaip tik turėjo išvykti į namus.

Pats O.Cariučenko nusikaltimo motyvu nurodė asmeninius nesutarimus su aukomis. Imtis tokių kraupių keršto dėl darbo metu kilusio konflikto veiksmų paskatino suvartotas alkoholis.

Už nužudymą, pasikėsinimą nužudyti bei turto sugadinimą jam grėsė laisvės atėmimo bausmė nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

VIDEO: Kolegas statybininkus Kaune žudęs ukrainietis: „Tik gyniausi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius