-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dviejų jaunuolių gyvybes nusinešusios avarijos liudininkas: „Girtam kaltininkui velnias pakišo ne vieną pagalvę“

„Ten galėjau būti ir aš: į namus grįžau 10 minučių iki įvykio“, – pasakojimą apie kraupius birželio 26-osios įvykius Josvainiuose pradėjo Laurynas A. Prie pat jo namo tą naktį įvyko avarija, kurios metu nuo policijos sprukęs girtas vairuotojas pražudė du jaunuolius. „Prie sudaužytų mašinų su tėčiu atskubėjome pirmieji. Vienas iš žuvusiųjų – mano klasiokas...“ – sunkiai žodžius rinko Laurynas.
Tragiška avarija Kėdainių rajone, kurios metu žuvo du jauni vyrai
Tragiška avarija Kėdainių rajone, kurios metu žuvo du jauni vyrai / Valentino Tamulio nuotr.

Nuo siaubingos nelaimės praėjo savaitė. Kėdainiuose ir Kaune buvo palaidoti du jos metu žuvę jaunuoliai, gimę 1998 ir 2001 metais. Eismo įvykio vietoje, šalia medžio, į kurį rėžėsi girto ukrainiečio nublokštas vieno iš žuvusiųjų vairuotas „Audi“ automobilis, sutvisko daugybė žvakelių. O štai avarijos kaltininkas – į Lauryno kaimynės verandą po smūgio įlėkusio „Mercedes Benz“ vairuotojas iš Ukrainos atsipirko, rodos, vos keliais kaulų lūžiais. Kitą dieną Kėdainiuose gyvenęs ir dirbęs ukrainietis jau buvo pervežtas į įkalinimo įstaigos Pravieniškėse ligoninę.

VIDEO: Dviejų jaunuolių gyvybę Josvainiuose nusinešusios avarijos kaltininkas – ukrainietis, dideliu greičiu sprukęs nuo policijos

„Įtariamasis apklaustas tą pačią dieną po įvykio. 27 dieną jam paskirta kardomoji priemonė – suėmimas. Iškart po to jis pervežtas į laisvės atėmimo vietų ligoninę Pravieniškėse. Tikrintis girtumą alkotesteriu jis atsisakė, o kraujo tyrimo rezultatų dar nėra, tačiau apklausiamas įtariamasis neneigė, kad prieš įvykį vartojo alkoholį“, – liepos 3 dieną naujausias žinias apie tyrimą 15min pateikė bylą kuruojantis prokuroras Vytautas Gataveckas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Gataveckas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Gataveckas

Nuo policijos 1971 metais gimęs ukrainietis spruko ir tragišką avariją sukėlė jam pačiam priklausančiu „Mercedes Benz“. Šią savaitę, kaip teigė prokuroras, paruošta medžiaga specialiems objektų tyrimams, kurie bus paskirti kitą savaitę.

Iki nusukimo buvo likę 100 metrų

Su 15min bendravęs Josvainių gyventojas Laurynas buvo tas, kuris įvykio vietoje užgesino degti pradėjusį ukrainiečio automobilį. Deja, bet kitoje mašinoje buvusiam savo klasės draugui ir dar vienam pažįstamui jis padėti niekuo negalėjo. Paprašytas prisiminti tos košmariškos nakties įvykius, vaikinas pasakojimą pradėjo nuo to, kad į namus grįžo 10 minučių prieš įvykį.

„Galėjau ten būti ir aš... Viskas – sekundžių reikalas. Galėjo tie vaikinai važiuoti kiek greičiau ir, kelios sekundės, ir būtų išvengę to susidūrimo, nes iki nusukimo į Pernaravą, kurioje abu gyveno, buvo likę gal 100 metrų. Bet toks, matyt, likimas“, – kitokius baigties variantus dėliojo Laurynas.

Tik grįžęs į namus, jis staiga išgirdo policijos sirenas ir pro kambario langą pamatė pralekiantį „Mercedes Benz“. Netrukus nuaidėjo didžiulio trenksmo atgarsis. Viskas įvyko gal 15 metrų nuo jų gyvenamo namo. Netrukus Laurynas su tėčiu jau buvo įvykio vietoje. Ką tik regėtas „Mercedes Benz“ buvo įlėkęs į garbaus amžiaus kaimynės verandą, „Audi“ automobilis – į medį. Abu suvokė, kad situacija – itin rimta.

„Šokas kaimynei buvo. Laimei, ji nenukentėjo, tik namas apgadintas. Dar ir dabar, kiek žinau, policija jo neleidžia tvarkyti – įkalčių vieta. Smūgio garsas buvo toks didžiulis, kad net kaimynai, gyvenantys už 300 metrų, girdėjo ir atėjo pažiūrėt, kas įvyko“, – teigė Laurynas.

„Audi“ keleivis dar buvo gyvas

Iškart po Lauryno ir tėčio pasirodymo, į įvykio vietą atvažiavo vairuotojas, kuris, būdamas Kėdainių degalinėje, ir pranešė policijai apie galimai girtą vairuotoją prie „Mercedes Benz“ vairo. Šis žmogus važiavo paskui „Mercedes Benz“, nuolat pranešinėjo pareigūnams, kur šiuo metu galimai girtas vairuotojas yra.

„Policininkai „Mercedes Benz“ pradėjo stabdyti išvažiuojant iš Kėdainių, tačiau vairuotojas padidino greitį. Pasakojo, kad greitis buvo toks didelis, jog pareigūnai pavyti negalėjo. Važiavo maksimaliu greičiu, bet „Mercedes Benz“ vis toldavo. Greitis buvo neapsakomas“, – stebėjosi Laurynas.

Atbėgę į įvykio vietą, pirmiausiai jie su tėčiu atjungė „Audi“ akumuliatorių ir puolė gesinti „Mercedes Benz“, iš kurio jau rūko dūmai. Kad „Audi“ automobilyje įkalintas jo buvęs klasės draugas (nuo rugsėjo turėjo pradėti lankyti 12 klasę) ir dar vienas pažįstamas vaikinas, Laurynas susivokė tik vėliau. Aplink tvyrojo tamsa ir chaosas, viskas vyko labai greitai.

Iki tol Laurynas spėjo pamatyti, kad „Audi“ keleivis (jo buvęs klasiokas – aut. past.) dar yra gyvas: sąmoningas nebuvo, bet gyvybės ženklus rodė. Vaikinas su tėčiu bandė išlaužti sulamdytos „Audi“ duris, tačiau nepavyko. Kūną iš automobilio ištraukė spec. tarnybos. Lauryno klasiokas buvo perduotas medikų žinion, jį dar bandyta gaivinti, tačiau pastangos buvo bergždžios. „Audi“ vairuotojas – 1998 metais gimęs vaikinas, žuvo vietoje. Jo kūnas iš mašinos buvo ištrauktas gal tik po dviejų valandų.

„Buvo vėliau sakančių, kad „Audi“ keleivis, mano buvęs klasiokas, kankinosi. Ne, vaikinas buvo tarsi sąmoningas, tačiau tikrai nesikankino. Bet kuris galėjome būti jų vietoje... Tą naktį nelabai pavyko nueiti miegoti. Gaila... Bandai mąstyti, ką galėtum kitaip daryti, kad apsaugotum, bet supranti, kad nuo šito neapsisaugosi. Kitas žmogus gali tave apsaugoti, nesėsdamas girtas prie vairo.

Reikia įstatymus keisti, nes nelogiška, kad bėgdamas girtas nuo policijos užmuša du visiškai nekaltus žmones, ir maksimaliai, kas jam gresia, tai 16 metų nelaisvės. Bet jei turėsi narkotikų ar tyčia užmuši žmogų, gausi daugiau nei 20 metų. Dėl to daugelis nebijo girti prie vairo sėsti, nes žino, kad daugiausiai gali gauti 16 metų, o išeis į laisvę tikriausiai po 8 metų“, – piktinosi Laurynas.

Posakis, kad velnias girtų neima, šioje situacijoje labai tiko.

Girtam kaltininkui labai pasisekė

Sakoma, kad girtam ir velnias pagalvę pakiša. Paklaustas, kodėl „Audi“ vairuotojui ir keleiviui nepavyko išgyventi, o „Mercedes Benz“ vairuotojas atsipirko, tikėtina, vos keliais kaulų lūžiais, vaikinas pasvarstė: „Visose avarijose skausmingiausi smūgiai būna tie, kurie patirti į galą ar šoną. Pirmas galinis smūgis „Audi“ sumėtė, o tuomet ji nulėkė į medį. O „Mercedes Benz“, atsitrenkdamas į „Audi“, „numetė“ greitį. Be to, jam labai pasisekė, nes pralindo tarp dviejų medžių, iki smūgio į verandą pravažiavo tvorą – ir tai gerokai greitį sumažino.

Jis net sąmonės nebuvo praradęs. Matėsi, kad ranka gali būti lūžus. Lyg ir šonkaulis lūžęs konstatuotas. Pasisekė jam dar ir dėl to, kad nebuvo prisisegęs diržo: nuo smūgio iššokusios apsauginės pagalvės nubloškė į keleivio vietą. Posakis, kad velnias girtų neima, šioje situacijoje labai tiko“.

„Mercedes Benz“ automobilyje, anot Lauryno, mėtėsi daug alkoholio butelių: tuščių ir pilnų.

„Keletą mėnesių kaupta“, – teigė Laurynas.

Kėdainių ir Labūnavos gatvių sankryža, šalia kurios įvyko ši nelaimė, yra pagrindinė apie 3 tūkst. gyventojų turinčiuose Josvainiuose. Miestelis nuo Kėdainių nutolęs apie 7 km. Laurynas patikino, kad tai ne pirma avarija šioje vietoje – beveik kasmet kas nors įvyksta. Kartą automobilis įlėkė net ir į jų namų verandą.

„Vakare automobilių greitis būna didesnis, daugelis važiuojančių link tos sankryžos gal nepažįsta kelio, nežino, kad yra staigus posūkis. Daug kas nulekia“, – nuolatinių nelaimių priežastį įvardijo Laurynas.

Valentino Tamulio nuotr./Tragiška avarija Kėdainių rajone, kurios metu žuvo du jauni vyrai
Valentino Tamulio nuotr./Tragiška avarija Kėdainių rajone, kurios metu žuvo du jauni vyrai

15min primena, kad birželio 26 dieną apie 1 valandą 25 minutės Kėdainių rajono kelio Aristava–Kėdainiai–Cinkiškis 17-ame kilometre (Josvainių miestelio Kėdainių ir Labūnavos gatvių sankryža) automobilis „Mercedes Benz C 180“, vairuojamas galimai neblaivaus vyro, gimusio 1971 metais, atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiavusį automobilį „Audi A4“.

Pastarasis po smūgio nuvažiavo nuo kelio ir trenkėsi į medį.

Nuo kelio nuskriejo ir „Mercedes Benz C 180“. Nuskriejęs jis atsitrenkė į namą.

Eismo įvykio metu žuvo automobilio „Audi A4“ vairuotojas, gimęs 1998 metais, ir kartu važiavęs keleivis, gimęs 2001 metais.

„Mercedes Benz C 180“ vairuotojas paguldytas į ligoninę.

Iš sulamdytų automobilių hidrauline gelbėjimo įranga ugniagesiai gelbėtojai vadavo visus tris eismo įvykio dalyvius, – jie buvo prispausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius