-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviejų mažylių žūtį gaisre tirianti prokurorė nusimetė geležinės pareigūnės šarvus: „Nemiegojau visą naktį“

Darbas yra darbas, tačiau kartais profesinį santūrumą nugali žmogiškas jautrumas. Taip atsitiko patyrusiai ir principingumu garsėjančiai Kauno prokurorei Renatai Oželienei, šiomis dienomis (o tiksliau – paromis) tiriančiai tragišką dviejų mažamečių žūtį gaisre Tunelio gatvėje. 15min publikuoja pačiame darbų įkarštyje pakalbintos pareigūnės išpažintį: tokios emociškai sunkios bylos Lietuvoje jau seniai nebuvo.
Prokurorė Renata Oželienė
Prokurorė Renata Oželienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dviguba nelaimė Kaune pirmadienį sukrėtė daugelį. Užuojautos skriejo ir dviejų mažylių netekusiai motinai, kuri, pasirodžiusi gaisravietėje tragedijos įkarštyje, patyrė šoką.

Vis dėlto teisėsaugos pareigūnai į šią kaunietę pažiūrėjo itin principingai – netrukus po nelaimės Vida B. (gim. 1981 m.) tapo įtariamąja ikiteisminiame tyrime pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir buvo sulaikyta.

Tyrimui vadovaujanti Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-ojo skyriaus prokurorė Renata Oželienė 15min teigė negailinti jėgų, kad būtų surinkti visi įrodymai ir kuo skubiau nustatytos visos bylai reikšmingos aplinkybės.

Įtariamoji apklausos metu nurodė tokias aplinkybes, kurias kiti ikiteisminio tyrimo duomenys paneigia.

„Taupykim laiką, nes nepaprastai įtemptas metas“, – pokalbio pradžioje šių eilučių autorių paragino nuo 1993 metų teisėsaugoje dirbanti pašnekovė.

– Prokuratūra nesvarstė kreiptis į teismą su prašymu skirti įtariamajai suėmimą?

– Po sulaikymo, trunkančio ilgiausiai 48 valandas, prokurorai turi kreiptis į teismą dėl suėmimo, jeigu mano, kad yra griežčiausios kardomosios priemonės taikymo pagrindai. Šiuo atveju, per sulaikymo laiką spėjus atlikti visus pirminius būtiniausius tyrimo veiksmus, įtariamosios laikymas nelaisvėje nėra tikslingas. Tai, ką reikėjo padaryti, pareigūnai per dvi paras padarė. Tai, ką reikėjo nedelsiant patikrinti, mes patikrinome. O toliau tyrimas eis bendra tvarka taip pat intensyviai, įtariamajai taikant kitas kardomąsias priemones. Esmė yra ta, kad negalima ir nereikia laikyti žmogaus nelaisvėje, jeigu tam nėra būtinojo reikalingumo.

– Ar galima teigti, kad dėl neatsargaus savo vaikų gyvybės atėmimo įtariama motina bendradarbiauja su teisėsauga?

– Nepavadinčiau to bendradarbiavimu. Bet taip – ji neatsisako duoti parodymų. Ir ji neatsisakė vykti patikrinti savo duotų parodymų į įvykio vietą.

– Ar atsitiktinai įtariamoji išlaikyta lygiai 48 valandas, o ne valandą ar dvi trumpiau?

– Mes vos vos tilpome į šį numatytą terminą. Mes patys išsikėlėme užduotį padaryti viską, netaupant ir neskaičiuojant nei savo jėgų, nei darbo laiko. Aš pati iš darbo išėjau tik sutemus, o ir kiti pareigūnai dirbo iki išnaktų.

Kita vertus, sulaikymas taikytas siekiant apriboti galimybę įtariamajai susisiekti su kitais asmenimis ir galbūt susiderinti pozicijas. Taip pat tyrėjams reikėjo laiko kelioms įvykio versijoms patvirtinti.

– Kokios pozicijos įtariamoji laikosi?

– Aš tiesiai šviesiai sakau: įtariamosios apklausos metu ji nurodė tokias aplinkybes, kurias kiti ikiteisminio tyrimo duomenys paneigia. Šiuo atveju tai sudaro prielaidą mums manyti, kad įtariamoji nėra atvira tyrimui.

Tai yra mane asmeniškai nepaprastai sukrėtęs įvykis. Mane iki pat širdies gelmių jaudina tų vaikų likimas.

– Kuo, jūsų vertinimu, šio įvykio aplinkybių tyrimas yra sudėtingas?

– Tai yra mane asmeniškai nepaprastai sukrėtęs įvykis. Mane iki pat širdies gelmių jaudina tų vaikų likimas. Matyti šio įvykio pasekmes yra nepaprastai sudėtinga. Šioje vietoje, dėl kokių priežasčių tie vaikai mirė – mes padarysime viską, kad tas priežastis nustatytume. Šiandien mes matome nusikalstamo nerūpestingumo požymius.

Keliame klausimą, ar galima užrakinti vaikus kone į seifą, kur yra šarvuotos durys ir grotuoti langai, bei palikti juos ilgesniam laikui. Ar jūs galite įsivaizduoti, ką reiškia dusti vaikui ir neturėti galimybės išeiti iš to namo? Ką reiškia sudegti gyvam? O man šioje vietoje reikia tirti ir teisti. Tai galite pamėginti įsivaizduoti, kaip tai yra sudėtinga. Bylą skaitant ir nuotraukas matant...

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Tunelio gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Tunelio gatvėje

Ir aš pati buvau įvykio vietoje... Prisipažinsiu, aš nemiegojau visą naktį. Atsiprašau už emocijas, bet tiesiog esu moteris ir tiesiog pavargau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius