-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dviem žmogžudystėmis kaltinamą Šarūną Žemaitį aukų artimieji prakeikė teismo salėje

Savo sugyventinę Samantą Rakauskaitę nužudęs bei dėl sargo nužudymo prieš dvejus metus prisipažinęs Linkuvos gyventojas Šarūnas Žemaitis švelnios bausmės nesulauks. Teismo salėje jį prakeikė nužudytųjų artimieji. Teismo sakėje Š.Žemaitis pasirodė gerokai pakeitęs išvaizdą – užsiauginęs barzdą.
Šarūnas Žemaitis
Šarūnas Žemaitis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Dar vasarą po nuodugnios kompleksinės psichiatrinės ekspertizės Š.Žemaitis buvo pripažintas pakaltinamu. Dabar Šiaulių apygardos teisme nuskambėjo baigiamosios kalbos, kuriose prabilta ir apie bausmę iki gyvos galvos. Teismo salėje griežčiausios bausmės prašė neskirti tik Š.Žemaičio advokatė.

Dalį parodymų kaltinamasis galėjo nutylėti vien tam, kad negautų griežčiausios bausmės. 

Teisme prokurorė savo baigiamojoje kalboje pabrėžė, kad Š.Žemaitis prisipažino nužudęs Linkuvos mokyklos sargą Algimantą Palkų ir savo sugyventinę Samantą Rakauskaitę.

Būgštavo, kad dalį parodymų kaltinamasis nutylėjo vien tam, kad negautų griežčiausios bausmės.

Pažymėjo, kad po to, kai nužudė S.Rakauskaitę, lipnia juosta užklijavo jai burną, nosį, akis. Galimai dėl to, kad sugyventinė garantuotai neatsigautų.

Surišo ją ir motoroleriu nuvežė iki tvenkinio. Rado duobę piną vandens, įmetė ir užritino ant jos didelį akmenį. S.Rakauskaitės drabužius ir batus sudegino.

Taip pat akcentuota, kad kaltinamasis pripažino savo kaltę dėl sugyventinės nužudymo, tačiau neigia, kad nužudant mokyklos sargą naudojo peilį.

Mokyklos sargui buvo suduota ne mažiau 14 smūgių ir durta ne mažiau kaip penkis kartus. Nužudęs sargą Š.Žemaitis ir toliau vaikščiojo po mokyklą, ieškojo, ką galėtų pagrobti.

S.Rakauskaitė ketino savo vyrą palikti. Š.Žemaitis manė, kad ji vienintelė žinojo apie tai, kas nužudė mokyklos sargą A.Palkų.

Prokurorė pareiškė, kad sunkesnį nužudymo nusikaltimą galėjo padaryti tik tas, kuris nuožmiai žudo kitus žmones pagal jų lytį ar rasę. Pasiūlė skirti bausmę iki gyvos galvos.

Prakeikė teismo salėje

Prokurorės kaltinimą palaikė ir nužudytojo A.Palkaus gyvenimo draugė Irena Dolumbauskienė. Teismo salėje ji prakeikė Š.Žemaitį ir palinkėjo jam patirti visas kančias, kurias suteikė jos vyrui.

Jos advokato nuomone, Š.Žemaitis griežčiausios bausmės nusipelnė visiškai pagrįstai.

Šarūnas Žemaitis teisme teištarė porą sakinių: „Gailiuos labai ką padariau čia. Nuoširdžiai atsiprašau ir prašau neskirti griežčiausios bausmės.“

Nužudytosios S.Rakauskaitės mama Dalia Rakauskienė taip pat pro ašaras dukros žudikui linkėjo didžiausios bausmės: „Aš Žemaičiui gyvuliui... Jis jau neleido mano dukrai gyvent. Griežčiausia bausmė už tai jam.“

D.Rakauskienė advokatas priminė, kad nužudytosios brolis Gytis Rakauskas savo seserį kadaise bandė įkalbėti nebegyventi su Š.Žemaičiu, tačiau ši nepaklausė. Dabar G.Rakauskas globoja sesers vaiką.

Š.Žemaičio advokatė prašė neskirti griežčiausios bausmės. Ji pripažino, kad S.Rakauskaitę iš tiesų nužudė jos ginamasis. Tačiau nesutiko dėl mokyklos sargo nužudymo.

Teigė, kad jo kaltė grindžiama tik ginamojo prisipažinimu: „Kitų patikimų įrodymų byloje mano nuomone nėra surinkta. Jis tikėjo, kad dėl jo suduotų smūgių sargas negalėjo mirti. Peilio neturėjo. Peilis įvykio vietoje nerastas. Nebuvo užlipęs į trečią aukštą, kur vedė kruvini pėdsakai.“

Šarūnas Žemaitis teismo posėdyje pasirodė pasikeitusia išvaizda. Šiaulių tardymo izoliatoriuje jis užsiaugino barzdą. Teisme 22-ejų metų kaltinamasis teištarė porą sakinių: „Gailiuos labai ką padariau čia. Nuoširdžiai atsiprašau ir prašau neskirti griežčiausios bausmės.“

Teismas planuoja nuosprendį paskelbti sausio 15 dieną.

Per dvejus metus – dvi žmogžudystės

Savo sugyventinę S.Rakauskaitę Š.Žemaitis nužudė pavasarį, o jos kūnas rastas tik po savaitės – balandžio 6 dieną, apleistame šulinyje, netoli Muravoto kaime esančios sunykusios jos močiutės sodybos.

Netrukus Š.Žemaitis, prižiūrėjęs mažametį sūnų, buvo sulaikytas, jam pareikšti įtarimai.

Apklausos metu įtariamasis Š.Žemaitis prisipažino, kad nužudė S.Rakauskaitę, tačiau priežasties nenurodė. Teigė, kad konflikto metu buvo išgėręs.

Jis sugyventinę nužudė namuose, o motoroleriu nuvežė iki šulinio Muravoto kaime. Atsikratė jos telefono. Kūną įmetė į šulinį, o pats neva ėmėsi ieškoti dingusios be žinios savo gyvenimo draugės. 

Prieš dvejus metus, balandžio mėnesį, Linkuvos miestelyje buvo nužudytas gimnazijoje sargu dirbęs 66-erių metų vyras Algimantas Palkus. Š.Žemaičiui buvo pareikšti įtarimai ir dėl šios žmogžudystės.

Sargas nužudytas norint apvogti mokyklą. Pagrobti įvairūs čia dirbusių meistrų įrankiai ir elektros laidai, kurių vertė siekė vos kelis šimtus eurų. Spėjama, kad Š.Žemaitis savo vaiko motiną nužudė vien dėl to, kad ši žinojo apie sargo nužudymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius