Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 07 /12:46

Dyzelinu prekiavusi latvių ir lietuvių grupuotė nuslėpė 8 mln. eurų mokesčių

Kaune pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl išaiškintos tarptautinės nusikalstamos asmenų grupės, organizavusios neteisėtą prekybą naftos produktais. Manoma, jog realizavusi degalus, organizuota grupė, sudaryta iš penkių Lietuvos ir Latvijos piliečių, nuslėpė apie 8 mln. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM), mokėtino į valstybės biudžetą.
Nusikaltimo schema
Nusikaltimo schema / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba informuoja, jog ši organizuota nusikalstama grupė yra sudaryta iš penkių Lietuvos ir Latvijos piliečių.

Kauno apylinkės teismas 15min.lt patvirtino, jog gruodžio 4 dieną teisme svarstytas kardomųjų priemonių šiems asmenims paskyrimo klausimas.

Dviems latviams skirtas vieno mėnesio, vienam – dešimties dienų sulaikymas.

Dešimties dienų sulaikymas skirtas ir vienai lietuvei, dalyvavusiai šioje nusikalstamoje organizuotoje grupėje. Dėl penkto asmens Kauno apylinkės teisme duomenų nėra.

Sulaikytieji – didmenine prekyba užsiimantys pasiturintys asmenys, kurie puikiai išmano finansines operacijas. Kai kurie bausti administracine tvarka. 

Pirmadienį 12 valandą Kauno apygardos prokuratūroje buvo surengta speciali spaudos konferencija, kurioje Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius ir Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas pateikė išsamesnį komentarą apie šį atliekamą ikiteisminį tyrimą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencija prokuratūroje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencija prokuratūroje

Ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalį (sukčiavimas stambiu mastu) pradėtas 2015 metų birželį. Iki tol nusikalstama veika buvo vykdoma apie metus.

Šios nusikalstamos veikos ypatumas, pasak Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro D.Valkavičiaus, – tarptautinis elementas.

Organizuota grupė veikė Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Rumunijoje. Mažmeninė prekyba degalais buvo vykdoma Lietuvos teritorijoje. Pagrindinis nusikalstamos veiklos tikslas – degalų, daugiausiai dyzelino, į apyvartą paleidimas panaudojant realiai veiklos nevykdančias įmones bei taip išvengiant mokesčių. Dominavo tarptautinės transakcijos bei fiktyvūs sandoriai. 

Rygos priemiestyje buvo aptikta pirmoji nusikalstamos organizuotos grupės dislokacijos vieta.

Pasak Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybos viršininko A.Packevičiaus, šioje sukčiavimo schemoje veikė realiai veiklos nevykdančios keturios Latvijoje įsikūrusios įmonės, kurioms vadovavo asocialūs asmenys iš Lietuvos bei Latvijos. Įmonės, kurios dalyvavo sukčiavimo sferoje, buvo periodiškai keičiamos.

„Apgaulės būdu buvo klastojamos PVM deklaracijos. Į jas įtraukiami duomenys apie pardavimus, kurie faktiškai nebuvo atlikti. Buvo vykdomi fiktyvūs degalų pardavimai Rumunijoje egzistuojančiai įmonei, kurios vadovas – teistas už sukčiavimą mokestinėje srityje“, – nusikalstamą voratinklį apibūdino A.Packevičius.

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas A.Klerauskas patikino, jog šiuo atveju buvo naudojami pagrindiniai sukčiavimo principai. Pirkėjai sumokėdavo pardavėjui ne tik mokestį už pačią prekę, bet ir PVM. Be to, mažmeninės prekybos vietas degalai pasiekdavo ne tiesiausiu keliu - tiesiogiai iš gamintojų, bet per abejotinus tarpininkus. Taigi dokumentais buvo iškraipomas prekių fizinis judėjimo kelias.

Šiandienos teisėsaugos pareigūnų svarbiausia užduotis – areštuoti sąskaitas ir greičiau atgauti į valstybės biudžetą nesumokėtus mokesčius. Kratų metu buvo sulaikyta įranga, dokumentai, patvirtinantys fiktyvius sandorius bei lėšos, gautos iš nusikalstamos veikos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencija prokuratūroje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencija prokuratūroje

„Yra ruošiami procesiniai dokumentai. Šioje byloje yra tarptautinis elementas, ir mes ruošiamės siųsti pavedimus į užsienio valstybes, kad galėtume atkirsti finansinius srautus ir taikyti apribojimus sąskaitoms“, – kalbėjo D.Valkavičius.

Dėl šios priežasties teisėsaugininkai kol kas neatskleidžia bendrovių, kurios yra susijusios su šia nusikalstama schema.

Spaudos konferencijoje dalyvavę kelių institucijų atstovai patvirtino, jog įtariamųjų yra ir daugiau. Tai – puikus pavyzdys, kai kartu, sekdamos karštais nusikalstamos veikos pėdsakais, organizuotą nusikaltėlių grupę išaiškina kelios institucijos.

Už šią nusikalstamą veiką įtariamiesiems gresia įkalinimas iki 8-erių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius