-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglės Kusaitės byla dėl teroro akto nagrinėjama slaptame teismo posėdyje (atnaujinta 12.49 val., nuotraukos, nauji video komentarai)

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį atvertė terorizmu įtariamos E.Kusaitės bylą, visi norintieji stebėti procesą iš karto buvo išprašyti iš salės.
Eglės Kusaitės byla
Eglė Kusaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

E.Kusaitės pagrindinė baudžiamoji byla, kurioje jauna klaipėdietė yra įtariama terorizmu, bus nagrinėjama neviešame teismo posėdyje. Tai paaiškėjo ketvirtadienio rytą, kai bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija pačioje posėdžio pradžioje paskelbė iš anksto priėmusi nutartį dėl proceso uždarumo.

Teisme dar prieš posėdį įsivyravo sumaištis. Paprastai rezonansinės bylos nagrinėjamos didžiausiose teismo salėse, tačiau E.Kusaitės byla svarstoma nedideliame kabinete, esančiame pastato rūsyje, rakinamoje rūmų zonoje.

Į nedidelę salę vos tilpo būrys E.Kusaitės artimųjų, rėmėjų ir žiniasklaidos atstovų, dalis žmonių liko stovėti.

Vos į salę atėjus teisėjų kolegijai – Virginijai Švedienei (pirmininkė), Zenonui Birštonui ir Jūratei Damanskienei, susirinkusieji buvo informuoti, kad proceso stebėti niekam nebus leista.

Vienas iš visuomenininkų, norėjusių stebėti posėdį, ėmė reikalauti, kad teisėjai paaiškintų, dėl kokių motyvų procesas bus neviešas.

„Prašau išeiti iš salės“, – įsakmiai pakartojo kolegijos pirmininkė, nemačiusi jokio reikalo aiškintis.

Netikėtai iš savo vietos pašoko E.Kusaitė: „Aš prašau viešo posėdžio“, – pareiškė kaltinamoji.Man dabar yra labai sunku morališkai. Yra labai akivaizdus noras susidoroti, – apie procese vyraujančias nuotaikas kalbėjo E.Kusaitė.

„Jums niekas nesuteikė žodžio“, – merginą pasodino teisėjai.

Iš salės išeidinėję žmonės replikavo, kad visuomenė turi žinoti, kaip ir už ką teisiama E.Kusaitė.

Teismui vos atsikračius pašalinių asmenų, E.Kusaitė pateikė  prašymą nušalinti visą teisėjų kolegiją. Visi trys teisėjai pusvalandžiui išėjo iš salės, tačiau grįžę toliau tęsia posėdį.

Netrukus identišką prašymą dėl teisėjų nušalinimo pateikė E.Kusaitę šioje byloje ginantis advokatas Kęstutis Stungys. Teisėjai vėl išėjo, teisininko prašymas svarstomas.

Per pertraukėlę į teismo koridorių išėjusi E.Kusaitė žurnalistams pareiškė jaučianti didžiulį spaudimą ir teismo norą kuo greičiau ją nuteisti bei pasodinti iki gyvos galvos. Kaltinamoji taip pat prasitarė bijanti dėl savo artimųjų.

Tuo tarpu teisėjai vėl grįžo į salę ir posėdžiauja toliau.

Papildyta 11.10 val. Paskelbta dar viena posėdžio pertrauka, teisėjai vėl išėjo pasitarti.

Papildyta 11.33 val. Teigiama, jog E.Kusaitė ir jos gynėjas prašė nušalinti bylą kuruojantį prokurorą Mindaugą Dūdą. Tačiau teisėjų kolegija vėl grįžo ir toliau posėdžiauja už uždarų durų.

Papildyta 11.46 val. Apie 2,5 val. su petraukomis užsitęsęs posėdis baigėsi. Paaiškėjo, kad teismas atsisakė nušalinti prokurorą. M.Dūda šio ketvirtadienio posėdyje spėjo perskaityti dalį kaltinamojo akto. Procesas bus tęsiamas tik ateinantį pavasarį. Teisme suderintos kelios posėdžių datos kovo ir balandžio mėnesį.

M.Dūda po posėdžio šykščiai komentavo bylą, motyvuodamas tuo, kad ji nagrinėjama neviešame teismo posėdyje. Bylą nagrinėti neviešai, anot prokuroro, teismas nutarė savo iniciatyva. Vienas iš motyvų: kad byloje esama liudytojų, dirbančių slaptose saugumo tarnybose.

VIDEO: 15min.lt - E.Kusaitės rėmėjai nepatenkinti išvarymu iš posėdžio
VIDEO: 15min.lt - E.Kusaitė apie kalėjimo iki gyvos galvos grėsmę
VIDEO: 15min.lt - E.Kusaitės komentaras dėl posėdžio uždarumo
VIDEO: 15min.lt - kaip uždarą dukters teismą vertina E.Kusaitės motina
VIDEO: 15min.lt - E.Kusaitė baiminasi dėl savo artimųjų
VIDEO: 15min.lt - prokuroras M.Dūda šykščiai komentavo uždarai nagrinėjamą bylą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius