-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eiti į teismo posėdį sveikatos neturėjęs šiaulietis po teismo nuosprendžio dėjo į kojas

Žinia apie Aleksandro Kornios nusikalstamą veiką, padarytą 2005 metais, Šiaulių pareigūnus pasiekė 2007-ųjų gegužę iš Rusijos. Ten buvo nuteistas Rusijos Federacijos pilietis, pas kurį rastas didelis kiekis psichotropinių medžiagų.
Aleksandras Kornia
Aleksandras Kornia / Policijos nuotr.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad šiais platinti skirtais kvaišalais vyrą aprūpino lietuviai. Tyrimo gija pareigūnus atvedė į Šiaulius. Neteisėtu psichotropinių medžiagų gabenimu bei platinimu ir didelio jų kiekio kontrabanda buvo apkaltinti šiauliečiai: šiuo metu jau 49-nerių metų sulaukęs Aleksandras Kornia ir 53 metų Albinas Selvenis. Balandžio pabaigoje jie išklausė teismo nuosprendžio: Aleksandrui Korniai skirti 9 metai nelaisvės, Albinui Selveniui – 15 000 litų bauda.

Tyrimo metu nustatyta, kad nusikaltimo iniciatorius buvo A. Kornia. Būtent, jis parengė šių nusikalstamų veikų vykdymo planą, paskirstė nusikaltimo bendrininkų vaidmenis ir koordinavo jų veiksmus. 2005-ųjų vasarą šiaulietis, susitikęs su jau penkiolika metų pažįstamu A. Selveniu, pradėjo jį kamantinėti, ar šis dar turįs ryšių Rusijoje. A. Selvenis Smolenske turėjo seną savo draugą V. M. Ovčinikovą, su kuriuo jį siejo bendri verslo reikalai. A. Kornia įkyriai prašė A. Selvenio, kad jis įkalbėtų rusą verstis narkotinių medžiagų platinimu. Šis iš pradžių abejojo, ar verta įsitraukti į tokį nelegalų biznį, tačiau A. Kornios atkaklumas įtikino V. M. Ovčinikovą surizikuoti ir vyras ištarė lemtinguosius žodžius: „Vežkite tuos „mezginius“. Šiuo sutartiniu žodžiu vadinti psichotropines medžiagas telefoniniuose pokalbiuose buvo sugalvojęs A. Kornia.

Rugpjūčio 14-ąją kvaišalų krovinys pajudėjo iš Šiaulių. Tai buvo 505 psichotropinės tabletės, supakuotos į keturis cigarečių pakelius, kuriuos A. Kornia padavė nieko apie kvaišalus neįtariančiam tolimųjų reisų vairuotojui. Jis turėjo šį siuntinuką nuvežti į Rusiją ir sutartoje vietoje perduoti V. M. Ovčinikovui. Už tai jam buvo pažadėtas 100 eurų atlygis. Deja, vairuotojas jaučiasi apgautas, nes už paslaugą rusas jam tesumokėjo 80 eurų. Pinigus už kvaišalus – 3000 eurų – iš Rusijos turėjo parvežti jau kitas dažnai į Rusiją važinėjęs A. Selvenio pažįstamas. Tačiau pinigai iš Rusijos neparvažiavo, nes tą pačią rugpjūčio 14-ąją Smolensko srityje pareigūnai sulaikė V. M. Ovčinikovą – jo automobilyje, už galinės sėdynės atlošo, buvo rastos paslėptos psichotropinės medžiagos. Taigi bendrininkas buvo izoliuotas nuo visuomenės ir lietuviai su juo prarado ryšį.

Ryšio praradimas su žmogumi, kurio rankose buvo vertingas kvaišalų paketas, Lietuvoje sukėlė didžiulę įtampą. Kitą dieną po tablečių perdavimo pas A. Selvenį atlėkė A. Kornia ir nervindamasis išpyškino, kad vairuotojas telefonu pranešė, jog prekę perdavė, o štai V. M. Ovčinikovas į jo skambučius neatsiliepia. Lietuviai apie bendrininko sulaikymą nieko nežinojo. Kai A. Selvenis pats paskambino savo draugui rusui, iš jo žmonos sužinojo, kad jos vyras išvažiavo toli ir ilgam. A. Kornia nuo tokios žinios įsiuto ir apkaltino A. Selvenį, jog šis su savo draugeliu jį išdūręs – abu susitarę prekę pardavė ir pinigus pasidalijo tarpusavyje. A. Kornia griebė jam už krūtinės ir ėmė reikalauti iš jo 1 500 eurų, kuriuos jis sumokėjo, pirkdamas psichotropines tabletes. Išsigandęs A. Selvenis jam atidavė namuose turėtus 1 500 litų.

Tuo metu Smolensko srityje vyko intensyvus ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis, kurio metu buvo nustatytas narkotikų kelias į Rusiją. 2006 metais už šią neteisėtą veiką V. M. Ovčinikovas buvo nuteistas ir byla toliau tirti persiųsta į Lietuvą. Tyrimo metu A. Kornia savo kaltę neigė, raitėsi lyg ungurys nuo jam reiškiamų kaltinimų ir visą kaltę bandė suversti savo draugui A. Selveniui, kuris A. Kornios paliepimu nuolat skambino savo pažįstamam Rusijoje ir vedė su juo visas derybas dėl prekybos kvaišalais. Siekdamas išvengti teismo posėdžių ir prisidengdamas prasta sveikata, A. Kornia, atvežtas prie teismo pastato, nelipdavo iš konvojaus automobilio. Tad pareigūnams tekdavo į posėdį ir iš jo vyrą nešte nešti.

Šių metų sausio 5 d. Šiaulių apygardos teismas priėmė nuosprendį: Aleksandrui Korniai skirti 9 metai nelaisvės, Albinui Selveniui – 15 000 litų bauda. Toks nuosprendis A. Kornią šokiravo. Jis, ko gero, irgi tikėjosi baudos, nes anksčiau jam jau buvo pavykę ja atsipirkti – 2006 m. kitoje baudžiamojoje byloje dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis jam buvo skirta 3 750 litų bauda. Tačiau šįkart A. Kornios laukė ilgi nelaisvės metai. Vyras nuosprendį apskundė, bet apeliacinis teismas balandžio pabaigoje jo skundą atmetė. Tada A. Kornia, vengdamas atsidurti už grotų, nuo pareigūnų pasislėpė. Tam jam sveikatos užteko, nors iki tol nuolat skundėsi sveikatos problemomis ir dėl šios priežasties jam buvo pakeista kardomoji priemonė – suėmimas į rašytinį pasižadėjimą neišvykti iš gyvenamosios vietos. Tad teismo nuosprendžio jis sulaukė, būdamas laisvėje. Šiuo metu paskelbta jo paieška. Jei kas žinote jo buvimo vietą, paskambinkite Asmenų paieškos skyriaus pareigūnams telefonu (8 41) 397 375, 397 504 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius