Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai perspėja: laukite nusikalstamumo protrūkio

Ekskomisarų biuras išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog ekonominė krizė lemia ir kriminogeninę krizę.
Surakintos rankos ir policijos pareigūnas už nugaros.
Policijai darbo turėtų smarkiai padaugėti. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Pasak išplatinto pranešimo spaudai, kriminogeninės situacijos blogėjimas jau pastebimas pagal 2008 metų statistinius duomenis. Nusikalstamų  veikų skaičius, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo 5,3 proc., vagysčių padaugėjo 13,2 proc., nužudymų – 7,5 proc., turto prievartavimo – 26,4 proc., turtinės žalos padarymo apgaule atvejų – daugiau kaip dvigubai.

Grįžta nusikaltėliai

„Artimiausioje ateityje reikia tikėtis kriminogeninės situacijos ryškesnio paaštrėjimo. Į šalį grįžta ir grįš iš jos pabėgę kriminaliniai elementai. Didėjantis nedarbas skatins daugiau žmonių pragyventi nusikalstamu būdu. Į nusikaltimus linkusį kontingentą padidins ir suaktyvins amnestija, jeigu ji bus paskelbta Lietuvos 1000-mečio proga. Socialiniai nepritekliai, nepriežiūra lems žymiai didesnius nepilnamečių nusikalstamumo mastus. Ekonomikos krizė objektyviai sąlygoja girtavimo, narkomanijos, prostitucijos plitimą, o kartu daugiau smurto, vagysčių, plėšimų. Pablogės viešoji tvarka ir padaugės nusikaltimų viešose vietose.  Galima prognozuoti, kad turtiniai ir smurtiniai nusikaltimai padidės dešimtimis procentų, o kai kurie  net ir kelis kartus“, – niūriomis prognozėmis dalijasi Ekskomisarų biuras.

Pablogės viešoji tvarka ir padaugės nusikaltimų viešose vietoseTeigiama, kad sutrikus atsiskaitymams tarp ūkio subjektų, masiškai augant tarpusavio skoloms, tikėtinas kriminalinio savavaldžiavimo protrūkis. Pavyzdžiui, vien praėjusiais metais, Ekskomisarų biuro duomenimis, su rimtesniais atsiskaitymų sutrikimais susidūrė apie 60 proc. realiai veikiančių įmonių ir šis skaičius turėtų didėti.

Neišvengsim etninių grupių nusikalstamumo?

Ekskomisarų biuro ekspertai teigia, kad gali pasireikšti etninių grupių nusikalstamumas, ko Lietuva, turbūt vienintelė iš Vidurio ir Rytų Europos valstybių, iki šiol sugebėjo išvengti. „Štai visai neseniai likimo valiai be pragyvenimo šaltinių buvo palikti statybininkai iš Azijos šalių. Mokesčių bei akcizų didėjimas neabejotinai paskatins šešėlinės ekonomikos plėtrą, kontrabandos masto didėjimą“, – dalijamasi prognozėmis.

Kyla organizuoto nusikalstamumo renesanso grėsmė su daugelių tradicinių, anksčiau vyravusių (reketas, skolų išmušimas smurtiniais būdais ir kt.), atsinaujinimu, taip pat naujų nusikalstamo verslo krypčių (pavyzdžiui, žmonių grobimas siekiant išpirkos) įsigalėjimu. „Ekonomikos sunkmetis yra palanki proga išplauti iš kontrabandos, narkotikų verslo, prostitucijos ir kitais nusikalstamais būdais įgytus pinigus, įsiskverbti ir užkariauti legalų verslą. Bankrutuojančios bendrovės, negaunančios banko paskolų, stokojančios apyvartinių lėšų, lengvai susigundys siūloma finansine pagalba ar investicija, nesigilindamos, iš kokių šaltinių pinigai“, – įspėjama pranešime.

Taip pat pabrėžiama, kad nors gyventi tampa nesaugiau, valdžios institucijoms tai nėra suvokiama: „Didėjančio nusikalstamumo ir vidaus saugumo blogėjimo reali grėsmė tinkamai neįvertinama Seimo ir Vyriausybės, netapo prioritetine valstybine problema. Būtent kaip sunkmečio pagimdyta problema, kuri didins socialinę ir politinę įtampą šalyje.“ Siūloma perskirstant metų biudžetą labiau sukoncentruoti resursus į tas teisėsaugos institucijų grandis, kurios turi lemiamą reikšmę kovojant su nusikalstamumu ir užtikrinant viešąją tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius