-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Komskiai grimzta toliau: ekspertai teigia, kad jų pateikta rikošeto versija beveik neįmanoma

Ketvirtadienį Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis žiniasklaidai išplatino pranešimą, kuriame buvo teigiama, kad jo brolio Arvydo Komskio nušautas kontrabandininkus sekęs pasieniečių šuo Ramzis žuvo nuo rikošeto. Kitaip tariant – jo brolis šovė į žemę, o kryptį pakeitusi kulka pataikė į tarnybinį šunį ir jį užmušė. Tuo tarpu 15min kalbinti ekspertai tokią įvykių seką vertina labai skeptiškai.
A.Komskio nušautas tarnybinis šuo Ramzis
A.Komskio nušautas tarnybinis šuo Ramzis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

K.Komskis išvadas padarė prieš atliekant ekspertizę

Ketvirtadienio pirmoje dienos pusėje Seimo pirmininko pavaduotojas išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame, be kita ko, buvo teigiama: „Jau šiandien yra aišku, kad medžiotojas šovė ne tiesiai į jį puolusį šunį, o taikėsi pro šalį norėdamas jį išgąsdinti ir sustabdyti, tačiau kulka atšoko ir, deja, pataikė į gyvūną“, – teigė parlamentaras.

15min turimais duomenimis, K.Komskio brolio nušautam belgų aviganiui ekspertizė buvo pradėta atlikti tik antroje dienos pusėje. Tad parlamentaras, kategorišką išvadą padarė ir ją bandė įpiršti žiniasklaidai neturėdamas tam jokio pagrindo. Ir, kaip pats teigė, – nebendravęs su į areštinę uždarytu broliu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Komskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Komskis

Tuo tarpu 15min pakalbino ginklų ir medžioklės ekspertus, turinčius ilgametę patirtį. Jie buvo kitos nuomonės, nei Seimo vicepirmininkas. Šie žmonės – patyrę kariškių ir teisėsaugos struktūrų snaiperiai bei medžiotojas. Nė vienas jų nepanoro būti įvardintas.

Ekspertai – rikošetas tokioje situacijoje įmanomas tik teoriškai

Ekspertams buvo pateikta iki šiol 15min žinoma informacija. Tai, kad šūvio metu A.Komskį ir tarnybinį šunį Ramzį skyrė maždaug 15 metrų, kad jis turėjo graižtvinį šautuvą su optiniu taikikliu, kad į šunį pataikiusi kulka krūtinėje paliko mažą skylutę ir kad tai vyko šviesiu paros metu ant miško keliuko. Taip pat pateikta medžiotojo brolių paviešintos versijos, kad šuo jį puolė ir jis gindamasis šovė į žemę taip norėdamas jį atbaidyti.

Utenos RAAD nuotr./Ginklas, kuriuo neteisėtai nušautas taurusis elnias
Utenos RAAD nuotr./Medžioklinis ginklas su optika/Asociatyvi nuotrauka

Visi kalbinti specialistai vienbalsiai sutiko, kad šiuo atveju rikošetas įmanomas tik teoriškai. Tam, kad tai nutiktų, turėjo susidaryti ypač daug palankių sąlygų.

Visi kalbinti specialistai vienbalsiai sutiko, kad šiuo atveju rikošetas įmanomas tik teoriškai. Tam, kad tai nutiktų, turėjo susidaryti ypač daug palankių sąlygų.

Du iš trijų ekspertų manė, kad šaunant iš 15 metrų atstumo apskritai neįmanomas rikošetas, mat tokiu atstumu nesusidarytų kulkos atsimušimui reikiamas nuožulnus kampas. Stačiu kampu sminganti į minkštą objektą kulka tiesiog neatšoka. Tai tikėtina tik tada, kai ji pašalinį objektą paliečia kiek įmanoma bukesniu kampu. Trečiasis ekspertas svarstė, kad rikošeto galimybė bent teoriškai yra įmanoma.

Rikošetui būtinas kietas ir didelis pagrindas

Miško danga šioje vietoje nebuvo gruntuota. Tai tik suvažinėtas dirvožemis. Šiuo atveju kulka turėjo tiesiog susmigti į dirvą. Teorinė galimybė galėtų būti, jeigu kulka pataikytų į akmenį ar kitą kietą pagrindą, kurį šioje situacijoje yra sunku įsivaizduoti.

Pasak vieno iš ekspertų, net jeigu kulka ir būtų pataikiusi į akmenį – jo tada turėtų būti labai didelio ir tvirto. Mat iš nedidelio atstumo galingu ginklu iššauta kulka paprastą akmenį iš inercijos tiesiog suskaldytų ir susmigtų žemėn.

Tarkim, neįtikėtinas atsitiktinumas įvyko. Kulka miško žemėje surado pakankamai kietą pagrindą ir pakeitusi kryptį pataikė į Ramzio krūtinę. Šiuo atveju ji į šunį būtų smigusi jau išdarkyta ir čia palikusi didelę ir kitokios formos žaizdą. Tačiau, 15min turimais duomenimis, Ramzio krūtinėje yra vos pastebima skylutė. Taip atrodo tiesiogiai pataikiusios kulkos anga.

Keistas medžiotojo elgesys

15min kalbinti ekspertai pakomentavo ir situaciją, kad į užpuolusį šunį medžiotojas šovė iš 15 metrų atstumo su optiniu taikikliu. Pasak jų, yra galimi keli šūvio variantai.

Ramzis buvo ant miško keliuko. Jeigu, kaip teigia A.Komskio broliai, šuo puolė medžiotoją, tuomet šūviui atlikti jis teturėjo kelias akimirkas. 15min turima informacija, Ramzis žuvo už keliolikos metrų nuo šaulio. Jeigu jis nešėsi ginklą ant peties ir šuo jį puolė – galimybės apsiginti medžiotojas neturėjo. Norint spėti atlikti šūvį prieš puolantį tarnybinį šunį reikėjo ginklą laikyti paruoštą ir užtaisytą. Net ir tada šūviui atlikti liktų tik akimirka.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./A.Komskio nušautas tarnybinis šuo Ramzis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./A.Komskio nušautas tarnybinis šuo Ramzis

Šiuo metu medžioti galima iš bokštelių ir tykant bei sėlinant. Kalbintas medžiotojas sutiko, kad eiti su užtaisytu ir paruoštu šauti ginklu miško takeliu medžioklės plotuose nėra uždrausta, tačiau jis nesugebėjo rasti loginio paaiškinimo tokiam veiksmui.

Paprastai tykoma pasislėpus pamiškėse ar šalia pievų. O ant keliuko bandyti sumedžioti gyvūną – sunkiai suprantamas veiksmas. Teoriškai jis galėjo pereiti iš vieno bokštelio į kitą, tačiau toje vietovėje bokštelių nėra.

Pataikyti atsitiktinai tiesiai į krūtinę – tik maža teorinė galimybė

Mažiausiai tikėtina ir beveik neįmanoma versija, kad A.Komskis, vos pamatęs Ramzį, nusitaikė į jį per optinį taikiklį ir paleido šūvį. Medžiotojai savo optinius taikiklius sureguliuoja šūviui, skirtam 100 ir daugiau metrų atstumu.

Norint nusitaikyti per optinį prietaisą šauti į arčiau nei 50 metrų esantį taikinį tektų arba pakeisti prietaisą, arba jį perreguliuoti. Laiko tam medžiotojas neturėjo. Tad norėdamas atlikti staigų šūvį jis turėjo šauti nesinaudodamas taikikliu arba taikiklis buvo sureguliuotas labai artimiems šūviams, kas būtų ganėtinai keista.

Versija, kad A.Komskis šovė aklai nesitaikęs ir pataikė Ramziui tiesiai į krūtinę – įmanoma, bet tik teoriškai. „Teoriškai įmanoma ir į varną iš kilometro nesitaikius pataikyti, tačiau kas bandė iš medžioklinio šautuvo šauti į arti esantį gyvūną, žino, kad pataikymo procentas beveik nulinis. Kulka eina kita trajektorija negu mes pratę laikyti ginklą ir juo taikytis“, – pasakojo 15min kalbintas medžiotojas.

Tuo tarpu kariškis manė, kad šaunant „aklai“ iš tokio atstumo pataikyti įmanoma, tačiau šaulys tuomet turėtų turėti ypač gerą karinį pasirengimą artimiems mūšiams.

VIDEO: Dėl geriausio tarnybinio šuns vardo varžosi 14 keturkojų

Ekspertai: taip pataikyti galima tik specialiai

Paklausti, kokia versija galėtų būti labiausiai tikėtina, ekspertai vieningai tikino, kad labiausiai tikėtinas, nors ir sunkiai suvokiamas variantas būtų, jog medžiotojas šunį per optinį taikiklį sekė kurį laiką ir tik šiam pribėgus arčiau paleido mirtiną šūvį.

Pasak snaiperių, tokia įvykių seka paaiškintų ypač taiklų šūvį iš tokio artimo atstumo. Nusitaikius iš toliau ir per optinį taikiklį sekant artėjantį taikinį yra sutaupomas laikas šūvio pasiruošimui, t.y. korekcijoms, reikalingoms atlikti mirtiną ataką. Objektui priartėjus belieka nuspausti gaiduką. To neįmanoma padaryti akimirksniu pamačius puolantį šunį.

Būtent šią versiją ekspertai laikytų realiausia, tačiau neatmeta ir mažos teorinės galimybės, kad šuo sutapus daugybei atsitiktinumų buvo nušautas netyčia ir nesitaikant.

Ekspertai taip pat atkreipė dėmesį ir į niekur neaptariamas psichologines detales. Pvz., patyręs medžiotojas vargiai išsigąs šuns. Ypač matydamas jo dėvimą liemenę ir suprasdamas, kad jis yra gerai dresuotas. Be to, buvo atkreiptas dėmesys į niuansą, kad jeigu pėdsakus Ramzis pametė visiškai šalia žūties vietos, tad medžiotojas, tykantis žvėries, tikrai turėjo girdėti ir matyti prabėgantį kontrabandininką ar kontrabandininkus. Tačiau tai nebuvo tyrimo tema ir plačiau šie aspektai plėtoti nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius