Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 30 /13:13

Elastiniu bintu naujagimį nužudžiusi jonavietė išgirdo teismo verdiktą: kalės 4,5 metų

Birželio 30 d. Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis 24-erių metų jonavietei Nadieždai Azarevič, elastiniu bintu uždusinusiai ką tik gimusį savo kūdikį. Lavonėlį ji paslėpė kibire po lova, o vėliau teisme tikino neprisimenanti paties smaugimo momento. Dėl šio šiurpaus nusikaltimo jaunai moteriai skirta 4,5 metų reali nelaisvės bausmė, kurią ji turės atlikti pataisos namuose.
Teisiamoji teisme
Nadieždos Azarevič teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teismui nekilo abejonių dėl kaltinamosios kaltės. Vis dėlto, atsižvelgiant į atsakomybę lengvinančias aplinkybes, jai paskirta kiek švelnesnė bausmė. Atsakomybę lengvinančiomis aplinkybėmis pripažinta tai, jog N.Azarevič pripažino savo kaltę, gailėjosi tai padariusi. Be to, turi du mažamečius vaikus, anksčiau nė karto nebuvo teista ar bausta administracine tvarka.

Teisėjų kolegijos įsitikinimu, šiuo konkrečiu atveju ilgalaikis moters, auginančios du mažamečius vaikus, izoliavimas, net ir minimaliam nusikaltimo sankcijoje numatytam 8 metų laikotarpiui, būtų labiau žalingas nei naudingas.

Kaltinamosios atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Teisėjų kolegijos įsitikinimu, šiuo konkrečiu atveju ilgalaikis moters, auginančios du mažamečius vaikus, izoliavimas, net ir minimaliam nusikaltimo sankcijoje numatytam 8 metų laikotarpiui, būtų labiau žalingas nei naudingas.

Tvirti nuteistosios socialiniai ryšiai, jos teigiama asmenybė, priežastys, lėmusios nusikaltimo padarymą (veikos padarymo metu buvo emocinės įtampos būklės) šioje byloje yra išskirtinės aplinkybės, kurios sudaro pagrindą skirti mažesnę laisvės atėmimo bausmę, nei sankcijoje numatyta minimali.

Teismas pažymėjo, kad minėtos aplinkybės nepašalina N.Azarevič padarytos veikos pavojingumo, nesumažina jos kaltės, tačiau N.Azarevič nėra tiek pavojinga visuomenei, jog būtų būtina jai skirti laisvės atėmimo bausmę sankcijos ribose, juolab kad esminę reikšmę turi ne bausmės griežtumas, o jos neišvengiamumas.

Išgirdusi teismo verdiktą, mergina apsiašarojo. Verkti ėmė ir jos sesuo bei mama. Komentuoti teismo nuosprendžio moterys nepanoro. Neatsakė ir į klausimą, ar žada skųsti teismo sprendimą. Į teismo posėdžių salę N.Azarevič atvyko pasiruošusi gyvenimui pataisos namuose – su krepšiu daiktų.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

N.Azarevič nuteista už tai, kad 2016 m. kovo 23 d., tiksliau, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, bute, esančiame Jonavoje, Chemijos g., pagimdžiusi moteriškos lyties naujagimį, iš karto po to, tyčia elastinio binto juosta suspaudė jo kaklą, dėl ko naujagimis netrukus įvykio vietoje mirė.

Ekspertai nustatė, jog kūdikis gimė visiškai išnešiotas, kurį laiką jis pats kvėpavo. Oficiali mirties priežastis – jis buvo pasmaugtas. Kiti sumušimai galėjo atsirasti vėliau – kai jis buvo dedamas į kibirą.

„Gailiuosi, kad taip įvyko. Nesupratau, ką dariau tuo metu. Jei dar kartą galėčiau atsidurti toje situacijoje, taip nebesielgčiau. Mano finansinė padėtis buvo sunki. Vaikelio tėvas pabėgo. Jis neatsakingas. Buvo sunku“, – anksčiau teisme yra teigusi dar du vaikus turinti N.Azarevič.

Tuomet ji negalėjo atsakyti, ar kūdikėlis gimė gyvas. Tik papasakojo, jog lemtingosios dienos rytą pasijuto blogai – labai skaudėjo nugarą, tad nusprendė prieš darbą pagulėti kiek vonioje. Gulėdama vonioje ji neva tai pajutusi skausmą, dėl ko praradusi sąmonę. Pabudusi pamatė, jog kūdikis plaukioja vandenyje. Vaikas neverkė.

Tuomet ji sudėjo kūnelį į maišelį, šį – į kibirą, kurį pakišo po lova. Nusikaltimas išaiškėjo, kai moteris buvo priversta kreiptis į medikus dėl itin pablogėjusios sveikatos. Artimieji teisme tikino apie N.Azarevič nėštumą nieko nežinoję – ji tai slėpė, nes bijojo pasmerkimo.

N.Azarevič teigė, jog sumušimai ant naujagimio kūnelio galėjo atsirasti tuomet, kai ji jį dėjo į maišelį arba sužalojo jį netyčia nagais.

„Kaltinamajai buvo atlikta psichinė ekspertizė, kuri nustatė tam tikrus emocinius sutrikimus, tačiau jie negalėjo turėti įtakos jos veiksmams“, – dar po pirmojo teismo posėdžio gegužės 9 d. teigė prokuroras Vytautas Gataveckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius