Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektrėnų policijos vadas: po įvykio ant Tauro kalno suprantate, kodėl nebuvo galima juokauti dėl užminuoto viaduko

Pareigūnai kritikuoja ir svarsto, kaip bausti žurnalistus už „socialinį eksperimentą“, kurio metu Vievyje ant kojų buvo sukeltos specialiosios tarnybos. Savo ruožtu TV prodiuseris reikalauja policijos atstovų atsakomybės.
Įvykio vietoje
Policininkas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Vievio miestelio pėsčiųjų viadukas, einantis per magistralę Vilnius–Kaunas, yra užminuotas. Paskleista tokia grėsminga informacija sukėlė ant kojų specialiųjų tarnybų darbuotojus.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad jokių sprogmenų ant viaduko nėra, o visas triukšmas kilo dėl LTV laidos „Vieša paslaptis“ žurnalistų surengto „socialinio eksperimento“.

Elektrėnų policijos komisariato viršininkas Andžejus Grudinskis, nesupratęs tokių „eksperimentų“ ir iki rezonansinio sprogimo ant sostinės Tauro kalno, sako, kad šiandieninių aktualijų (žr. susijusius straipsnius) fone Vievyje dirbtinai sukelti neramumai atrodo itin neatsakingai.

„Viena yra aišku: mums, vietos policijai, apie tai nebuvo žinoma. O tai, aš manau, atsako į daugelį klausimų. Jei kažkas panašaus organizuojama, tai būtų pagrindinis prašymas, reikalavimas iš mūsų pusės – kad galėtume žinoti, būtume pasiruošę“, – penktadenį popiet 15min.lt kalbėjo A.Grudinskis.

Anot komisaro, už „panašius veiksmus“ yra numatyta ir baudžiamoji, ir administracinė atsakomybė.

Tačiau pareigūnai dar nenusprendė, kuriuo kodeksu remtis.

Tokioje situacijoje juokams nėra vietos, – komisaras Andžejus Grudinskis leido suprasti, kad žurnalistus kas nors, neteisingai supratęs situaciją, galėjo netgi, pavyzdžiui, nušauti.

„Bus vertinamos visos aplinkybės. Reikia pasverti. Galbūt iš viso bus nuspręsta, kad nėra tas elgesys priešingas įstatymams“, – spėlioti apie teisinės atsakomybės aspektus nebuvo linkęs 15min.lt pašnekovas.

Jis dar pridūrė: „Aišku, visada yra ir moralinis vertinimas. Bet šiuo atveju mus labiausiai domina teisinis problemos įvertinimas.“

Pranešimas apie girtą sprogdintoją

Trečiadienį 15.50 val. Vilniaus apskrities VPK Elektrėnų policijos komisariate buvo gautas pranešimas, kad Vievyje nepažįstamas asmuo, įtariama – neblaivus, rankoje laikydamas į sprogmenį panašų daiktą, grasina susprogdinti virš automagistralės Vilnius–Kaunas įrengtą pėsčiųjų tiltą.

Tačiau, kaip skelbta Elektrėnų policijos išplatintame pranešime, informacijos tikrinti nedelsiant išvykę policijos pareigūnai įvykio vietoje pamatė vienos iš Lietuvos televizijų atstovus, paaiškinusius, kad vyksta laidos filmavimas, kurios tikslas – patikrinti žmonių sąmoningumą, patikrinti jų reakciją į tokio pobūdžio atsitikimus.

Įvykio vietoje buvo rastas sprogmenų muliažas su mirksinčiomis lemputėmis ir jungikliu išorėje.

Anot viršininko A.Grudinskio, šioje istorijoje yra du labai svarbūs aspektai. „Pirmas dalykas – gyventojų saugumas. Internete yra įvairių pasvarstymų, komentarų. Mačiau, kad visuomenė iš tikrųjų yra pasipiktinusi tokiu projektu. Tai daug kam sukelia įvairių minčių, ypač po skaudžios nelaimės ketvirtadienį Vilniuje. Todėl, aš manau, kad ir gyventojai labai rimtai reaguoja. Tokioje situacijoje juokams nėra vietos. Reikia labai pasverti tokius dalykus, ar situacija nebus vertinama kaip tikras pavojus gyventojams. Juk atitinkamai ir gyventojai savo pilietišką pareigą gali vykdyti. Pavyzdžiui, įsiterpti. O veiksmai gali būti sąlygoti būtinojo reikalingumo. O tada atsiranda ir grėsmė patiems tiems, kas tokį projektą vykdo“, – samprotavo komisariato vadovas.

Pareigūnas įžvelgia ir akivaizdžią žalą teisėsaugos institucijoms. „Mūsų padalinių ir darbuotojų skaičius yra ribotas. Ypač šiais laikais, kai mes taupome kiekvieną lašą degalų, esame priversti išvykti į tokius dalykus. O galbūt nebuvo suteikta pagalba kažkam, kam jos iš tiesų reikėjo, kol mes važinėjome į tokius eksperimentus“, – piktinosi komisaras A.Grudinskis.

Prodiuseris: turėjome kalėdinę dėžutę su lempute

Savo ruožtu LTV laidos „Vieša paslaptis“ prodiuseris Vytautas Masalskis portalui delfi.lt pasakojo, kad įvyko nesusipratimas.

Apie jokius sprogmenis kalbama nebuvo! Joks muliažas niekur nebuvo nei padėtas, nei paliktas, – tikina LTV laidos kūrėjas Vytautas Masalskis.

Piktindamasis, jo nuomone, neadekvačiai visuomenę įbauginusiu, neobjektyviu policijos atstovų pranešimu apie įvykius Vievyje, prodiuseris raštu kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininką Kęstutį Lančinską, generalinį komisarą Saulių Skvernelį ir Vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį.

„Praeiviams buvo užduodami klausimai, kaip jie elgtųsi tam tikrose situacijose. Filmavimo metu prie filmavimo grupės privažiavo policijos pareigūnai, kurie paaiškino, kad kažkas pranešė apie grasinimus susprogdinti pėsčiųjų tiltą. Žurnalistai parodė savo pažymėjimus bei paaiškino, kad filmuojama televizijos laida ir pareigūnams parodė su savimi turėtą spalvingą kalėdinę dėžutę su lempute. Apie jokius sprogmenis kalbama nebuvo!!! Joks muliažas niekur nebuvo nei padėtas, nei paliktas!!!

Tuo pat metu aš, Vytautas Masalskis, laidos prodiuseris paskambinau Elektrėnų policijos komisariato viršininkui Andžejui Grudinskiui ir papasakojau apie visas filmavimo aplinkybes bei paaiškinau mūsų reportažo esmę. Telefonu viršininkas teigė viską suprantąs, akcentavo, kad tokiais atvejais reikėtų iš anksto įspėti policijos pareigūnus, pabrėžė, kad apie jokius sprogmenis nekalbama. Dar kartą viršininkui skambinau sausio 5 dieną, kai anksti ryte į Elektrėnų policijos komisariatą žurnalistai savanoriškai pristatė savo filmuotą medžiagą. Savo paaiškinimus pareigūnams pateikė ir laidos žurnalistai.

Tačiau sausio 5 dieną Elektrėnų policijos komisariatas išplatino specialų dezinformuojantį pranešimą su sąmoningai melaginga informacija, bauginančia visuomenę ir sukeliančia nesaugumo jausmą“, – reikalaudamas viešai paneigti policijos išplatintą informaciją, rašo prodiuseris V.Masalskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius