-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europą šiurpinusios grupuotės vadeivos sulaikymo vaizdai: lietuvis glaudėsi prabangioje viloje Ispanijos miestelyje

Trečiadienį paskelbta apie vieną didžiausių pastarojo meto operacijų Europoje. Jos metu buvo sutriuškinta senajame žemyne siautėjusi tarptautinė nusikalstama grupuotė, kurios branduolį sudarė lietuviai. Paskelbti ir grupuotės vadeivos sulaikymo vaizdai, jo vila buvo ramiame Ispanijos Huelvos miestelyje.
Lietuvio sulaikymas
Lietuvio sulaikymas Ispanijoje

Kol kas teisėsauga neatskleidžia, kas tas 48 metų lietuvis, įtariamas vadovavęs grupuotei, kuri per porą metų iš narkotikų kontrabandos ir kitų nusikaltimų uždirbo beveik 700 mln. eurų.

„Deja, tyrėjai nekomentuoja tokio pobūdžio informacijos“, – klausiant apie įtariamojo tapatybę atsakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pranešama tik tiek, kad dauguma sulaikytųjų anksčiau teisti už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Jie anksčiau yra priklausę šiandien jau sutriuškintoms Lietuvos grupuotėms.

„Nemaža dalis organizatorių yra prieš 10 metų išvykę į užsienio valstybes gyventi, iš ten koordinavo, organizavo nusikalstamo susivienijimo veiklą“, – trečiadienį užsiminė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Nors ir nežinoma, kas jis, galime pažvelgti į jo prabangios vilos vidų, kur kratų metu rasta krūvos pinigų, brangenybių, papuošalų ir laikrodžių.

VIDEO: Ispanų policija skelbia tarptautinei grupuotei vadovavusio lietuvio sulaikymo vaizdus

Ši vila – nedideliame Huelvos miestelyje, įsikūrusiame Ispanijos pietuose. Gyventojų čia maždaug tiek, kiek Klaipėdoje – 150 tūkst.

Didžiulio masto operacija vyko 5-iose valstybėse: Lenkijoje, Lietuvoje, Ispanijoje, Estijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Iš viso sulaikyti 22 asmenys.

Iš viso atlikta 40 kratų, jų metu rasta brangenybių, grynųjų pinigų, aukso luitų ir prabangių automobilių, kurių bendra vertė maždaug 8 mln. eurai.

Manoma, tai tik nedidelė dalis grupuotės turto, grupuotė nuo 2017 iki 2019 m. uždirbo ir išplovė maždaug 680 mln. eurų.

Pelnėsi iš narkotikų

Lenkų policija detaliai aprašė šios grupuotės veiklos modelį. Kaimynų teisėsaugos duomenimis, 2016 metais buvo suorganizuota 2 tonų kokaino kontrabanda, kuri pasiekė Rumuniją, o po to keliavo į Olandiją bei Jungtinę Karalystę. Šių šalių gatvėse išplatinta per 150 kg kokaino.

Tęsiant tą patį tyrimą buvo užkardytas 200 kg hašišo patekimas iš Ispanijos į Lenkiją. Spėjama, kad iš viso grupuotė per keletą metų sėkmingai pervežė 4,5 t narkotikų.

Lenkijos policijos nuotr./Lenkijoje sulaikyti įrodymai
Lenkijos policijos nuotr./Lenkijoje sulaikyti įrodymai

Gautas pelnas, maždaug 680 milijonų, buvo plaunamas per valiutų keityklas. Tuo daugiausia užsiėmė lenkai.

Pinigais iš Didžiosios Britanijos atkeliaudavo į Lenkiją, ten būdavo išplaunami ir per Olandiją keliavo į Kolumbiją ir kitas šalis. Grynieji buvo pervežami tiek sunkvežimiais, tiek oro transportu. Spėjama, kad vienu kartu galėjo būti pervežta net 50 mln. eurų.

Dalis grupuotės narių įtariami organizavę Deimanto Bugavičiaus nužudymą, būtent tiriant šį nusikaltimą išaiškintas nelegalus tinklas. Lietuvoje suimti penki asmenys, jiems gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

VIDEO: Suduotas smūgis tarptautiniam organizuotam nusikalstamumui: išaiškintas ginkluotas susivienijimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius