Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipiniečio šeimai Narkušos teisme teko prisiminti siaubingiausias užpuolimo aplinkybes: „Jis buvo paėmęs savo varpą į ranką per kelnes...“

Tarptautinio rasistinio skandalo Trakuose tęsinys: teismas antradienį nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl užsieniečio užpuolimo yra pateikti Trakų šešėlinio pasaulio autoritetui Stanislovui Narkevičiui, pravarde Narkuša, ir dviem jo bendražygiams.
Stanislovas Narkevičius teisme
Stanislovas Narkevičius ikiteisminio tyrimo metu buvo suimtas dviem savaitėms. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo Narkušos ir jo draugų nukentėjusios šeimos pasakojimas priminė scenas iš psichologinio siaubo filmo.

Šį antradienį filipiniečiui Andy Hernandezui ir jo lietuvei žmonai Monikai teko prisiminti visas siaubingas smulkmenas Trakų rajono apylinkės teisme, nagrinėjančiame šešėlinio pasaulio įžymybės Stanislovo Narkevičiaus ir dviejų jo bendrininkų baudžiamąją bylą.

15min.lt primena, kad tarptautiniu skandalu virto kavinės „Mojo“ šeimininkų užpuolimas 2012 m. vasarą, kai A.Hernandezas su žmona atsisakė aptarnauti Narkušą, o supykęs „mafijos bosas“ pasikvietė parankinių gaują ir brutaliai atkeršijo.

Andy Hernandezas
Andy Hernandezas

„Jis su manimi bendravo lietuviškai, keikėsi rusiškai, bandė pasakyti ir kelis keiksmažodžius angliškai. Jis ištisai varė rusiškus keiksmažodžius – tokius, kokių dar nesu girdėjusi ir tokius, kokius buvau girdėjusi“, – antradienį posėdyje liudijo nukentėjusiąja pripažinta filipiniečio žmona Monika.

Moteris prisiminė paprašiusi, kad kliento siautėjimą nufilmuotų virėjos padėjėja. Tai pamatęs Narkuša ėmė vaikytis darbuotoją po kavinę, Monikos Abraitytės žodžiais tariant, siaubingai grasindamas, kad Lietuvoje jai nebus vietos gyventi.

„Tu gulėsi, o aš tau myšiu į burną, ir niekam tu nepasiskųsi!“, – S.Narkevičiaus esą pasakytus žodžius teisme citavo nukentėjusioji, kuri pridūrė, kad Narkuša tą pačią frazę pakartojo ir jos atžvilgiu.

Kavinės šeimininkė minėjo, kad buvo ne tik keiksmai, bet ir nepagarbūs gestai. Teisėjas paprašė sukonkretinti, ką kaltinamasis rodė. „Rodė trečiąjį pirštą. Be to, Jis buvo paėmęs savo varpą į ranką per kelnes. Nežinau, ką tai reiškia, bet jis buvo susiėmęs už genitalijų“ – pasakojo filipiniečio žmona.

Lietuvoje šeimą ir verslą sukūrusiam užsieniečiui teko pakartoti, kokių šlykščių epitetų savo atžvilgiu tąsyk iš Narkušos jis išgirdo: juodašiknis, juodasnukis, ožys, beždžionė.

Kai S.Narkevičius sulaukė pastiprinimo (atvyko dar mažiausiai 6 asmenys), susidorojimas su kavinės šeimininkais vyko jų mažamečių vaikų akivaizdoje. Smogikai talžė ir vyrą,ir moterį. Vieną išmuštą dantį filipinietis vėliau rado ant šaligatvio.

Nagrinėjamoje byloje A.Hernandezas iš kaltinamųjų prašo priteisti 25 000 litų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti. Jo žmona Monika patirtą moralinę skriaudą vertina 10 000 litų.

Pagal pareikštus kaltinimus S.Narkevičius ir jo draugai šioje byloje gali būti baudžiami laisvės atėmimu iki 3 metų.

Nuo bedarbio iki direktoriaus

Kaip jau rašė 15min.lt, šioje byloje Paulius Nižauskas, Ramūnas Dailydė ir S.Narkevičius yra kaltinami viešosios tvarkos pažeidimu, o garsusis Narkuša – dar ir tautinės nesantaikos kurstymu.

Šį antradienį teismas pradėjo posėdį nustatydamas kaltinamųjų asmenybes.

Kaltinamieji Ramūnas Dailydė, Stanislovas Narkevičius ir Paulius Nižauskas filipiniečio byloje
Kaltinamieji (iš dešinės) Ramūnas Dailydė, Stanislovas Narkevičius ir Paulius Nižauskas

S.Narkevičius (gim. 1964 m.) prisistatė bedarbiu, turinčiu invalidumą. Jis nevedęs, bet turi vaikų. S.Narkevičius šiuo metu teisiamas ir kitoje baudžiamojoje byloje, kurios baigtis dar neaiški. Tuo tarpu ankstesnis teismus, kaip pabrėžė Narkuša, jau išnykęs.

R.Dailydė (gim. 1964 m.) irgi buvo teistas. Dabar jis išsiskyręs, dirba vieno automobilių serviso Lentvaryje vadybininku.

P.Nižauskas (gim. 1986 m.) – irgi išsiskyręs, tačiau dar niekuomet neteistas, turintis aukštąjį išsilavinimą. Lentvaryje gyvenantis jaunas vyras yra vienos firmos direktorius.

Vienas negia, kiti bent iš dalies pripažįsta

Prokurorui pagarsinus kaltinamąjį aktą, paaiškėjo, dėl ko tiksliai šiai trijulei teko stoti prieš teismą.

Pagal valstybinį kaltinimą, S.Narkevičius viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su A.Hernandezu dėl jo rasės, be to būdamas neblaivus, jis viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, patyčiomis demonstravo nepagarbą aplinkiniams ir sutrikdė visuomenės rimtį.

Prokuroras pabrėžė, kad filipinietį užpuolikas vadino įžeidžiamais rusiškais žodžiais: juodasnukiu, juodašikniu. Kaltinamasis nukentėjusiajam grasino, kad Lietuvoje jų verslo nebus ir kad jis čia negyvens.

R.Dailydė ir P.Nižauskas irgi kaltinami analogiškomis nusikalstamomis veikomis, kai Narkušos kvietimu atvykę į kavinę įžūliai elgėsi, grasino ir smurtavo prieš jos šeimininkus.

P.Nižauskas kaltinamas bent vieną kartą smogęs kumščiu į veidą A.Hernandezui. Tuo tarpu R.Dailydė kartą trenkė M.Abraitytei į veidą ir dar sykį smogė į pilvą.

Kaltinamajame akte akcentuojama, kad pastarieji du vyrai taip agresyviai elgėsi po to, kai S.Narkevičius sukurstė juos smurtauti ir fiziškai susidoroti su kavinės šeimininkais.

„Neprisipažįstu. To nebuvo!“, – pareiškė Narkuša, teisėjo paklaustas, ar prisipažįsta kaltu dėl jam pareikštų kaltinimų.

S.Narkevičius sutiko duoti parodymus tik po visų nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausų. „Noriu išklausyti ir papildyti“, – motyvavo kaltinamasis.

Tik pačioje proceso pabaigoje atsakinėti į klausimus sutiko ir abu kiti kaltinamieji.

P.Nižauskas kaltinimų neneigė, tačiau juos interpretavo taip: „Prisipažįstu trenkęs vieną smūgį delnu į veidą.“

Dėl smurto prieš moterį kaltinamas R.Dailydė sakė prisipažįstantis kaltu iš dalies, bet kol kas nieko nedetalizavo.

„Pats nuo savęs užsivedė“

Abu nukentėjusieji – filipinietis ir jo sutuoktinė – antradienį teisme maždaug po valandą pasakojo, kaip prisimena praėjusios vasaros įvykius.

Poros pasakojimo esmė beveik nesiskyrė, tik kiekvienas jų akcentavo labiausiai jiems įstrigusius dalykus.

Pavyzdžiui, A.Hernandezas pabrėžia, kad labiausiai nelinkėtų tokio antpuolio Lietuvoje augantiems savo vaikams.

Jo žmona M.Abraitytė iki šiol negali suvokti, kodėl Narkuša buvo taip pritvinkęs agresijos ir kaip R.Dailydka galėjo pakelti ranką prieš moterį.

Nukentėjusioji, grįsdama prašomos kompensacijos sumą, aiškino, kad užpuolimo pasekmes jaučia iki šiol. „Nemiga. Baimės priepuoliai. Nepasitikėjimas pasauliu. Saugumo jausmo praradimas“, – vardijo moteris.

Sutuoktiniai minėjo, kad lemtingąjį vakarą kavinė dirbo iki 21 val., todėl apie 21.30 val. klientų nebebuvo, jau buvo tvarkomasi, nešamos kėdės iš terasos į vidų. Tuo metu kažkas atvežė ir prie „Mojo“ išleido S.Narkevičių.

„Labas vakaras. Atsiprašome, bet mes užsidarome“, – M.Abraitytė tiksliai pamena, kaip mandagiai pasitiko iki tol nematytą vyriškį.

Anot moters, tai išgirdęs „tas vyras ėmė kažko karščiuotis.“

„Kuo toliau, tuo labiau jis įsismarkavo. Negalėjau net įsiterpti, jis pats nuo savęs užsivedė“, – liudijo nukentėjusioji.

„Please, leave“, (angl. Prašome išeiti) – anot M.Abraitytės, šie jos vyro ištarti žodžiai dar labiau įsiutino Narkušą.

Beje, A.Hernandezas antradienį teisme stebėjosi, kodėl teisiami tik trys asmenys. Jis teigė kitus asmenis, dalyvavusius užpuolime, matęs tarp į teismą atvykusiųjų liudytojų. Teisėjas užsienietį įspėjo, kad parodytų juos, jei atpažins teismo tribūnoje. Tačiau šįkart teisme spėta apklausti tik nukentėjusiuosius, bylos nagrinėjimas atidėtas iki rugpjūčio.

VIDEO: Narkušos ir jo draugų byla dėl filipiniečio šeimos užpuolimo kavinėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius