-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FNTT baigė tyrimą dėl dokumentų klastojimo ir didelio masto mokesčių slėpimo

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kartu su Šiaulių apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame keturi radviliškiečiai kaltinami sukčiavimu stambiu mastu, nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimu, vadinamuoju pinigų plovimu, ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Kaltinamieji V. M., J. O. B., G. I. ir A. A. įtariami apgaule įgiję daugiau nei pusę milijono litų pridėtinės vertės mokesčio. Du pastarieji asmenys dar kaltinami dalyvavę tarptautinėje nusikalstamos veikos schemoje, į kurią įtraukti tiek Latvijos, tiek Lietuvos piliečiai, ir nusikalstamu būdu legalizavę daugiau nei 32 milijonus litų.
Bylos dokumentai
Bylos dokumentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Išaiškinta, kad keturi radviliškiečiai sukčiavimui pridėtinės vertės mokesčiu pridengti naudojo dvi jokios veiklos nevykdančias įmones, klastojo jų dokumentus, fiksuodami neįvykusias ūkines operacijas – trąšų ar įvairių paslaugų pardavimą Lietuvos ūkio subjektams, ūkininkams. Tokiu būdu apgaule buvo išvengta sumokėti 548 307 litus į Lietuvos valstybės biudžetą. Nustatyta, kad vienos iš priedangos įmonių dokumentais buvo įformintas netgi 760 tonų trąšų, pavogtų iš trąšomis prekiaujančios bendrovės Kėdainiuose, pardavimas.

Tyrimo metu atskleista tarptautinė nusikalstamos veiklos schema, kai siekiant legalizuoti nusikalstamu būtų įgytus pinigus į nusikalstamos veiklos grandinę buvo įtraukiamos jokios realios ūkinės finansinės veiklos nevykdančios įmonės. Išaiškinta, kad G. I. ir A. A. ne tik sukčiavo pridėtinės vertės mokesčio srityje, bet ir kartu su Latvijos piliečiais naudojosi 12 Latvijos Respublikoje registruotų įmonių suklastotais įgaliojimais, suteikiančiais teisę valdyti šių realiai ūkinės finansinės veiklos nevykdančių įmonių sąskaitas Lietuvos bankuose. Atskleista, kad Latvijos įmonės buvo naudojamos siekiant nuslėpti ir įteisinti nusikalstamu būdu įgytus pinigus, atliekant pinigines operacijas. Kaltinamieji, gavę pinigus į Latvijos įmonių banko sąskaitas, juos išskaidydavo atskirais bankiniais pavedimais ir pervesdavo į kitų latvių įmonių sąskaitas. Vėliau pinigai būdavo paimami iš banko sąskaitų ir sugrąžinami Latvijos piliečiams. Nustatyta, kad iš Latvijos įmonių banko sąskaitų buvo pervesta ir Latvijos piliečiams sugrąžinta daugiau nei 32 milijonai litų. Šiuo atveju nusikalstamos veikos baigtos vykdyti Lietuvoje – pinigai legalizuoti per priedangos įmonių banko sąskaitas, išgryninti Lietuvoje ir sugrąžinti Latvijos piliečiams.

Tyrimo metu G. I. ir A. A. buvo sulaikyti išeinantys iš banko su 53 tūkstančiais Latvijos latų, išimtų grynaisiais pinigais iš savo valdomų fiktyvių Latvijos Respublikos įmonių sąskaitų. Minėta pinigų suma kaip daiktiniai įrodymai prijungta prie baigtos baudžiamosios bylos. Ikiteisminio tyrimo metu atlikta kelios dešimtys dokumentų ir rašysenos tyrimų. Užfiksuota, kad priedangos įmonių dokumentai buvo spausdinami spausdintuvu, o buhalterinės apskaitos dokumentai ne pasirašyti ranka asmenų, o atspausti faksimiline kliše. Panašiai buvo klastojami ir jokios veiklos nevykdančių įmonių antspaudai. 

Keturiems kaltinamiesiems už įvykdytas nusikalstamas veikas gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.
Dar vienam įtariamajam G. A., besislapstančiam nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, paskelbta tarptautinė paieška ir išduotas Europos arešto orderis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius