Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 15 /16:13

FNTT „Girtekos“ įmones krėtė dėl įtarimų neteisėta dyzelino apyvarta

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) ketvirtadienį pranešė, kad trečiadienį, Šiauliuose ir Vilniuje atliko16 kratų tirdama įtarimus, kad Rusijos Federacijoje registruotais vilkikais iš trečiųjų šalių į Lietuvą įvežamas kuras yra perpilamas į kitas transporto priemones, vykstančias į Europą. FNTT neįvardijo bendrovių, kuriose atliktos kratos. Trečiadienį 15min.lt pranešė, o vėliau „Girteka“ patvirtino, kad kratos atliktos bendrovės būstinėse Vilniuje ir Šiauliuose.
„Girteka“
„Girteka“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

FNTT skelbia, kad kratos buvo atliktos penkiose logistikos bei transporto ir automobilių remonto paslaugas teikiančiose bendrovėse bei su dyzelinio kuro perpylimu susijusių asmenų namuose ir jiems priklausančiuose automobiliuose. Atliktų kratų metu buvo paimti reikšmingi tyrimui dokumentai, duomenų kaupikliai ir kompiuteriai.

Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, įtariama, kad sukčiaujant, apgaulingai tvarkant apskaitą ir klastojant dokumentus buvo bandoma pagrįsti neteisėtai į Lietuvą patekusio ne mažiau kaip 240 tonų dyzelinio kuro įsigijimą ir panaudojimą.

Mažinant logistikos ir transporto bendrovių sąnaudas į valstybės biudžetą nesumokėta daugiau nei 60 tūkst. eurų (212 tūkst. Lt) akcizo mokesčio.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Girteka“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Girteka“

Dalyvavo 10 asmenų

Dyzeliniai degalai iš Rusijos Federacijoje registruotų ir Lietuvos transporto bei logistikos bendrovei priklausančių automobilių buvo išpilamas į talpyklas, o vėliau perpilamas į vilkikus, vykstančius su kroviniais į Europos šalis.

FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai atskleidė, kad dyzelinio kuro perpylimo schemoje galimai dalyvavo 10 asmenų, tarp kurių yra bendrovių vadovai, vadybininkai ir kiti darbuotojai.

Dyzeliniai degalai iš Rusijos Federacijoje registruotų ir Lietuvos transporto bei logistikos bendrovei priklausančių automobilių buvo išpilamas į talpyklas, o vėliau perpilamas į vilkikus, vykstančius su kroviniais į Europos šalis.

Išaiškinta, kad dideliu mastu vykstantis kuro perpylimas buvo organizuojamas visą parą. Kartais automobilių vairuotojai, išvykstantys į Europos šalis, kad savo vairuojamas transporto priemones pripildytų nelegaliu rusišku ar baltarusišku kuru, turėdavo laukti eilėje net iki 2 parų. Į išvykstančių vilkikų kuro bakus būdavo perpilama nuo 300 iki 1200 litrų degalų.

Schemą taikė prie sąlygų

Atlikdami ikiteisminį tyrimą FNTT tyrėjai pastebėjo, kad Lietuvoje sustiprinus kuro ir kitų akcizais apmokestintų prekių neteisėtos apyvartos kontrolę, bendrovėse taikytas kuro perpylimo mechanizmas taip pat pakito: saugumo sumetimais iš trečiųjų šalių į Lietuvą atgabentas dyzelinas nebūna saugomas kuro talpyklose, o tiesiogiai perpilamas iš vieno vilkiko į kitą.

modai.lt nuotr./„Girteka“
modai.lt nuotr./„Girteka“

Ikiteisminiame tyrime nelegalų dyzelinių degalų perpylimą organizavusiam trijų logistikos ir transporto bendrovių, kurių metinė apyvarta viršija 150 milijonų litų, joms priklauso daugiau nei 600 vilkikų, jose dirba virš 1 600 darbuotojų, vadovui yra pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Ikiteisminiame tyrime įtariamųjų ratas ir valstybės biudžetui padaryta žala gali didėti.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėtos dyzelinių degalų apyvartos stambiu mastu.

Teigia atlikinėjantys vidinį auditą

Ketvirtadienį žiniasklaidoje pasirodžius FNTT informacijai, „Girteka“ išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad pradėjo vidinį auditą dėl kuro apyvartos grupei priklausančiose transporto bendrovėse, kuriose FNTT atliko procesinius veiksmus.

„Atvirai ir aktyviai bendradarbiausime su visomis valstybės institucijomis. Taip pat patys aiškinamės visas aplinkybes, renkame informaciją, kuri padės mums nedelsiant patobulinti verslo procesus, sugriežtinti kontrolę, priimti visus reikiamus sprendimus, kad ateityje panašios situacijos nepasikartotų“, – cituojamas Edvardas Liachovičius, „Girteka Logistics“ generalinis direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius