Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FNTT: įmonių tinklas nelegaliai prekiavo grūdais, pieno milteliais ir lentomis

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai nustatė nelegaliai grūdais, pieno milteliais ir lentomis prekiavusį įmonių tinklą. Įtariama, kad parduodant grūdus, lentas ir pieno miltelius galėjo būti sukčiaujama, apgaulingai tvarkoma kelių bendrovių buhalterija.
Grūdinėse kultūrose gausu angliavandenių
Grūdai / Robert Couse, Flickr.com

Pirminiai FNTT Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos tyrėjų, atskleidusių Raseiniuose ir Šiauliuose gyvenančių bendrininkų grupę, susidedančią iš vienuolikos asmenų, skaičiavimai rodo, kad naudojant pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sukčiavimo schema, valstybės biudžetui padaryta žala viršija 120 tūkst. eurų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, anksčiau jau teistų bendrininkų grupė įsigijo didelį kiekį grūdų be apskaitos dokumentų. Nelegaliai įsigyti grūdai buvo įforminti Latvijos piliečio vadovaujamos bendrovės, registruotos Vilniuje, vardu.

Įtariama, kad Slovakijos bendrovė fiktyviai nusipirko 160 tonų pieno miltelių už daugiau kaip 370 tūkst. eurų.

Įtariama, kad šią bendrovę bendrininkai specialiai įsigijo ir naudojo, siekdami maskuoti nusikalstamą veiklą. Vėliau grūdai buvo parduoti dar kitoms bendrovėms, kurios buvo registruotos vienos iš įtariamųjų bute Šiauliuose.

Parduodant 765 tonas grūdų, kaip įtariama, į viename ir tame pačiame bute registruotų bendrovių apskaitą buvo įtrauktos veiklos nevykdančios Vilniuje esančios bendrovės PVM sąskaitos faktūros. Galiausiai grūdai buvo parduoti realią veiklą vykdančiai įmonei. Skaičiuojama, kad į valstybės biudžetą buvo nesumokėta daugiau kaip 65 tūkst. eurų PVM.

Tyrimo metu tyrėjai atskleidė, kad ta pati bendrininkų grupė panašią slepiamų sandorių seką naudojo ir parduodama beveik 160 tonų pieno miltelių bei medines lentas.

Tos pačios tame pačiame bute Šiauliuose registruotos bendrovės į apskaitą vėl įtraukė veiklos nevykdančių bendrovių sąskaitas faktūras ir naudojo jas įformindamos ir pieno miltelių įsigijimą. Tik šį kartą į painią PVM sukčiavimo schemą nusikalstamos veiklos organizatoriai įtraukė dar ir Slovakijoje registruotą veiklos nevykdančią bendrovę.

Įtariama, kad Slovakijos bendrovė fiktyviai nusipirko 160 tonų pieno miltelių už daugiau kaip 370 tūkst. eurų. Jei toks didelis pieno miltelių kiekis būtų per Lietuvos sieną išvežtas realiai, tam būtų reikėję 8 vilkikų, talpinančių po 20 tonų. FNTT tyrėjai išaiškino, kad po šių tariamų sandorių viena iš Kelmės rajone veikiančių priedangos bendrovių apgaule siekė iš valstybės biudžeto gauti
daugiau kaip 57 tūkst. eurų PVM.

Tyrimo metu buvo atlikta 15 kratų. Jų metu paimti tyrimui reikšmingi dokumentai ir daiktai – buhalterinės apskaitos dokumentai, telefonai, kompiuteriai, kompiuterinės laikmenos.

FNTT Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdyba tęsia atliekamą ikiteisminį tyrimą. Įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, taip pat jiems uždrausta bendrauti tarpusavyje. Manoma, kad įtariamųjų daugės. Atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius