Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​FNTT lietuvio ir ukrainiečio duetą įtaria nuslėpus per 93 mln. litų pajamų, uždirbtų iš geležinkelio vagonų nuomos

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjai išaiškino sukčiavusius ir daugiau nei 14 milijonų litų pelno mokesčio nuslėpusius vagonų nuoma užsiimančius verslininkus. Atliekamame ikiteisminiame tyrime, kuriam vadovauja Generalinė prokuratūra, įtariami 46-erių metų Lietuvos Respublikos pilietis E.V. ir 52-ejų metų Ukrainos pilietis V.Z., turintis leidimą laikinai gyventi Lietuvoje.
Įvykio vietoje
Asociatyvinė iliustracija: traukinio avarija. Smagiai „riedėjusį“ pelningą vagonų nuomos verslą teisėsauga bent kol kas nustūmė nuo bėgių. / Įvykio liudininko Dariaus Ž. nuotr.

Galimas pajamų ir pelno mokesčių slėpimo machinacijas FNTT tyrėjai atskleidė, kai išaiškino, kad minėti asmenys, nuomodami apie 1 000 geležinkelio vagonų įvairioms Ukrainos, Rusijos, Kazachstano bendrovėms, tarp paslaugos teikėjo ir paslaugos gavėjo įtraukė tarpininkaujančių ir jų pačių valdomų bendrovių grandinę.

Lietuvoje registruota bendrovė visas už ekspedijavimo ir nuomos paslaugas gautas pajamas pervesdavo JAV ir Didžiojoje Britanijoje registruotoms bendrovėms, kurios turėjo sutartis su nuomojamų vagonų savininke – Lietuvos bendrove. JAV ir Didžiojoje Britanijoje registruotos kompanijos formaliai tarpininkavo vagonų nuomos veikloje, Lietuvoje jos nebuvo registruotos mokesčių mokėtojomis ir mokesčių nemokėjo.

Preliminariai paskaičiuota, kad vagonų nuomos kaina, pasinaudojus tarpinėmis bendrovėmis, padidėdavo 2–3 kartus ir dėl susidariusio skirtumo nebuvo mokami mokesčiai. Didžiausią pelną gaunančios tarpininkės bendrovės gautos milijoninės pajamos buvo pervedamos į lengvatinio apmokestinimo kompanijų (off-shore) banko sąskaitas, esančias užsienio bankuose. Pirminiais duomenimis, per kelerius metus iš geležinkelio vagonų nuomos verslo lobusios bendrovės nuslėpė daugiau kaip 93 mln. Lt pajamų ir į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau nei 14 mln. Lt pelno mokesčio.

Tyrimo metu kompanijų, panaudotų apgaulės schemoje, sąskaitose areštuota daugiau kaip 3,5 mln. Lt ir beveik 1 tūkstantis geležinkelio vagonų. Nusikalstamą veiką organizavusiam Ukrainos piliečiui paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 2 mėnesiams, pažymima Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos atstovės spaudai Rūtos Andriuškaitės trečiadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius