Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Petrikas teisme iš dalies pripažino savo kaltę, tačiau tikino už viską jau atkentėjęs

Buvęs EBSW grupės prezidentas Gintaras Petrikas ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismo (VAT) posėdyje tardamas paskutinį žodį iš dalies pripažino savo kaltę organizavus didelės vertės Lietuvos valstybinio komercinio banko (LVKB) turto iššvaistymą, tačiau teismą tikino už savo veiksmus jau atsakęs.
Gintaras Petrikas
Gintaras Petrikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

G.Petrikas kaltinamas, kad 1995 metais, būdamas šio banko tarybos pirmininku bei EBSW prezidentu, iš anksto susitaręs ir veikdamas bendrininkų grupėje su kitais jau nuteistais asmenimis, organizavo minėtą nusikalstamą veiką.

Prokuratūra yra pateikusi kaltinimus keturiuose epizoduose dėl negrąžintų paskolų, kurios buvo suteiktos keturioms EBSW valdomoms įmonėms: „Custos" (4,5 mln. litų), „Evadis" (4,9 mln. litų), „Autopaletė" (4,62 mln. litų) ir „Statybinių medžiagų investicija" (2,68 mln. litų).

„Custos" ir „Statybinių medžiagų investicijos" epizoduose G.Petrikas savo kaltės nepripažino, tačiau „Evadžio" ir „Autopaletės" – pripažino iš dalies.

„Iš dalies sutinku, kad esu kaltas dėl „Evadžio" ir „Autopaletės". (...) Aš neneigiu, kad šiuose epizoduose aš dalyvavau, gal nenoriu prisiimti visiškos atsakomybės, nes buvo tam tikros aplinkybės, kodėl šitas kreditas buvo negrąžintas", – tvirtino G.Petrikas.

Savo kalboje kaltinamasis tvirtino, kad EBSW tuomet turėjo gerą vardą, todėl jos bendrovėms ir buvo duodamos paskolos.

„Mes (EBSW – BNS) būdavome naudingi bankui, mes buvome reikalingi klientai. Bankai gaudavo pelnus vien skolindamiesi, o paskaičiuokite, kiek EBSW davė pinigų procentų pavidalu. EBSW tuo metu turėjo gerą vardą ir bankas buvo suinteresuotas duoti mums kreditus", – tvirtino G.Petrikas.

Pasak buvusio EBSW grupės prezidento, to meto Lietuvos ekonominė situacija buvo tokia, kad visiems bankams trūko kreditinių resursų. LVKB įstatinis kapitalas, pasak vyro, tebuvo 20 mln. litų, todėl skolinimosi procentai buvo labai dideli, o kreditai buvo suteikiamai trumpam laikui – metams ar pusmečiui. Todėl būdavo imamos naujos paskolos, kad grąžinti senesnes.

Jis pripažino, kad tai buvus netinkama praktika, tačiau esą tokia buvo padėtis. „Evadis" ir „Autopaletė" ir buvo sukurtos tam, kad galėtų pasiskolinti, o iš paimtų skolų būtų grąžinamos ankstesnės.

„Aš dalyvavau šitame kontrakte tam, kad padengti kitų EBSW įmonių kreditus. Taigi tie pinigai grįžo į LVKB (...) Jos („Evadis" ir „Autopaletė") buvo sukurtos tam, kad padengtų įsiskolinimą", – sakė G.Petrikas.

Pasak kaltinamojo, grąžinti skolas sutrukdė tai, kad jis 1996–aisiais buvo suimtas ir apkaltintas sukčiavimu, o paleidus jį po 4 mėnesių, kreditų grąžinimo terminas jau buvo suėjęs, o jis pats „jau neturėjęs kontrolės". Tuomet jam buvo inkriminuotas turto iššvaistymas.

G.Petrikas ankstesniuose posėdžiuose yra sakęs, kad prokuratūrai pradėjus areštuoti vieną po kitos EBSW įmonių turtą, paskolas grąžinti pasidarė neįmanoma, nors prieš areštus LVKB galėjo garantuoti paskolų grąžinimą įmonių turtu.

„Mes neplanavome padaryti nusikaltimų. LVKB buvo vienas iš mūsų perspektyviausių objektų ir stengėmės daryti viską, kad jis būtų išsaugotas. Pirmaisiais metais jis buvo pelningas, o po to prasidėjo bankų krizė", – sakė kaltinamasis.

Jis pakartojo, kad dėl LVKB žlugimo kalta tuometinė Vyriausybė, nes esą ji manė, kad „per pigiai prarado tris valstybinius bankus ir taip norėjo juos susigrąžinti". Jis dėl EBSW ir LVKB žlugimo anksčiau yra kaltinęs ir teisėsaugos institucijas.

Kalbėdamas dėl likusių dviejų epizodų, G.Petrikas tvirtino, kad visiškai neprisidėjęs prie suteiktos paskolos „Statybinių medžiagų investicijai, o „Custos" reikaluose dalyvavęs tik iš dalies ir nieko neorganizavęs.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro Gintaro Plioplio, G.Petrikas davė nurodymus iš banko neteisėtai paimti pinigines lėšas ir jas neteisėtai panaudoti, esą dokumentuose nurodomos kitos priežastys imti paskolą, o ne ankstesnių paskolų dengimas.

Iš dalies savo kaltę pripažinęs vyras teismo prašė atsižvelgti į tai, kad jis jau yra praleidęs ketverius metus suimtas ir esą dėl savo veiksmų jau atkentėjęs.

„Nenoriu, kad man visiškai nebūtų skirta bausmė, bet norėčiau, kad teismas atsižvelgtų į tai, kad jau esu praleidęs tardymo izoliatoriuje 4 metus. Tai blogiau nei kalėjime, sveikatos daug kainavo (...) Atkentėta yra nemažai, nekalbant dar apie tai, kad 3 metus buvau namų arešte", – kalbėjo G.Petrikas.

Jis taip pat prašė, kad teismas atsižvelgtų į aplinkybę, kad yra vedęs ir turi tris nepilnamečius vaikus.

Nuosprendį G.Petrikui VAT skelbs vasario 22–ąją. Šiame posėdyje pats Petrikas gali ir nedalyvauti – jis teismo papildomai paprašė nevežti jo į paskelbimą.

Prokurorai G.Petrikui dėl LVKB turto iššvaistymo organizavimo siūlo skirti 6 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Iš šios bausmės turėtų būti išskaičiuotas G.Petriko suėmimo laikotarpis.

Dėl iššvaistytų pinigų civilinį ieškinį yra pateikęs LVKB teises perėmęs ir byloje nukentėjusiuoju pripažintas Turto bankas. Jis iš kaltinamojo siekia prisiteisti daugiau nei 16 mln. litų ir daugiau nei 2 mln. litų delspinigių.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. JAV jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.

2004-ųjų pavasarį Lietuvos prašymu buvęs EBSW prezidentas sulaikytas JAV. Lietuvos prašymu jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas pargabentas į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius