Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaisras apnuogino šeimos bėdas

Be priežiūros paliktas vaikas, kaip įtariama, galėjo sukelti gaisrą viename Gerosios Vilties 25–ojo namo butų. Tačiau jį auginančiai motinai atsakomybė už vaiko nepriežiūrą negresia, kadangi Lietuvoje nenustatyta, kokio amžiaus vaikas gali likti vienas namuose.
Įvykio vietoje
Po gaisro kai kuriems Gerosios Vilties g. 25-to namo gyventojams šeštadienio naktį teko ieškotis kitos pastogės. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gaisras bendrabutyje viename iš trečio aukšto butų kilo šeštadienio paryčiais. Kaimynai teigė, kad bute dėl skolų buvo išjungta elektra, todėl jame gyvenusi moteris su vaiku pasišviesdavo žvakėmis. Beveik neabejojama, kad liepsnos kambaryje ir įsiplieskė nuo žvakės.

Namo gyventojai pasakojo, kad gaisro išsigandęs vaikas pabėgo iš namų, tačiau apie ugnį niekam nepranešė. Liepsnos apėmė visą kambarį, dūmais buvo užtvindyti bendrabučio koridoriai ir laiptinė. Ugniagesiams gelbėtojams teko evakuoti namo gyventojus, prireikė specialių keltuvų.

Labiausia nuo ugnies nukentėjo kambarys, kuriame, kaip manoma, kilo gaisras. Apdegė ir dalis bendrabučio fasado, laimei į kaimyninius butus liepsnos nepersimetė. Tačiau gesinant gaisrą trečiajame aukšte, buvo užlieti butai apatiniuose aukštuose. Dalis namo buvo likusi be elektros.

Vilkpėdės seniūnas Mindaugas Kuncaitis 25–uoju numeriu pažymėtą bendrabučio tipo namą Gerosios Vilties gatvėje pavadino „sunkiu“. „Kaip ir visuose bendrabučiuose, čia gyvena įvairūs žmonės. Yra prasiskolinusių gyventojų, kai kuriems elektros tiekimas nutrauktas. Name privatizuoti ne visi butai“, – sakė seniūnas.

Anot kaimynų, šeima, kurios kambaryje įsipliekė gaisras, buvo lankoma Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojų.

Vaiko brandą nustato tėvai

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sakė, kad Lietuvoje nėra teisiškai nustatyta, kokio amžiaus vaiką tėvai gali palikti namuose vieną. „Kitose valstybėse tokia amžiaus riba yra nustatyta, tarkim, 9 metai. Išsiskiria tik JAV, kur vieno vaiko negalima palikti, kol jam nesuėjo 12 metų. Lietuvoje tokia riba nenustatyta, bet Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme yra aiškiai pasakyta, kad tėvai yra atsakingi už savo vaikus, todėl palikdami juos vienus privalo įvertinti vaiko brandumą, ar jis gali likti vienas ir savimi pasirūpinti“, – sakė E.Žiobienė.

Kontrolierės teigimu, gali būti situacijų, kad mama viena augina vaiką, o jai tenka dirbti naktimis. Tačiau ir tokiais atvejais, anot E.Žiobienės, reikėtų ieškoti būdų, kad vaikas visai nakčiai neliktų vienas namuose, ypač jeigu jam dar nėra 10 metų.

„Aš ir pati paauglystėje nakvodavau viena namuose, nes teta kartais dirbdavo ligoninėje naktimis, bet visi kaimynai žinojo, kai likdavau viena, jie būdavo įspėjami. Ir aš visada žinojau, kam pirmiausia privalau skambinti, jeigu kas nutiktų“, – prisiminė E.Žiobienė.

Bausti neketina

Anot kontrolierės, pirmiausia vaiku privalėjo pasirūpinti jo mama, tačiau apie konkrečią bausmę už vaiko nepriežiūrą E.Žiobienė nebuvo linkusi kalbėti.

„Bausmėmis mes nelabai ką padarysime. Būtina prevencija, visuomenės švietimas ir mokymas, suvokimo ugdymas. Yra sudėtinga su tokiais tėvais kalbėtis, nes neretai vos pradėję išgirstame „O kaip mes augome?“ Aiškinama, jog kadaise broliai ir seserys augino vieni kitus. Žinoma, atsakomybės ir rūpestingumo vaikus reikia mokyti, bet suaugusiųjų pareiga yra vaikais pasirūpinti, nereikėtų visko perkelti ant mažamečių pečių“, – sakė E.Žiobienė.

Kontrolierės teigimu, valstybė siekia padėti šeimai, kad kuo mažiau vaikų patektų į globos įstaigas. Tačiau jeigu šeima kelia rimtų rūpesčių, kartais nebelieka kitos išeities.

Priminė tragediją

2007–ųjų kovo 11–osios paryčiais sostinėje kilo vienas tragiškiausių pastarojo dešimtmečio gaisrų, kuris pasiglemžė net 6 gyvybes. Tuomet pražūtinga ugnis įsiplieskė viename Žirmūnų gatvės 93 namo šiukšlėmis užgriozdintame ir landyne virtusiame bute. Trys žmonės tuomet žuvo liepsnose ir dūmuose, vienas – iššokęs pro šešto aukšto langą. Dar vienas iššokęs žmogus sunkiai susižalojo ir mirė ligoninėje. Nepavyko medikams išgelbėti ir stipriai apdegusio vyriškio gyvybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius