Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaisrininkus šiurpina, kaip nesaugiai šeimininkaujama daugiabučiuose ir kaip primityviai jie renovuojami

Situacija daugiabučiuose nėra gera, kasmet juose kyla apie 300 gaisrų, daugiau nei pusė iš jų – bendrojo naudojimo patalpose. Be to, kaip pastebi specialistai, įsibėgėjant pastatų renovacijai, visiškai neskiriama dėmesio šių namų gaisrinės būklės gerinimui – namai modernizuojami tik energetiniu požiūriu.
Asociatyvinė iliustracija: ugniagesiai ant stogo
Asociatyvinė iliustracija: ugniagesiai ant stogo / PAGD nuotr.

Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba kartus su  Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamentu surengė seminarą daugiabučių gyvenamųjų namų priežiūros klausimais, skirtą nekilnojamojo turto savininkams, daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdytojams bei techniniams prižiūrėtojams. Į jį susirinko per 50 namų priežiūros specialistų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras daugiabutyje.

Gaisrinės saugos specialistai pažymi, kad kai kuriuose namuose būtų sudėtinga evakuotis iš patalpų, neveikia arba visiškai išmontuotos priešdūminės vėdinimo sistemos, neprižiūrimas vidaus priešgaisrinis vandentiekis, avariniai išėjimai neatitinka jiems keliamų reikalavimų. Bendrojo naudojimo koridoriai atitveriami pertvaromis, įrengiamos rakinamos durys, įstiklinami balkonų, skirtų patekti į evakuacines laiptines, langai, užmūrijami langai rūsiuose, nevalomi, neremontuojami kietojo kuro krosnių dūmtraukiai ir pan.

Akivaizdu, kad tokiuose namuose nebuvo tinkamai atliekama techninė priežiūra, kuri turėtų užtikrinti, kad statinys atitiktų esminius reikalavimus visą statinio ekonomiškai pagrįstą naudojimo trukmę.

Gyventojai aplaidžiai žiūri į namų gaisrinę saugą – rūsių koridoriuose, laiptinėse, palėpėse kaupia sendaikčius ar kitas degias medžiagas, rūko bendrojo naudojimo patalpose ir taip sudaro sąlygas gaisrams kilti.

Statinio techniniam prižiūrėtojui (bendrojo naudojimo objektų valdytojams) privalu rūpintis ne tik namo būklės nuolatiniu stebėjimu, pastato pagrindinių konstrukcijų (sienų, cokolio stogo ir kt.) mechaninio patvarumo palaikymu, smulkių defektų šalinimu, bendrojo naudojimo inžinerinių sistemų saugaus naudojimo užtikrinimu, bet ir gaisrine sauga. Taip pat dažnai stebima situacija, kai gyventojai aplaidžiai žiūri į namų gaisrinę saugą – rūsių koridoriuose, laiptinėse, palėpėse kaupia sendaikčius ar kitas degias medžiagas, rūko bendrojo naudojimo patalpose ir taip sudaro sąlygas gaisrams kilti.   

Seminare buvo atsakyta į dalyvius dominančius gaisrinės saugos klausimus bei atkreiptas dėmesys, kad namo gaisrine sauga turi rūpintis ne tik bendrojo naudojimo objektų prižiūrėtojai, bet ir kiekvienas gyventojas.

Seminarą tęsė Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, kurie apžvelgė privalomuosius reikalavimus ir jų įgyvendinimą rengiantis šildymo sezonui, daugiabučių valdymą ir su tuo  susijusias problemas. Taip pat seminaro dalyviai buvo supažindinti su 2013 metų statinių naudojimo priežiūros veiklos apžvalga, pastatų remonto darbų organizavimu ir jų nepriežiūros padariniais, pasakojama Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovų trečiadienį paviešintame pranešime.

Apie tai, kokia daugiabučių gaisrinė būklė, kodėl juose kyla gaisrai, kokios jų priežastys ir padariniai, kokie yra gaisrinės saugos reikalavimai daugiabučiams gyvenamiesiems namams, kokios būna gaisrinės saugos sistemos ir gaisrinės automatikos įrenginiai, kas turi rūpintis daugiabučių gaisrine sauga, seminaro metu pranešimus skaitė Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko pavaduotoja Edita Zdanevičienė, šio skyriaus vyresnioji inspektorė Tatjana Molienė ir vyriausiasis specialistas Albertas Andrijauskas.

Seminaras pastatų priežiūros klausimais buvo organizuotas įgyvendinant Gaisrų prevencijos Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje priemonių planą, siekiant gerinti daugiabučių gyvenamųjų namų gaisrinę būklę, keliant statinių techninių prižiūrėtojų kvalifikaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius