Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 16 /15:01

Garliavos gimnazijos vadovas papasakojo apie mokytojo ir mokinio konfliktą: pasiūlė atlikti nešvankų veiksmą

Sausio 15 d. Kauno apskrities policijai pranešta apie galimą mokytojo smurtą prieš mokinį Garliavos J.Lukšos gimnazijoje. Įtariama, jog pedagogas sudavė rankomis per paauglio pečius. Ne tik policijoje, į kurią kreipėsi mokymo įstaiga, bet ir gimnazijoje pradėtas įvykio tyrimas. Direktorius tikina jokio smurto neįžvelgiantis. 15min jis pateikė visą istoriją, kurios epicentru tapo keiksmažodis.
Garliavos Juozo Lukšos gimnazija
Garliavos Juozo Lukšos gimnazija / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Kaip informuoja Policijos departamentas, sausio 15 dieną 10 valandą 42 minutės Kauno apskrities VPK gautas pranešimas, kad sausio 8 dieną apie 14 valandą 40 minučių Kauno rajone, Garliavos J.Lukšos gimnazijoje, pamokos metu, 2000 metais gimusiam nepilnamečiui rankomis į pečius sudavė mokytojas.

Nukentėjusysis dėl kairiojo peties sumušimo gydomas ambulatoriškai.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

15min susisiekė su J.Lukšos gimnazijos direktoriumi Vidmantu Vitkausku. Šis detaliai papasakojo apie incidentą jo valdomoje įstaigoje. Pasirodo, į policiją, norėdama, jog visos detalės būtų ištirtos teisingai, kreipėsi pati gimnazija.

„Negalėčiau to įvykio traktuoti kaip smurto – kad mokytojas skriaudė mokinį. Mes patys parašėme policijai prašymą, jog ši išsiaiškintų viską. Mokinys sako, kad mokytojas, kviesdamas jį eiti pas socialinę pedagogę pasiaiškinti dėl necenzūrinių žodžių vartojimo pamokos metu, palietė jo petį. Taip ragino eiti.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazija
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazija

O mokytojas teigia, kad mokinys, atsakinėdamas prie lentos, kai buvo sprendžiamas matematikos uždavinys ir kiti mokiniai taisė jo neteisingai atliekamus veiksmus, vienai mergaitei pasiūlė čiulpti b***. Taip ir parašykit. Išgirdęs tai, mokytojas atsistojo ir pasakė, kad mokinys prisikalbėjo ir paragino eiti pas direktorių. Mokinys nesiteikė niekur eiti, atsisėdo į suolą. Tuomet mokytojas nuėjo ieškoti pagalbos – informavo mane ir socialinę pedagogę apie įvykį“, – incidentą perteikė direktorius.

Pasak jo, per pertrauką tarp pamokų problema buvo aptarta, tačiau kitą dieną tariamai nukentėjęs mokinys atėjo pas socialinę pedagogę ir pareiškė, jog skųsis dėl smurto panaudojimo. Gimnazijos vadovybė kreipėsi konsultacijos į Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistus. Šie nukreipė į policiją.

„Kreipėmės į teisėsaugą. Patys atliekame savo tyrimą. Tačiau niekaip neįžvelgiame smurto. Pasak mokytojo, sakydamas „eime pas direktorių“, jis palietė mokinio petį. Natūralus gestas raginant eiti.

Mokytojas teigia, kad mokinys, atsakinėdamas prie lentos, kai buvo sprendžiamas matematikos uždavinys ir kiti mokiniai taisė jo neteisingai atliekamus veiksmus, vienai mergaitei pasiūlė čiulpti b***.

Ar su šiuo mokiniu kyla gimnazijai problemų? Taip, jo mokymosi rezultatai labai blogi – prastas lankomumas ir pažymiai. Elgiasi grubiai su draugais, mokytojais. Jis paliktas be priežiūros. Mama išvykusi į Vokietiją, vaikas auga kartu su vyresniu broliu. Šis pernai buvo pašalintas iš gimnazijos dėl nepažangumo. Lankė 12 klasę, pats suprato, kad egzaminų neišlaikys. Parašėme tarnybai raštą – kad nepilnamečiui nėra nustatyta globa, kad jis gyvena be priežiūros. Galbūt šis incidentas – savotiškas kerštas dėl to pašalinimo?“ – klausimą iškėlė V.Vitkauskas.

Paklaustas, o kaip į incidentą tarp mokytojo ir mokinio reagavo pastarojo bendraklasiai, direktorius patikino, kad šie nieko blogo posakyje „čiulpk b***“ nepastebėjo.

„Mokiniai pasakė: “O kas čia blogo? Mes taip bendraujame.“ Negi mokytojas neturėjo sureaguoti, kai taip garsiai ir viešai pasakomas tokio lygio keiksmažodis? Jeigu mokinys pasiūlė čiulpti, tai, mano nuomone, mokytojas šiuo atveju mergaitei neleido to daryti.

Šiaip šis mokinys jau seniai svarstytas vaiko gerovės komisijoje. Dar prieš šį incidentą, sausio pradžioje, jo elgesys buvo svarstomas. Ne kartą kviesta į gimnaziją mokinio mama. Buvo duotas įspėjimas, kad turi pagerinti lankomumą, pažymius. Tačiau niekas nepasikeitė. Paauglys perėjo į kontrapuolimą, permetė atsakomybę ant kitų. Dabar jam gresia gal 5 neigiami pažymiai. Mokytojų pastabų jis yra gavęs. Ir ne vieną.

Iš šalies žiūrint, vaikas gražus, tvarkingas, turintis humoro jausmą. Matyt, kur jam reikalinga, moka vienaip elgtis, kur ne – kitaip. Kas atstovauja jo interesams? Mama pasamdė įgaliotinį“, – patikino direktorius, pabrėžęs, kad apkaltintas mokytojas dabar jaučiasi kaltas be kaltės.

Kiti gimnazijos pedagogai stojo kolegos pusėn.

Direktorių nustebino ir tas faktas, kad policijos suvestinėje užfiksuota, jog neva sužeistas mokinys gydosi ambulatoriškai. Pasak J.Lukšos gimnazijos vadovo, po incidento vaikinas lankėsi bokso treniruotėse, pirtyje – išoriškai tikrai nejautė jokių tariamo smurto pasekmių.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazija
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazija

Į incidentą pakliuvusį mokytoją, kuris gimnazijoje dirba apie dešimtmetį, direktorius apibūdino tik teigiamai. Toks įvykis, kai įsikiša policija, gimnazijoje – pirmasis.

„Matome, kaip jautriai dabar visuomenėje reaguojama į galimus konfliktus tarp mokytojo ir mokinio. Nenorime, jog atrodytų, kad kažką dangstome ir panašiai. Todėl ir kreipėmės į policiją. Aš pats kalbėjau su mokiniu, stengiausi pamokyti kaip tėtis, duoti pavyzdžių iš savo gyvenimo. Kai kalbi su juo, atrodo, viskas gerai, bet kai pasiūlai susitaikyti su mokytoju, atšauna: „Noriu padaryt, kad būtų pamoka.“ Laikosi principų“, – patikino V.Vitkauskas.

Mokiniui, dalyvavusiam incidente, bus skirta pastaba už keiksmažodžių vartojimą pamokos metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius