Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsaus diplomato Petro Vaitiekūno sūnus Spyglys sėdo į teisiamųjų suolą: skolininkui sulaužė nosį

Buvusio Lietuvos užsienio reikalų ministro ir ambasadoriaus signataro Petro Vaitiekūno sūnus, beveik tiesiogine to žodžio prasme, pateisino savo vardą. Spygliai duria, tad ir šios istorijos aplinkybės – ne pačios švelniausios.
Spyglys Vaitiekūnas
Spyglys Vaitiekūnas teisme / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienio popietę išnagrinėjo bylą, kurioje vilnietis signataro sūnus Spyglys Vaitiekūnas kaltinamas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Viešo posėdžio metu paaiškėjo, kad nuo S.Vaitiekūno nukentėjo jo sesers sugyventinis. „Nenusisekęs verslininkas“, – taip savo nuskriaustą asmenį 15min apibūdino kaltinamasis.

Jį ginanti advokatė posėdžio metu pabrėžė, kad santykiai tarp kaltinamojo ir nukentėjusiojo jau seniai buvo įtempti. O incidento dieną S.Vaitiekūno elgesiui įtakos turėjo, gynėjos žodžiais tariant, ir paties nukentėjusio provokuojantis elgesys: vengė grąžinti skolas, o apie jas klausinėjamas, tapdavo agresyvus.

Mušti neplanavo – belieka atgailauti

Teigiama, kad nukentėjusysis E. Š., turintis „daug problemų dėl skolų“, skolintis nevengdavo ir iš artimos aplinkos žmonių. Kaip teisme sakė kaltinamasis, E. iki šiol jam yra skolingas. Būtent dėl skolų S.Vaitiekūnas atvažiavo pasikalbėti su savo sesers sugyventiniu lemtingą 2016-ųjų dieną.

Vyrai išėjo pasikalbėti į lauką. „Muštynėse taip būna: jei pirmas pradėjai, bet nepavyko, vadinasi, tau nepavyko“, – jau sakydamas baigiamąją kalbą, aiškino Spyglys. Ir jo advokatė pabrėžė, kad būtent E. Š. pirmas užsimojo prieš S.Vaitiekūną, pastarasis esą tik gynėsi. Rezultatas – nosies lūžis.

„Kad ją sulaužiau, nuoširdžiai gailiuosi. Mušti iš viso neplanavau, buvau atvažiavęs tik pasikalbėti“, – tikino kaltinamasis S.Vaitiekūnas.

Kreipėsi į plastikus chirurgus

„Nusiskundimai buvo dėl sutrikusio kvėpavimo ir nosies formos“, – nukentėjusiojo vizito esmę prisiminė teismui šiandien liudijęs plastikos chirurgas. Jaunas vyras papildomai kreipėsi į privačius specialistus, nes norėjo susigrąžinti nosį, turėtą iki užpuolimo.

„Jūs tikrinat, ar tikrai tas kvėpavimas sutrikęs?“ – gilinosi bylą nagrinėjantis teisėjas Marijus Kursevičius.

Nukentėjęs vaikinas prašo 2 400 eurų už nosies plastinę operaciją ir dar 2 000 eurų kaip moralinės žalos atlyginimo.

„Mes remiamės paciento žodžiais. Kvėpavimo funkcijos netikriname ir neturime, kaip tą padaryti“, – sakė chirurgas.

Specialistas dar pridūrė: „Tai tipinis, klasikinis atvejis. Labai daug tokių pacientų, po rankos smūgio iš dešinės pusės.“

2 400 eurų – tokia buvo nustatyta nukentėjusiajam reikalingos plastinės nosies operacijos kaina. Šias išlaidas nuo S.Vaitiekūno galimai nukentėjęs vaikinas teisme siekia prisiteisti, pateikęs civilinį ieškinį. Be to, dar 2 000 eurų jis prašo kaip moralinės žalos atlyginimo.

Jau pačiam teisėjui kilo abejonių, ar šiuo atveju operacijai prireikė kone pustrečio tūkstančio eurų. Mat 2 400 eurų suma tos klinikos kainoraštyje nurodyta kaip maksimali. Liudijęs chirurgas tikino, kad būna atvejų, kuomet ir šias „lubas“ medikai, teikdami paslaugą savo pacientams, sugeba perkopti.

Laisvės atėmimo skirti neprašo

Pagal Baudžiamojo kodekso 138-ąjį straipsnį, tas, kas sužalojo ar susargdino žmogų, jeigu dėl to nukentėjęs asmuo prarado nedidelę dalį profesinio ar bendro darbingumo arba ilgai sirgo, bet jam nebuvo šio kodekso 135 straipsnio 1 dalyje nurodytų padarinių, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Bylą kuruojantis prokuroras teisme pareiškė, kad atsižvelgiant į tai, jog S.Vaitiekūnas anksčiau neteistas ir dirbantis, bausmės tikslai gali būti pasiekti ir nesodinant jo į kalėjimą. Prokuratūros siūlymas: skirti teisiamajam vienų metų laisvės apribojimą, įpareigojant naktimis būti namuose. Be to, prokuroras siūlo teismui S.Vaitiekūnui nurodyti bent 100 valandų nemokamai padirbėti socialinėse įstaigose.

Paminėjęs, kad turtinę žalą Ligonių kasai S.Vaitiekūnas yra atlyginęs, prokuratūros atstovas kitą civilinio ieškinio dalį dėl turtinės ir neturtinės žalos siūlo tenkinti visiškai.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas savąjį verdiktą skelbs rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius