Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiam Lietuvos bušido kovotojui ir jo bičiuliui – negailestingi teismo smūgiai (atnaujinta 18.08 val., video)

Vilniaus 3 apylinkės teismas antradienį paskelbė nuosprendį garsiojoje byloje dėl inkasatorių apiplėšimo, kai sostinės pakraštyje prie parduotuvės „Maxima“ buvo pagrobta 1,8 milijono litų.
Inkasatorių automobilis peršautu stiklu
Buvo pagrobtas šis inkasatorių automobilis su vairuotoju bei pinigais, mašinos stiklą užpuolikai peršovė. / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt archyvo nuotr.
Temos: 1 Bušido

Ne vieną šlovingą pergalę sportinės kovos ringe iškovoję vilniečiai Valentinas Golubovskis bei Artūras Masterbrockis šiandien teisme patyrė triuškinamą pralaimėjimą.

Abu sportininkai nuteisti už inkasatorių apiplėšimą 2007 metų spalio 14 dieną sostinės pakraštyje, prie Salininkų parduotuvės „Maxima“, kai buvo pagrobtas bendrovės „Falck security“ autobusiukas, jo vairuotojas bei 1,8 milijono litų.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Kaltinamieji antradienį išklausė nemalonų nuosprendį, kurį neabejotinai skųs.
Kaltinamieji antradienį išklausė nemalonų nuosprendį, kurį tikrai skųs.

Karjerą jau baigęs, treneriu dirbantis garsus bušido kovotojas 39 metų V.Golubovskis nuteistas kalėti 9, jo bičiulis 38 metų A.Masterbrockis, dirbantis Lietuvos bušido federacijos atstovu ryšiams su visuomene – 8 metus.

Būtent tokias bausmes buvo siūlęs prokuroras Remigijus Matevičius. Abu įtariamieji kaltę kategoriškai neigė.

Nuosprendį paskelbęs Vilniaus 3 apylinkės teismo teisėjas Mamertas Misiūnas pažymėjo, kad pakako įrodymų teisiamųjų kaltei patvirtinti, nepaisant jų pačių pozicijos. Teisiamiesiems palankius būrio liudytojų parodymus teismas atmetė kaip nepagrįstus.

Dalis V.Golubovskiui skirtos bausmės yra už šaunamojo ginklo neteisėtą laikymą. Bylos duomenimis, jis ne daugiau kaip 5 kartus iššovė į išlipusio inkasatoriaus pusę, taip pat peršovė autobusiuką. Ginkluotas, anot tyrėjų, buvo ir A.Masterbrockis. Pastarojo užduotis buvo įšokti į autobusiuką, prigrasinti mirtimi ten buvusiam vairuotojui bei nublokšti jį ant keleivio sėdynės. Tuo metu vidun įlipo trečiasis plėšikas, kuris užspaudė pagrobtą vairuotoją, kol buvo sprunkama iš apiplėšimo vietos. Tačiau pastarasis nusikaltėlis tyrimo metu nebuvo išaiškintas. Kaip žinoma, įtariamaisiais šioje byloje buvo 4 asmenys, tačiau pritrūkus įrodymų du iš jų virto tik liudytojais.

Šiandienos teismo žinią kaltinamieji sutiko pašnibždomis nusikeikdami. Teismo nepalankų nuosprendį per 20 dienų jie galės apskųsti Vilniaus apygardos teismui. Neabejojama, kad taip ir įvyks. Antraip, nuosprendžiui įsiteisėjus, abu kaltinamieji būtų suimti.

Filmuotą medžiagą, kaip kaltinamieji bei jų advokatai atvyksta išklausyti nuosprendžio, galite pamatyti čia.

Teismas – darbo krūvio spąstuose

Inkasatorių apiplėšimo byla yra sudaryta iš 11 tomų, ji ganėtinai sudėtinga. Ikiteisminio ir teisminio tyrimo metu byloje apklausta apie 50 liudytojų.

Naujienų portalas 15min.lt nuosekliai pasakojo, kaip klostėsi teismo procesas dėl ginkluoto inkasatorių apiplėšimo. Teismas šioje byloje surengė net dešimt posėdžių (apie jų akcentus skaitykite žemiau – aut. past.), kai kurie posėdžiai užsitęsė nuo ryto iki vakaro. Sykį net buvo naudojama speciali technika, keičianti apklausiamo liudytojo balsą.

Nuosprendis antradienį turėjo būti skelbiamas 15 valandą, tačiau teisėjas per savo sekretorę pranešė, jog teks lukterėti iki 16.30 val.

Tai jau ne pirmas kartas šioje byloje, kai keičiasi teismo planai. Nuosprendis turėjo būti skelbiamas dar gegužės mėnesį, tačiau jį teko atidėti, nes teismas fiziškai tiesiog nesuspėjo pasirengti iki tos dienos.

Posėdžių maratonas

Kaip 15min.lt jau pasakojo anksčiau, pirmojo posėdžio metu parduotuvėje dirbančios sandėlininkės netikėtai ir keistokai pareiškė, esą per apiplėšimą buvo šaudoma net „Maximos“ sandėlyje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Inkasatorių byla, 3 posedis.
V.Golubovskis (kairėje) ir A.Masterbrockis

Antrojo posėdžio metu teismą nustebino fenomenalią atmintį demonstruojančio vyno mėgėjo pasakojimas, kaip iš nusikaltimo vietos spruko inkasatorių užpuolikai, o netrukus pamiškėje pareigūnai aptiko paslaptingą Mercedes, kuris stovėjo taip, tarsi plėšikai planuotų juo sprukti.

Trečiąjį bylos nagrinėjimo sykį ėmė aiškėti, kuo bus grindžiami abiejų įtariamųjų alibi. Vyrų sugyventinės pasakojo, kad vienas jų ilgiau nei parą buvo užmynęs ant kamščio, o kitas per apiplėšimą žaidė futbolą.

Ketvirtasis posėdis buvo svarbus tuo, buvusių įtariamųjų šeimos turėjo progą teisme pasiguosti, kokį košmarą per šio nusikaltimo tyrimą teko išgyventi.

Į penktajį posėdį buvo kviečiamas būrys futbolo klubo „Bekentas“ atstovų, galinčių paliudyti vieno iš įtariamųjų V.Golubovskio alibi, tačiau paaiškėjo, kad kaumuolys buvo gainiojamas popietę, o inkasatorių apiplėšimo šūviai aidėjo pavakarę.

Šeštojo posėdžio metu teismas klausėsi pasakojimo, kaip rankos lūžis pakeitė planus pasilinksminti Rygoje: per varžybas šalyje kaimynėje sužalotas sportininkas teismui piršo mintį, kad jo treneris V.Golubovskis negalėjo dalyvauti apiplėšime Salininkuose, nes planams nepasikeitus nebūtų turėjęs laiko tam pasirengti.

Septintojo posėdžio metu teismui naudojant specialią balsą keičiančią aparatūrą pagaliau pavyko apklausti įslaptintą liudytoją Nr.9, kuris yra sėdėjęs vienoje kameroje su buvusiu įtariamuoju M.Petryla ir neva iš jo lūpų girdėjęs pasakojimą apie inkasatorių apiplėšimo užkulisius.

Per aštuntąjį posėdį parodymus pagaliau davė kaltę kategoriškai neigę abu šios bylos kaltinamieji, taip pat teismas išklausė dalį slapta įrašytų pokalbių.

Devintasis posėdis tapo tikra amžiaus apiplėšimo bylos kulminacija: posėdžio dalyviai tapo negailestingų prokuroro kirčių inkasatoriams ir kaltinamiesiems liudininkais, advokatai pasidalijo šiurpu dėl „absurdo teatro“ šioje byloje. Taip pat nuskambėjo du visiškai skirtingi – geležiniai ir už širdies griebiantys – įtariamųjų plėšikų paskutiniai žodžiai teisme. V.Golubovskis tarstelėjo sakinuką lakoniškai, o A.Masterbrockis ilgu jausmingu pasakojimu pabandė teismą įtikinti, jog nei apiplėšimą organizavo, nei jame dalyvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius