Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Garso įraše – telefoninių sukčių pinklės Šiauliuose

Beveik kiekvieną dieną policija sulaukia pranešimų, kai gyventojai praranda pinigus užkibę ant telefoninių sukčių kabliuko. Lengviausiai apgaunami vyresnio amžiaus žmonės, tačiau ne kartą į tokias pinkles įkliuvo ir jaunesni gyventojai, rašoma spaudai išplatintame Šiaulių policijos pranešime.
Telefoninis sukčius
Telefoninis sukčius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viena šiauliečių šeima policijai atsiuntė įrašą, kaip sukčiai bandė apgauti jų mamą. Vidutinio amžiaus moteris elektronine bankininkyste beveik nesinaudoja, tad sukčiai iš jos bandė išvilioti prisijungimo duomenis, tačiau prisijungti vis dėlto nepavyko ir pokalbis nutrūko.

VIDEO: Telefoninių sukčių triukai: apsimeta policija ir sujungia su tariamu banku

Moters telefone buvo įdiegta pokalbius įrašanti programėlė, tad šiauliečiai įrašu nusprendė pasidalinti su policija. Bandydami apgauti šiaulietę sukčiai prisistatė policijos pareigūnais ir pranešė, kad Vilniuje buvo sulaikyti du vaikinai, kurie turėjo moters ir jos vyro asmens duomenis, taip pat iš jos vyro sąskaitos buvo bandyta padaryti pavedimą į kitą sąskaitą ir tik suveikus banko apsaugos mechanizmams pavedimas sustabdytas.

Tariamas pareigūnas netrukus moterį sujungė su banko darbuotoju apsimetančiu sukčiumi (prieš sujungiant nuskambėjo melodija ir įspėjimas apie pokalbio įrašymą), kuris dar kartą informavo, kad buvo bandomi pasisavinti pinigai. Sukčiai gudravo ir bandė supainioti moterį sakydami, kad dabartinius prisijungimo duomenis jau turi tretieji asmenys, todėl netrukus bankas juos pakeis naujais, tik prieš tai ji turi padiktuoti dabartinius.

Taip pat kelis kartus prašė užsirašyti vardus, pavardes ir kompiuterių IP adresus žmonių, kurie neva bandė pasisavinti pinigus iš jos vyro sąskaitos, o vėliau visą informaciją turės perduoti policijai. Pokalbis truko gana ilgai, moteris padiktavo dalį prisijungimo duomenų, bet jų neužteko, kad ilgapirščiai pasiektų sąskaitą, pokalbis nutrūko.

Moteris tikino net neįtarusi, kad kalba su sukčiais, nes išgirdusi apie galimai pavogtus pinigus labai išsigando, o vėliau abu pašnekovai buvo mandagūs ir kalbėjo įtikinamai.

Policija pastebi, kad sukčiai ne tik kalba labai įtikinamai, bet ir naudoja daug sudėtingų terminų, oficialių frazių, kad žmogus pagalvotų, jog tikrai bendrauja su pareigūnais, medikais ar banko darbuotojais.

Gyventojai turėtų būti atsargūs sulaukę skambučių iš nepažįstamų asmenų - policijos pareigūnai, medikai, banko darbuotojai ar kitų įstaigų atstovai niekada iš gyventojų neprašo pinigų arba banko prisijungimo duomenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius