Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gaudyti vištų vergiškomis sąlygomis Anglijoje lietuvius siuntusi trijulė stos prieš Klaipėdos teismą

Klaipėdos apygardos prokuratūroje baigtas beveik dvejus metus trukęs didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl prekybos žmonėmis. Prokuroras Ruslanas Ušinskas bylą su trims asmenims pareikštais kaltinimais jau perdavė uostamiesčio teismui. Jie kaltinami siuntę lietuvius į vergovę Jungtinėje Karalystėje.
Vištų gyvenimo sąlygos Lietuvos paukštynuose
Asociatyvi iliustracija / „Tušti narvai“ nuotr.

Kaip praneša prokuratūra, du iš kaltinamųjų yra vienos Jungtinės Karalystės bendrovės savininkai – sutuoktiniai, o trečiasis – lietuvis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 53-ejų metų Klaipėdos rajono gyventojas, nuo 2006 m. gruodžio iki 2012 m. spalio pasinaudodamas žmonių pažeidžiamumu, apgaule juos verbavo ir priverstiniam darbui gabeno į Jungtinę Karalystę dviem savo bendrams anglams.

Įtariama, kad lietuvis užsienyje prižiūrėdavo, kad jo tautiečiai ateitų į darbą, o jei šie nevykdavo, juos baudė.

Bylos duomenimis, nukentėjusieji taip pat buvo baudžiami už įvairius tvarkos pažeidimus. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, prieš nukentėjusiuosius naudotas fizinis ir psichologinis smurtas, taikyta fizinių ir materialinių bausmių sistema.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma leidžia manyti, kad vištų gaudytojais dirbę vyrai iš Lietuvos į vergiją buvo įtraukti, pažadant jiems lengvą ir gerai apmokamą darbą.

Kaltinamieji pasinaudojo tuo, kad pažadais patikėję lietuviai nemokėjo anglų kalbos, neturėjo pinigų bei nežinojo vietos įstatymų.

Bylos duomenimis, nukentėjusieji neturėjo jokių socialinių garantijų, dirbo naktimis, be poilsio dienų ir atostogų, jiems mokėtas gerokai mažesnis, nei žadėta, atlyginimas.

Darbininkai gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, mažose patalpose, jiems nebuvo suteikiama jokia medicinos pagalba.

Klaipėdos rajono gyventojas baudžiamojon atsakomybėn taip pat patrauktas dėl to, kad 2015 m. lapkritį ir 2016 m. gegužę apgaule į savo ūkį atsigabeno du darbininkus, kurie gyveno vergovės sąlygomis: jiems nebuvo mokamas atlyginimas, nukentėjusieji privalėjo dirbti nuo ankstaus ryto iki išnaktų, buvo apgyvendinti antisanitarinėmis sąlygomis.

Kaltinamajam lietuviui taip pat teks atsakyti ir už neteisėtą didelio kiekio šaudmenų laikymą.

Ikiteisminiam tyrimui atlikti ir nusikalstamai veikai išaiškinti buvo sudaryta tarptautinė jungtinė tyrimo grupė, kurios veiklą koordinavo ir iš dalies finansavo Europos teisinio bendradarbiavimo institucija „Eurojust“.

Tyrimą atliko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos, Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus bei Jungtinės Karalystės Kento policijos pareigūnai.

Už prekybą žmonėmis Baudžiamasis kodeksas kaltinamiesiems numato laisvės atėmimo bausmęnuo 2 iki 10 metų. Už neteisėtą disponavimą šaudmenimis dideliais kiekiais baudžiama nuo 4 iki 8 metų.

Byla su kaltinamuoju aktu perduota Klaipėdos apygardos teismui. Teismas bylą jau yra priėmęs, netrukus bus paskelbtas bylos nagrinėjimo posėdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius