-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Generalinė prokuratūra gavo Rusijos ambasados notą

Sausio 14-ąją Generalinė prokuratūra (GP) gavo Rusijos ambasados Lietuvoje diplomatinę notą dėl Rusijos piliečio Jurijaus Chardikovo atžvilgiu atliekamo ikiteisminio tyrimo, pranešė dienraštis „Lietuvos žinios“.
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Rusija Prokuratūra

Lietuvos prokurorai bėglį įtaria pinigų plovimu. Rusijos ambasados notoje GP teigiama, kad Lietuvos teisėsauga suėmė J.Chardikovą, neturėdama tam teisinio pagrindo, nes jo byla Rusijoje dar nėra išnagrinėta ir joks sprendimas nepriimtas.

J.Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

J.Baturinai pradėjus reikšti pretenzijas J.Chardikovui, jis 2009 metų vasarį neteko aukštų pareigų, o tų pačių metų lapkritį Maskvos Tverės rajono teismas už akių priėmė sprendimą jį suimti ir paskelbė tarptautinę paiešką.

Lietuvoje Rusijos pilietis buvo suimtas 2010 metų rugpjūčio 4–ąją. Viešai skelbta, kad J.Chardikovas iš Vokietijos į SEB banką Lietuvoje pervedė 39 mln. JAV dolerių (per 100 mln. litų). Dėl šios sumos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą.

Įtariamojo advokatas Rimas Andrikis patvirtino, jog J.Chardikovas nepatenkintas, kad jo sulaikymas pernai Vilniuje atrodo taip, tarsi būtų suderintas su tam tikrais procesiniais veiksmais Maskvoje.

Kaip sako R.Andrikis, jo ginamasis mano, kad Lietuvos teisėsaugos veiksmai nebuvo nešališki. Advokato nuomone, suėmimas negalėjo būti taikomas, nes J.Chardikovo atžvilgiu nėra įsigaliojusio teismo nuosprendžio, kad jis būtų pripažintas kaltu Lietuvoje ar Rusijoje.

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius mano, kad J.Chardikovo pretenzijos, jog Lietuvos teisėsauga vykdo Rusijos pavedimus, yra nepagrįstos.

„Iš tiesų yra gautas Rusijos teisinės pagalbos prašymas išduoti J.Chardikovą Rusijai, tačiau bylos aplinkybės vertė patikrinti prašyme nurodytus faktus (...) Įtarimai J.Chardikovui pareikšti ne dėl Rusijos prašymo, o įtarus jį pinigų plovimu. Pinigai areštuoti, Lietuvos pareigūnai tikrina jų kilmę, ar jie pagrįstai ir teisėtai pateko į Lietuvą, o ne tai, kodėl J.Chardikovas susipyko su J.Baturina ir ar pagrįstos jos pretenzijos“, – sakė prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius