-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 19 /10:24

Generalinė prokuratūra prašo teismo inicijuoti procedūrą dėl neliečiamybės panaikinimo teisiamiems Darbo partijos nariams

Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas pirmadienį paprašė Darbo partijos (DP) bylą nagrinėjančio Vilniaus apygardos teismo, kad šis kreiptųsi į generalinį prokurorą dėl neliečiamybės panaikinimo procedūros trims į Seimą išrinktiems kaltinamiesiems. Prokuroras pirmadienį po posėdžio santūriai vertino šios bylos perspektyvas. Savo ruožtu kaltinamasis Viktoras Uspaskichas svarstė, kad naujasis Seimas gali įvertinti šią bylą kaip susidorojimą su juo ir visa Darbo partija.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prašau priimti nutartį pavesti generaliniam prokurorui kreiptis į Seimą sutikimo leisti patraukti baudžiamojo atsakomybėn ir kitaip suvaržyti jų laisvę“, – teismo posėdyje sakė S.Verseckas.

Prokuroro teigimu, baudžiamasis procesas šiuo metu negalimas, nes Seimo nariais tapo ir neliečiamybę įgijo trys kaltinamieji – Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė ir Vyrautas Gapšys.

„Šiandien bylos tęsti negalime, baudžiamasis procesas nėra galimas, jeigu nėra kompetentingos institucijos sprendimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tolesnis procesas būtų neįmanomas negavus Seimo sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Seimas pirmiausia išklauso generalinio prokuroro pranešimo“, – kalbėjo prokuroras.

Sukčiavimu kaltinami V.Uspaskichas, V.Vonžutaitė ir V.Gapšys vieningai pritarė prokuroro nuomonei.

Prokuroro S.Versecko manymu, jeigu Seimas nesutiktų panaikinti neliečiamybės parlamentarams, byla toliau turėtų būti nagrinėjama partijos kaip juridinio asmens atžvilgiu.

„Seimo sutikimas reikalingas ne tik teismui, prokurorui, reikalingas ir proceso dalyviams, kad būtų atsakyta į visus klausimus“, – žurnalistams sakė S.Verseckas. Prokuroras pirmadienį po posėdžio santūriai vertino šios bylos perspektyvas (žr. vaizdo komentarus teksto apačioje).

„Nenoriu spėlioti“, – žurnalistams sakė V.Uspaskichas, paklaustas apie būsimą balsavimą Seime. Jis svarstė, kad naujasis Seimas gali įvertinti šią bylą kaip susidorojimą su juo ir visa Darbo partija.

Žurnalistams priminus, kad pirmadienio rytą socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius lankysis pas prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuri yra išsakiusi nepalankią nuomonę DP atžvilgiu.

„Gerbiamieji, jūs gyvenate labai pasenusia informacija – prezidentė labai gražiai pasveikino naują Seimą – raštu ir neminėjo nei Darbo partijos, nei Uspaskicho“, – teigė Seimo narys.

VIDEO: 15min.lt - pirmadienį Darbo partijos bylos nagrinėjimui iškilo rimtų teisinių kliūčių

Šiuo metu šie trys parlamentarai, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė ir pati partija yra kaltinama dėl sukčiavimo. Kaltinimai buvo perkvalifikuoti spalio 26 dieną.

Anksčiau Darbo partija ir keturi su ja siejami asmenys kaltinti neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą.

Pakeitus kaltinimus į sunkesnius, ilgėja senaties terminas, griežtėja bausmės. Pagal senesnius kaltinimus, senaties terminas buvo aštuoneri metai, skaičiuojant nuo 2006 metų. Pagal dabartinius kaltinimus, senaties terminas – dešimt metų.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004–2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų – daugiau kaip 855 tūkst. litų.

V.Uspaskichas kategoriškai atmeta kaltinimus.

VIDEO: 15min.lt - prokuroro komentaras apie būtinybę dėl DP bylos vėl kreiptis į Seimą

VIDEO: 15min.lt - Viktoro Uspaskicho komentaras apie stringančią bylą ir vėl jo įgytą neliečiamybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius