Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Generalinės prokuratūros prokuroras Apeliaciniame teisme prašė švelnesnės bausmės buvusiam kolegai

Švelnesnės bausmės buvusiam Generalinės prokuratūros prokurorui Erikui Vaitekūnui, nuteistam dėl kyšininkavimo, Lietuvos apeliacinio teismo prašo ne tik jis pats, bet ir valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tai paaiškėjo ketvirtadienį vykusiame LApT teismo posėdyje, kuriame nagrinėti ir nuteistojo buvusio Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroro E.Vaitekūno, ir Generalinė prokuratūros (GP) prokuroro Mindaugos Dūdos skundai.

Kauno apygardos teismas kovo pabaigoje E.Vaitekūnui skyrė vienerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Prokuroras prašė skirti ne realią, o lygtinę bausmę.

„Retas atvejis, bet pasitaiko, kad prokuroro ir nuteistojo skundai labai panašūs“, – teismo posėdyje sakė LApT teisėjų kolegijos pirmininkas Viktoras Kažys.

Pats E.Vaitiekūnas teismo posėdyje nedalyvavo.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro M.Dūdos, neginčijama yra tai, kaip Kauno teismas kvalifikavo veiką, tačiau, jo nuomone, bausmės tikslai būtų įgyvendinti, jeigu bausmės vykdymas būtų atidėtas 1,5 metų, o ne skiriama reali laisvės atėmimo bausmė, bei būtų skirta 15 minimalių gyvenimo lygių, t.y. beveik 2 tūkst. litų, bauda.

Be to, prokuro teigimu, pirmosios instancijos teismas visiškai nesivadovavo teismų praktika tokio pobūdžio bylose, esą jose dėl panašių veikų realus laisvės atėmimas neskiriamas.

M.Dūda nesutiko su nuteistojo prašymu jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Laiduotoju siūlėsi būti nuteistojo tėvas Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) generalinis direktorius Edmundas Vaitekūnas.

Pasak M.Dūdos, to neleidžia daryti kelios aplinkybės: pirmiausia, 30 tūkst. litų kyšio suma, mat nors ir buvo padarytas apysunkis nusikaltimas, veika labai artima sunkiam nusikaltimui, antra – aplinkybė, kad pats jis pareikalavo kyšio, daro nuteistojo veiksmus sudėtingesnius, trečia – E.Vaitiekūno asmenybė ir amžius, parodantys, kad tai jau subrendęs žmogus, jis negyvena su tėvais, bendro ūkio neveda, todėl apie tėvo įtaką nereikėtų kalbėti.

„Jei tokia įtaka padaryta nebuvo, sakyti, kad ateityje ta įtaka bus padaryta, pagrindo nėra“, – kalbėjo M.Dūda.

Su tuo nesutiko nuteistojo advokatas Saulius Zakarevičius, teigęs, kad visos formalios sąlygos laidavimui yra. Be to, gynėjas tvirtino, jog pripažindamas savo klaidą E.Vaitiekūnas nepakenks tėvo reputacijai, o įstatymas kokio nors cenzo dėl laidavimo nenumato.

„Aš manau, kad laiduotojas Edmundas Vaitiekūnas yra Lietuvoje žinomas asmuo, kuris nerizikuos savo reputacija“, – kalbėjo S.Zakarevičius.

Vis dėlto, pasak gynėjo, nuteistasis sutiktų ir su tuo, kad, jei jis nuo baudžiamosios atsakomybės nebūtų atleistas, bausmės vykdymas būtų atidėtas. Jis tvirtino, kad jokių neigiamų pasekmių dėl nusikaltimo neatsirado, išskyrus asmeniškai pačiam E.Vaitiekūnui.

S.Zakarevičius atskleidė, kad jo ginamasis nuo gegužės pabaigos vienoje bendrovėje dirba vadybininku.

LApT savo verdiktą turėtų skelbti liepos 14 dieną.

Pernai birželio 21-ąją E.Vaitekūnas vienoje Kauno degalinėje susitiko su asmeniu, iš kurio turėjo paimti pinigus mainais už tai, kad vienam įtariamajam būtų pakeista kardomoji priemonė. Šį susitikimą įrašinėjo specialiosios tarnybos, prokuroras tuomet buvo sulaikytas su įkalčiais.

Dirbdamas Generalinės prokuratūros prokuroru, E.Vaitekūnas tyrė bylas, susijusias su prekyba žmonėmis, nusikaltimais elektroninėje erdvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius