-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 20 /12:08

Generalinio komisaro pavaduotojas A.Stončaitis: R.Zamolskis nebuvo pamirštas nė minutei

Trečiadienio rytą šalį pasiekė žinia, jog Rusijos Federacijoje, Jekaterinburge, rugpjūčio 16 d., šeštadienį, sulaikytas vienas ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių 44-erių Romas Zamolskis. Lietuvoje R.Zamolskis buvo ieškomas nuo 2001 metų. Jis įtariamas padaręs daug sunkių ir labai sunkių nusikaltimų mūsų šalyje. Policijos generalinio komisaro pavaduotojo Algirdo Stončaičio teigimu, tai didelis Lietuvos policijos laimėjimas.
Laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis Algirdas Stončaitis
Laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis Algirdas Stončaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Lietuvos policijos departamente surengta speciali spaudos konferencija, kurioje pareigūnai pateikė komentarų apie R.Zamolskio sulaikymą Rusijoje. Spaudos konferencijoje dalyvavo laikinai policijos generalinio komisaro pareigas einantis A.Stončaitis, laikinai einantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pareigas Edvardas Šileris ir Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna.

Praėjusių metų liepą bendradarbiaujant su Rusijos teisėsaugos pareigūnais ir keičiantis informacija, pavyko indentifikuoti R.Zamolskį. Tuomet jis gyveno Rusijos Sverdlovsko srityje, Novouralsko mieste, naudojosi suklastotais Rusijos piliečio dokumentais. Čia jis buvo sukūręs šeimą, augino du vaikus.

Pareigūnams pradėjus juo domėtis, buvo surengta sulaikymo operacija. Jos metu
R.Zamolskis aktyviai pasipriešino ir jam pavyko pabėgti. Buvo atliekamos kratos, jo gyvenamojoje vietoje buvo aptiktas ir paimtas šaunamųjų ginklų arsenalas.

Nuo praėjusių metų vasaros R.Zamolskis, naudodamas visas atsargumo, maskavimosi priemones sėkmingai slapstėsi nuo teisėsaugos.

Nuotraukoje matome, kad R.Zamolskio išvaizda 2013 m. priminė stačiatikių popo.

Policijos departamento nuotr./R.Zamolskis 2013 m.
Policijos departamento nuotr./R.Zamolskis 2013 m.

Pareigūnų duomenimis, šių metų kovo mėnesį Rusijoje įvykdytas ginkluotas plėšimas. Įvykio vietoje rasta penkiolika pirštų antspaudų, keturi iš jų buvo artimi R.Zamolskio biologiniams ženklams. Nuo to momento teisėsaugininkai stengėsi sekti pavojingojo įtariamojo pėdsakais, rengtasi šeštadienį įvykdytai sulaikymo operacijai.

Vieną ilgiausiai ir labiausiai ieškotų asmenų, R.Zamolskį, Rusijos kriminalinės policijos pareigūnai sulaikė atlikę daug operatyvinių veiksmų. Sulaikymo Jekaterinburge metu R.Zamolskis aktyviai priešinosi, puolė pareigūnus peiliu, šie atsakė šūviais. R.Zamolskis buvo sužeistas. Šiuo metu R.Zamolskis gydomas vienoje iš laisvės atėmimo įstaigų ligoninių.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis 15min.lt sakė, jog oficialaus pranešimo iš Rusijos pareigūnų negauta, tačiau neoficialiai galima patvirtinti, jog R.Zamolskis yra sulaikytas.

„Zamolskio įžūlus elgesys, jo vykdyti nusikaltimai, jo pasipriešinimai, šaudymai, pareigūnų sužeidimai, be abejo, tuo metu įnešė nerimo žmonėms dėl saugumo. Policijai buvo labai svarbu sulaikyti šį asmenį, nė minutės per jo slapstymosi laiką mes jo nepamiršom“, – telefonu teigė A.Stončaitis.

Anot generalinio komisaro pavaduotojo, sulaikymas yra tik šios istorijos baigiamasis akordas, nes buvo atlikta labai daug, ypač pastaraisiais metais.

„Tai buvo didžiulis Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų įdirbis, tikras kruopštaus ir profesionalaus darbo pavyzdys. Buvo bendradarbiaujama su daug šalių, bet labiausiai susikoncentruota dirbant su Rusijos operatyviniais darbuotojais. Po bendro lietuvių ir rusų darbo ir įvyko šis sulaikymas“, – pridūrė pašnekovas.

Rusijoje R.Zamolskis įtariamas dalyvavęs nusikalstamo susivienijimo veikloje, keliolika nužudymų ir kitų nusikaltimų padarymu. Trečiadienį buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius BNS teigė manąs, kad Rusija pirmiausia sieks pati teisti R.Zamolskį už šios šalies teritorijoje padarytus nusikaltimus, o tik paskui svarstys, ar jį išduoti Lietuvai.

Lietuvos generalinė prokuratūra sprendžia klausimą dėl kreipimosi į Rusiją dėl įtariamojo ekstradicijos į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius