-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 02 27 /12:39

Generalinis komisaras jau žino savaitgalį prisidirbusių pareigūnų ateitį: „Vilko bilietas ir gatvė!“

Apie tai, kad visi keturi pastarosiomis dienomis gatvėse siautėję vidaus reikalų sistemos darbuotojai bus atleisti iš tarnybos be teisės grįžti bei išsaugoti socialines garantijas, pirmadienį informavo ministras Raimundas Palaitis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip skelbė 15min.lt, praėjusį savaitgalį Lietuvos keliuose prisidirbo iš viso 5, kaip įtariama, neblaivūs vairavę pareigūnai, 4 iš jų dirba vidaus reikalų sistemos struktūrose (žr. susijusius straipsnius).

Dėl to pirmadienio rytą vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis susitiko su policijos ir kitų tarnybų vadovais, o po pasitarimo surengta speciali spaudos konferencija.

Ministras pranešė, kad visi keturi įkliuvę pavaldiniai už pareigūno vardo pažeminimą bus atleisti iš tarnybos, nepaliekant jiems jokių socialinių garantijų: „Šiems pareigūnams bus ne tik įstatymo numatytos sankcijos taikomos, bet jie visi bus atleisti už pareigūno vardo pažeminimą be socialinių garantijų!“

Susidariusią situaciją ir prisidirbusių pareigūnų liūdnas perspektyvas vaizdingai apibūdino ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis: „Vilko bilietas ir gatvė!“

Neįtikėtini pareigūnų nuotykiai

Kaip žinoma, pareigūnų siautėjimus keliuose praėjusį savaitgalį pradėjo Klaipėdoje su nelegaliais švyturėliais girtas lėkęs ir avariją padaręs Karo policijos apsaugos patrulis, taip pat Merkinėje prie vairo įkliuvęs išgėręs pasienietis, o pratęsė Alytų šiurpinęs Kauno policininkas, kuris su svetimu golfu Alytuje važiavo šaligatviu, nulaužė ženklą, trenkėsi į hidrantą, pabėgo iš avarijos vietos, o po 10 minučių įkliuvęs įpūtė 2,21 promilės alkoholio.

Savo ruožtu Molėtų rajone į trijų mašinų avariją pakliuvo ne tarnybos metu vairavęs, bet uniformą dėvėjęs ir blaivumą tikrintis atsisakęs Vilniaus apskrities VPK Kelių patrulių rinktinės 1-osios kuopos 1-ojo būrio vyriausiasis patrulis.

Tuo tarpu sekmadienio popietę sostinės Žirmūnų gatvėje blaivumą tikrintis atsisakęs Vilniaus policijos tyrėjas automobiliu BMW 318 perėjoje partrenkė pėsčiąją. Beje, pirmadienį paaiškėjo, kad nukentėjusiai 16-metei per avariją ne tik sutrenkta galva ir rankos, bet ir sulaužyta koja. Įtariamasis nelaimės kaltininkas laikomas areštinėje.

Generalinis komisaras S.Skvernelis kartojo, kad kontroliuoti, ką policininkai veikia ne tarnybos metu, yra sudėtinga. „Tai, ką veikia pareigūnai laisvalaikiu, ne tarnybos metu, sukontroliuoti, reikalauti iš pareigūnų atsakomybės, kad jie 10 tūkstančių pareigūnų stebėtų ištisą parą, tai yra sudėtinga, nors tai yra daroma...“, – dalijosi mintimis S.Skvernelis.

Gelbėja psichologai ir kapelionai

Policijos departamento (PD) atstovų pirmadienį išplatintame pranešime rašoma, kad generaliniu komisaru paskyrus S.Skvernelį, buvo imtasi ryžtingų priemonių šiai problemai spręsti. Nedelsiant sukurta pareigūnų kontrolės grupė, kuri važinėja po šalį ir tikrina dirbančius pareigūnus, nuo 2011 m. rugpjūčio 2 d. įkurta Imuniteto valdyba. Pareigūnams pagelbėti įsteigta daugiau psichologų etatų, kurių šiuo metu yra 15, apskrityse visuomeniniais pagrindais pradėjo dirbti 7 policijos kapelionai.

Nors šio savaitgalio rezultatai ir labai skaudūs, statistika rodo, kad tai greičiau pavieniai atvejai. Ryžtingos priemonės davė laukiamų rezultatų ir situacija ženkliai pagerėjo. Kontrolės grupė nuo 2011 m. balandžio 8 d. patikrinimui sustabdė 157 asmenines pareigūnų vairuojamas transporto priemones, 33 policijos ekipažus, sulaikytas 1 neblaivus pareigūnas, nustatyti tik 3 kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Iš viso per 2011 m. nustatyti 22 pareigūnai, kurie vairavo transporto priemonę būdami neblaivūs, būdami neblaivūs padarė eismo įvykius, vengė girtumo nustatymo, ar pasišalino iš eismo įvykio vietos. Visi jie atleisti iš vidaus tarnybos už pareigūno vardo pažeminimą (dar 6 atleisti 2011 m. už 2010 m. padarytus pažeidimus). Tuo tarpu 2010 m. prie vairo buvo sulaikyti 37 neblaivūs pareigūnai, pažymima PD pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius