Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gimdymus namuose tiriantys pareigūnai prakalbo apie prekybą žmonėmis ir sektas, keturi kūdikiai galėjo būti išvežti iš Lietuvos

Pareigūnai antradienį pateikė ikiteisminio tyrimo metu nustatytą informaciją dėl neteisėtų gimdymų ne gydymo įstaigose.
Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla
Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apskrities VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas teigė, kad atliekamo tyrimo objektas nėra gimdymas, svarbiausia – ištirti atvejus, kai buvo sužaloti kūdikiai, taip pat galimai neteisėto įvaikinimo, dokumentų klastojimo atvejus.

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorė Audronė Pupeikienė teigė, kad kai kurios išrašytos pažymos dėl vaikų gimimo yra galimai suklastotos.

„Yra keturios įtariamosios (...) viena įtariamoji turi medicininį išsilavinimą, antroji turi medicininį išsilavinimą, tačiau neturėjo licenzijos užsiimti šia veikla“, – pasakojo prokurorė ir nurodė, kad kitos dvi įtariamosios medicininio išsilavinimo neturi.

„Kurklietytė aktyviai organizuoja kampaniją prieš vykdomą tyrimą“

Pareigūnas užsiminė ir apie Inesos Kurklietytės filmą. K.Lančinskas teigė, kad I.Kurklietytė nesutiko atiduoti informacijos, todėl ta medžiaga buvo paimta.

I.Kurklietytė nesutiko atiduoti informacijos, todėl ta medžiaga buvo paimta.

„Kurklietytė aktyviai organizuoja kampaniją prieš vykdomą tyrimą“, – pasakojo pareigūnas ir  nurodė, kad policininkų I.Kurklietytės autorinės filmo teisės nedomina.

Pareigūnai teigia, kad buvo filmuojamos keturios gimdyvės, tačiau nebuvo gautas jų sutikimas, moterys nebuvo įspėtos, jog medžiaga bus viešai naudojama. Manoma, kad dėl to galimai išsiskyrė trys šeimos.

Rado panašumų su sekta

K.Lančinskas teigė, kad tyrimui kliudo tam tikra žmonių grupė, kurioje yra policijos pareigūnas, byvę Seimo nariai ir menininkai. Jie neva trukdo tyrimui ir bando jį nukreipti netinkama linkme.

Prokurorė pažymėjo, kad tiriami atvejai nuo 1992 metų, tačiau tik prasidėjus ikiteisminiam tyrimui susikūrė grupė, kuri siekia, kad  gimdymas namuose būtų įteisintas.

Ši neteisėta veikla turi tam tikrų sektantizmo požymių. Yra tam tikrų požymių, kad gimdyvės verbuojamos į kursus, joms išduodami sertifikatai rusų kalba

„Ši neteisėta veikla turi tam tikrų sektantizmo požymių. Yra ir požymių, kad gimdyvės verbuojamos į kursus, joms išduodami sertifikatai rusų kalba“, – pasakojo R.Požėla ir paminėjo, kad moterys įtiki šių asmenų šventumu.

R.Požėla taip pat akcentavo, kad šioje veikloje dalyvauja žinomi žmonės ir joje galimai „vaikšto dideli pinigai“. 

„Mums nerimą kelia kai kurių vaikų buvimo vieta, tai gali tapti ir prekyba žmonėmis“, – pasakojo R.Požėla.

Pateikta informacija, kad yra keturi vaikai, kurie gimę Lietuvoje, tačiau jų čia niekas neranda. Manoma, kad šie vaikai galėjo būti išvežti į Rusiją ir Vokietiją, kitos šalys dar nenustatytos. Į kai kurias užsienio valstybes yra išsiųsti teisinės pagalbos prašymai. Nieko nežinoma ir dar apie vienuolika vaikų.

Manoma, kad gimdymo priėmėjams buvo mokama už jų veiklą. Kol kas turima informacijos apie šešis mirusius vaikus ir aštuonias sužalotas gimdžiusias moteris. Per gimdymą nė vienas vaikas nemirė – kūdikiai mirė praėjus maždaug pusei paros.

15min.lt primena, kad baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorams pavesta patikrinti ikiteisminio tyrimo dėl neteisėtos veiklos priimant gimdymus namuose bylą ir įvertinti ikiteisminio tyrimo atlikimo ir organizavimo teisėtumą bei taikytų prievartos priemonių pagrįstumą ir proporcingumą. 

Kol kas turima informacijos apie šešis mirusius vaikus.

Ikiteisminis tyrimas dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, gimdyvėms buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, atliekamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, dokumentų suklastojimo, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimo, neteisėto vertimosi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Šios bylos tyrėjai apklausė ir kino menininkę Inesą Kurklietytę. Ji apklausta kaip liudytoja.

Prieš porą savaičių I.Kurklietytės namuose buvo atlikta krata, tyrėjai pasiėmė filmo „Lengvas raganavimas“ medžiagą, kurioje užfiksuoti ne ligoninėje vykę gimdymai.

Turite nuomonę šiuo klausimu? Norite papasakoti savo istoriją? Siųskite ikrauk@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius