Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gimtadienio šventė baigėsi žarnos plyšimu: trijų pareigūnų byla atskleidė karčius Vilniaus policijos darbo užkulisius

Po nevykusio pokalbio su trim Vilniaus policininkais vyriškiui teko operuoti suplyšusias žarnas.
Kaltinamieji Vladislavas Gulbinovičius ir Petras Kirielius
Policininkai kaltinamųjų suole / Aurimo Šrubėno nuotr.

Vasariškas šeštadienio vakaras vilniečiui Algirdui Stasiūnui klostėsi, regis, pasakiškai: prašmatniu baltu limuzinu „Cadillac“ vyras su egzotiška sužadėtine Valentina Milorava užsuko į bičiulio krautuvėlę, kur visą naktį galėjo mėgautis šviežiu alumi, ragauti žuvį, klausytis mėgstamos muzikos ir šnekučiuotis.

Tačiau jau sekmadienio rytą A.Stasiūnas gulėjo ant operacinio stalo vienoje sostinės ligoninių.

Vilniaus apylinkės prokuratūros duomenimis, jauno vyro vidaus organai plyšo ne nuo žuvies ir ne nuo alaus.

Trečiadienio popietę Vilniaus miesto apylinkės teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo pateikti trims sostinės policininkams.

Jevgenijus Bernackis, Vladislavas Gulbinovičius ir Petras Kirielius kaltinami brutaliu nusikaltimu: vesdami sulaikytą ir antrankiais už nugaros surakintą  A.Stasiūną į tarnybinį automobilį, tyčia jį pargriovė ant asfalto, o tada visi trys daužė rankomis, spardė.

Galvojo, kad muša banditai

Prieš teismą stoję patruliai kaltinimus kategoriškai neigia. Du iš teisiamųjų posėdžio metu prasitarė, kad jiems į pagalbą tramdant neblaivią kompaniją buvo atvykęs kelių policijos ekipažas. Pastarieji pagalbininkai, ikiteisminio tyrimo metu apklausti kaip spec. liudytojai, esą sudavė A.Stasiūnui „atpalaiduojančius smūgius“ į pilvą, kai šis priešinosi sodinamas į patrulių mašiną.

Savo ruožtu nukentėjusysis A.Stasiūnas, skausmingo susidūrimo su policija pasekmes jaučiantis iki šiol, prisipažįsta nežinantis, kas jį talžė: esą jo sąmonė buvo pritemusi. A.Stasiūnas nedvejodamas pripažino tik tai, kad iš tiesų vengė sėsti į tarnybinę pareigūnų mašiną: „Galvojau, gal čia kokie banditai, ir nežinojau, kuri jie mane nori vežti...“

Gavo skundą dėl triukšmo

Teisme trims teisiamiems policininkams ir nukentėjusiajam teko prisiminti lemtingus 2012 m. birželio 10 d. naktinius įvykius.

Tą naktį policija gavo Karoliniškių gyventojų skundą dėl triukšmo, sklindančio iš V.Druskio gatvėje esančios alaus krautuvėlės.

Pagal prokuroro Tomo Januškevičiaus pagarsintą kaltinamąjį aktą, nuvykę nurodytu adresu ir radę ten keturis asmenius, kaltimamieji J.Bernackis, V.Gulbinovičius ir P.Kirielius teisėtai panaudojo fizinę jėgą, kai sulaikė ir surakino patrulių reikalavimų nevykdžiusį A.Stasiūną, tačiau padarė nusikaltimus, kai vesdami jį tarnybinio automobilio „Škoda“ link tyčia pargriovė, o tada visi trys ėmė mušti rankomis ir kojomis, suduodami nukentėjusiajam ne mažiau 6 smūgių.

A.Stasiūnui buvo apdaužyta ir nubrozdinta galva, pilvas, be to, plyšo plonoji žarna (toks sužalojimas vertinamas kaip sunkus sveikatos sutrikdymas).

Gresia iki 10 metų kalėjimo

Prokuratūros vertinimu, patrulių trijulė tokiu poelgiu viršijo savo, kaip policijos pareigūnų, įgaliojimus, iškraipė Lietuvos teisėsaugos institucijos veiklos principus, pažeidė Konstitucijoje įtvirtintą garantiją žmogui nebūti kankinamam, žalojamam, žeminamam, sumenkino policijos įstaigos prestižą, diskreditavo pareigūno vardą.

Anot teisiamo patrulio V.Gulbinovičiaus, siautusioje kompanijoje buvusi dailiosios lyties atstovė V.Milorava pareiškė, kad jos tėvas yra gruzinas, kuris „visai jus čia susprogdins.“

Vien dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo pareigūnams gresia iki 10 metų kalėjimo. Už jiems inkriminuojamą piktnaudžiavimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki 5 metų.

Savo ruožtu parodymus teismui sutikę duoti kaltinamieji pateikė visai kitokią įvykių versiją, pagal kurią tą vakarą jie susidūrė su tokiais įžūliais chuliganais, jog ir patys jaučiasi ne ką mažiau nukentėję.

Pareigūnai girdėjo ne tik tai, kad bus atleisti iš darbo – jiems teko išklausyti ir kur kas aštresnių grasinimų: „Tave užmušiu, išprievartausiu jus ir jūsų vaikus, jūs čia negyvensit!“

V.Gulbinovičiaus žodžiais tariant, siautusioje kompanijoje buvusi dailiosios lyties atstovė V.Milorava pareiškė, kad jos tėvas yra gruzinas, kuris „visai jus čia susprogdins.“

Iškalbinga detalė: keturių asmenų kompaniją, kurioje buvo ir viena moteris, sutramdyti pavyko tik aštuoniems policininkams.

Policininkų beldimo negirdėjo

Bylą nagrinėjanti teisėja Irma Randakevičienė trečiadienio posėdyje paeiliui apklausė visus tris kaltinamuosius.

Išsamiausią pasakojimą, nevyniodamas į vatą net ausis rėžiančių keiksmažodžių, teismui pateikė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato patrulių rinktinėje dirbantis J.Bernackis.

Pareigūnas pasakojo, kad tą naktį apie 3 val. vyko su porininku Ramūnu Važgėla į „Biržų alaus“ parduotuvę pagal iškvietimą dėl garsios muzikos, šūkavimų.

Pastate, kuriame įsikūrusi ne tik krautuvėlė, bet ir picerija, durų iš pradžių niekas neatidarė. Kompanija viduje linksminosi, todėl beldimo negirdėjo.

Pareigūnai panaudojo paprastą triuką: per stiklą ėmė šviesti vidun žibintuvėliu.

Muzika pritilo ir durys atsidarė.

„Jie pakvietė į vidų. Kai pasakėme, dėl ko atvažiavome, jie aiškino, kad čia ne gyvenamasis namas, sakė, kad nieko blogo nedaro, tik švenčia gimtadienį“, – pasakojimą pradėjo patrulis J.Bernackis.

Norėdami surašyti pažeidimų protokolą, pareigūnai paklausė, kas įstaigos šeimininkas, paprašė pateikti dokumentus.

„Jie iškart pasakė, kad dokumentų mums nepateiks“, – prisiminė kaltinamasis.

Pasak J.Bernackio, tada kompanijos nariai buvo įspėti, kad teks juos vežti į komisariatą, kur bus nustatomos jų asmenybės.

„Vienas jų necenzūriniais žodžiais mums rusiškai pasakė, kad jų nesulaikysim: zajebiotes nas brat“, – prisiminė patrulis.

Kol jėgų santykis buvo toks, patruliai nesiryžo imtis ryžtingesnių veiksmų, o iškvietė pastiprinimą: netrukus atvyko patrulių V.Gulbinovičiaus ir P.Kirieliaus ekipažas.

Už ramybę pasiūlė patruliams alaus

Anot kaltinamojo P.Kirieliaus, aršiausias kompanijos narys Denisas Kižinas juos pasitiko tokiais žodžiais: „Dar du atvažiavo pydarai mentai.

J.Bernackis minėjo, kad užeigos šeimininkas Antanas Laveckas paprašė jo trumpam išeiti į lauką šnektelėti. „Davai mes jums įpilsim alaus, ir jūs važiuosit, o mes čia toliau linksminsimės“, – tokio pasiūlymo teigė sulaukęs patrulis.

J.Bernackis tęsė toliau: „Aš jiems atsakiau,kad nieko panašaus mes nedarysim.“

Anot kaltinamojo, po to jis savo ir kolegos atžvilgiu išgirdo dar vieną užgaulią A.Lavecko repliką: „Šitas salaga čia nieko nesprendžia. Vsio rešaet etat lysij pydar...“

Keturi pareigūnai nutarė sutramdyti pirmiausiai tą asmenį, kuris daugiausiai šaukė ir aiškino – D.Kižiną. Tačiau pastarasis nubėgo už prekystalio, A.Laveckas su A.Stasiūnu jį užstojo. Todėl patruliams teko imtis pastarųjų.

Kaltinamasis V.Gulbinovičius teismui pasakojo: „Matėsi aiškiai, kad visi keturi buvo neblaivūs. Paaiškinome, kad už viešosios tvarkos pažeidimą ir pareigūnų reikalavimų nevykdymą jie bus sulaikyti ir nuvežti į policijos komisariatą, į ką jie mums atsakė neigiamai. Tada panaudojau dujas prieš Stasiūną, po to ir prieš Lavecką.“

Grumtynių įkarštyje policininkų poros susimaišė: taip išėjo, kad A.Lavecką tramdė patruliai P.Kirielius ir R.Važgėla, o V.Gulbinovičiui su J.Bernackiu teko A.Stasiūnas.

Pasak V.Gulbinovičiaus, J.Bernackis vedė surakintą A.Stasiūną tarnybinio automobilio link. J.Bernackis pabrėžė, kad A.Stasiūnas visą laiką keikėsi, priekaištavo dėl gautos dujų dozės, bet žengė klusniai, nesimuistė.

„Pastačiau jį prie mašinos šono, o pats atidariau galines dureles, norėdamas patraukti nuo sėdynes striukes ir segtuvą, pareigūnas Gulbinovičius irgi tvarkė daiktus per dureles iš kitos pusės“, – pasakojo J.Bernackis.

Įsismarkavo ir vyriškis, ir sužadėtinė

Anot šio patrulio, tuo metu A.Stasiūnas netikėtai spyrė į mašinos veidrodėlį, jis liko kaboti ant laidų. Netrukus A.Stasiūnas trenkė galva į „Škoda Octavia“ priekinį stiklą, visiškai jį suskaldydamas.

J.Bernackis tuo metu patraukė A.Stasiūną nuo mašinos ir pargriovė ant žemės, kad jis nebesižalotų ir nebeniokotų turto. Laikydamas vyrą prispaustą prie žemės, patrulis pajuto moteriško kumščio jėgą. Atsisukęs pamatė, kad per nugarą jį daužo A.Stasiūno sužadėtinė Valentina, reikalaudama paleisti jos vyrą.

„Vaizdo medžiagoje aš mačiau atpalaiduojančius smūgius. To mušimu nepavadinsi“, – teismą tikino kaltinamasis P.Kirielius.

J.Bernackis pavedė A.Stasiūno priežiūrą V.Gulbinovičiui, o pats surakino antrankiais V.Miloravą ir pasodino ją į policijos mašiną.

Tada buvo iškviestas dar gausesnis pastiprinimas: į įvykio vietą atvyko trečiasis patrulių ekipažas ir dar vienas kelių policijos automobilis.

Prabilo apie „atpalaiduojančius smūgius“

Du iš trijų kaltinamųjų trečiadienį nustebino teisėją ir prokurorą, prakalbę apie kelių policininkų fizinę prievartą, nors ikiteisminio tyrimo metu tokios versijos nebuvo iškėlę.

Pasak V.Gulbinovičiaus, kai A.Stasiūną buvo bandoma pakelti nuo žemės ir vėl įsodinti į tarnybinę mašiną, vyriškis aršiai priešinosi, todėl „vienas iš kelių policininkų sudavė jam atpalaiduojančius smūgius į pilvą.“

V.Gulbinovičius neslėpė, kad tokių smūgių buvo mažiausiai trys. „Po tų smūgių Stasiūnas atsipalaidavo“, – tęsė mintį kaltinamasis.

Kaltinamasis nesistebi, kad būtent po to nukentėjusysis pradėjo skųstis pilvo skausmais. „Čia atpalaiduojantys smūgiai. Nemanau, kad naudojo neteisėtai. Nesakyčiau, kad čia kažkokia prievarta. Yra toks dalykas, koviniai veiksmai, siekiant sutramdyti, įsodinti į automobilį“, – ramiausiai aiškino teisiamas policininkas.

Kaltinamasis P.Kirielius pasakojo, kad irgi prisiminė apie kolegų „atpalaiduojančius smūgius į pilvą“ po to, kai peržiūrėjo tarnybinėse mašinose įrengtų vaizdo registratorių redaguotus, pašviesintus įrašus. „Vaizdo medžiagoje aš mačiau atpalaiduojančius smūgius. To mušimu nepavadinsi“, – teismą tikino kaltinamasis P.Kirielius.

A.Stasiūnas galiausiai atsidūrė nuovadoje, iš kur netrukus jį išvežė greitoji. Tiesa, pirmosios apžiūros metu medikai nieko nerado. Todėl vyrą vėl parvežė į policiją, kur šis pasijuto išties prastai, tad vėl buvo skubiai išvežtas į ligoninę, o netrukus ir operuotas dėl žarnos plyšimo.

Beje, kaltinamieji teisme minėjo, kad patikrinę sulaikytųjų dokumentus taip ir nesuprato, kieno gimtadienis buvo švenčiamas tą naktį: nei vienas iš jų birželio 9-ąją ar 10-ąją nėra gimęs.

Trečiadienį teismas nespėjo užbaigti nukentėjusiojo apklausos, bylos nagrinėjimas atidėtas iki vasaros pabaigos. Rudenį šioje byloje numatyti dar mažiausiai du posėdžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius