-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Girtą vairuotoją Vilniaus teisme apgynė sūnus: byla nutraukta, BMW X6 nekonfiskuotas

Valstybinėje įmonėje „Oro navigacija“ Vilniaus aerodromo skrydžių valdymo centro viršininku dirbančiam Kaziui Oženeckui grėsė teistumas, be to, prokuratūra prašė konfiskuoti prabangų jo visureigį BMW. Tačiau nusikaltusį vairuotoją išgelbėjo sūnus, kuris sutiko tapti laiduotoju. K.Oženecko baudžiamąją bylą sostinės teismas apskritai nutraukė, o prokuratūros siūlymą konfiskuoti nusikaltimo įrankiu tapusį automobilį pripažino pagrįstu, bet motyvuotai atmetė kaip neadekvatų.
Kazys Oženeckas
Kazys Oženeckas / 15min nuotr.

Visiškai girtiems prie vairo sėdantiems pažeidėjams gresianti baudžiamoji atsakomybė nėra tokia baisi, kaip gali atrodyti iš pradžių. Tiksliau, teistumo galima apskritai išvengti, o aplinkiniams tokiais atvejais belieka stebėtis, kaip paprasta prasižengėliams išlipti iš balos sausiems.

Tiesa, įmonėje „Oro navigacija“ aukštas pareigas užimantį Kazį Oženecką alkoholio ir BMW vairavimo kokteilis šiek tiek aptaškė. Formaliai teismas jo baudžiamąją bylą nutraukė ir vairuotojas liko tarsi neteistas. Visgi sankcijos vilnietis neišvengė – prie transporto priemonių vairo jam uždrausta sėsti dvejus metus.

15min nuotr./Kazys Oženeckas
15min nuotr./Kazys Oženeckas

Vilniaus miesto apylinkės teisme išnagrinėtos baudžiamosios bylos duomenimis, K.Oženecko nusikaltimas užfiksuotas 2017 m. gegužės 7 d. apie 14 val. sostinės Naujosios Vilnios rajone. Šio vairuotojo apsvaigimas buvo patvirtintas kraujo tyrimu – organizme rasta 3,25 promilės etilo alkoholio.

Paaiškėjo, kad lemtingą sekmadienio popietę šį BMW vairuotoją bandė drausminti ir gelbėti vienas pilietiškas praeivis.

Džiaugsmo gatvėje, parduotuvės IKI aikštelėje, vyriškis nufotografavo automobilį BMW, į kurį sėdo ir norėjo važiuoti akivaizdžiai neblaivus asmuo. Sudrausmintas vairuotojas, atrodė, susiprato nebesielgti neapgalvotai.

Vis dėlto nuotraukas pilietis perdavė parduotuvės apsaugai, nes bijojo, kad jam išvykus minėtas BMW vairuotojas vėl sės į automobilį.

13 val. 23 min. atvykę nurodytu adresu prie IKI, patruliai pastebėjo stovintį automobilį BMW X6, kuris buvo užrakintas, o prie jo žmonių nebuvo.

13 val. 50 min., važiuodami Versmių gatve, policininkai pastebėjo minėtą automobilį, kurį netrukus sustabdė.

K.Oženeckas neslėpė vartojęs alkoholio, tačiau nei kiek, nei ko gėrė, nedetalizavo. Patruliai pasiūlė pasitikrinti blaivumą, tačiau vairuotojas kategoriškai atsisakė. Tačiau išgirdęs, kad tokia jo pozicija bus prilyginta sunkiam girtumui, vyras ryžosi pūstelėti į alkoholio tikrintuvą: ekrane įsižiebė 2,64 promilės girtumą parodę skaičiai.

Automobilio raktai perduoti vairuotojo žmonai, o jis pats pristatytas į Vilniaus miesto priklausomybės ligų centrą tikslesniam apsvaigimo nustatymui, vėliau pervežtas į komisariatą.

Pareigūnams vairuotojas atvirai papasakojo, kad namuose išgėrė brendžio. Tada jis nutarė nuvažiuoti nupirkti šampano žmonai. Norėjo eiti pėsčiomis, tačiau kilo mintis nuvažiuoti automobiliu. Kai nusipirko parduotuvėje šampano, prie jo aikštelėje priėjo pilietis ir perspėjo, kad jis nevairuotų, nes atrodo išgėręs. „Parėjau pėsčiomis namo, tada dar išgėriau. O tuomet sugalvojau nueiti ir parsivaryti automobilį“, – pasakojo K.Oženeckas.

Vairuotojui iškelta baudžiamoji byla, jos ėmėsi teisėjas Mindaugas Striaukas.

K.Oženecko atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra ta, kad jis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai gailisi, ką įrodė duodamas nuoširdžius parodymus tiek tyrimo metu, tiek teisme. Kaltinamojo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

15min nuotr./Kazys Oženeckas
15min nuotr./Kazys Oženeckas

Teisme buvo gautas kaltinamojo sūnaus prašymas perduoti K.Oženecką pagal laidavimą jo atsakomybei, tokiu būdu atleidžiant tėvą nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teisėjas atsižvelgė, kad šis vairuotojas ne tik neteistas, bet ir per pastaruosius 7 metus nebaustas net administracine tvarka.

Teismas nustatė, kad visos sąlygos sūnui laiduoti už tėvą ir tuo pačiu nutraukti bylą yra.

Teisėjas M.Striaukas atsižvelgė ir vertino tai, kad šis BMW vairuotojas ne tik neteistas, bet ir anksčiau nebuvo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės, be to, yra dirbantis, o per pastaruosius daugiau nei 7 metus nebaustas net administracine tvarka.

„Po padarytos veikos jis suformavo reikalingus pokyčius savo sąmonėje ir asmenybėje. Tokios aplinkybės leidžia teismui vertinti, kad padarytas nusikaltimas yra atsitiktinio pobūdžio, ir pagrįstai manyti, kad K.Oženeckas ateityje laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų“, – pažymėjo teisėjas.

Laiduotoju tapusį sūnų teismas įvertino kaip realiai labai artimą vairuotojui šeimos narį, kuriuo galima pasitikėti. Nors toje pačioje valstybės įmonėje vadybininku dirbantis sūnus sykį ir baustas už greitį, šis jo pažeidimas kelyje nesusijęs nei su alkoholio vartojimu, nei apskritai su ypač įžūliu elgesiu vairuojant.

Teisėjas pripažino, kad esant dabartiniam teisiniam reglamentavimui ir nustačius, kad automobilis BMW X6 buvo K.Oženeckui inkriminuotos nusikalstamos veikos padarymo priemonė, jo konfiskavimas lyg ir turėtų būti privalomas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./BMW X6
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./BMW X6

Tad kodėl teismas mašinos neatėmė?

Tokio automobilio BMW X6 vidutinė kaina Lietuvoje šiuo metu yra 24 130 eurų.

„Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, jog konstituciniai teisingumo, teisinės valstybės principai suponuoja ir tai, kad už teisės pažeidimus valstybės nustatomos poveikio priemonės turi būti proporcingos (adekvačios) teisės pažeidimui, jos turi atitikti siekiamus teisėtus ir visuotinai svarbius tikslus, neturi varžyti asmens akivaizdžiai labiau negu reikia šiems tikslams pasiekti; tarp siekiamo tikslo nubausti teisės pažeidėjus ir užtikrinti teisės pažeidimų prevenciją ir pasirinktų priemonių šiam tikslui pasiekti turi būti teisinga pusiausvyra (proporcingumas)“, – motyvavo teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius