-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gluminantys skambučiai numeriu 112: ar įmanoma suprasti, kokios pagalbos žmonėms reikia?

Dažnas į BPC paskambinęs žmogus įsivaizduoja, kad atsiliepęs operatorius „kaip Amerikoje mato jį iš kosmoso“, teigė Bendrojo pagalbos centro viršininkas Audrius Čiuplys. Realybė kitokia: pagalbos tarnyboms, ypač ekstremaliais atvejais, yra svarbiausia kuo konstruktyviau susikalbėti su pašnekovais.
BPC operatorė
BPC operatorė / Pauliaus Ramanausko/15min nuotr.

Bendrasis pagalbos centras ketvirtadienį pateikė tris pavyzdžius, kokie skirtingi kartais būna skambučiai į 112 tarnybą. Vienu atveju tai yra puikus pavyzdys, kaip per 40 sekundžių prisišaukti gaisrininkus į savo degančius namus. „Laba diena, gaisrinę norėjom išsikviesti! Sitenių kaimas, Panevėžio rajonas, Paįstrio seniūnija. Kaminas užsidegė, namas medinis, vieno aukšto“, – tokios dalykiškos informacijos sulaukusi operatorė nedelsdama galėjo nuraminti: „Laukite, ugniagesiai jau važiuoja.“

Kitame pokalbyje užfiksuota raudančios kelmiškės greitakalbė. Tenka prisipažinti, kad pacituoti šios moters „pagalbos šauksmo“ tiesiog nėra galimybės.

Trečiasis paskambinęs vyriškis šneka taip, lyg pats būtų ateivis iš kosmoso: „Norėčiau, kad greitai mano telefoną susektumėte, kadangi dabar gali kažkas įvykti...“

VIDEO: Skambučiai į BPC: nuo konkrečių ir aiškių iki sunkiai suvokiamų

Kaip skelbta anksčiau, nuo šių metų Lietuvoje pradėti naudoti du metodai, kurie, kaip tikimasi, padės tiksliau nustatyti skambinančiojo Bendrajam pagalbos centrui (BPC) buvimo vietą.

„Žmonės jaučia didelę įtampą, nežino ar supainioja adresą, nežino vietovės, kur yra – ar mieste, ar kaime. Skambinantysis galvoja, kad operatorius jį mato. Tačiau BPC vietos nenustato, o mato, ką pateikia mobilaus ryšio tinklas“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė BPC vadovas A.Čiuplys.

Savo ruožtu BPC viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas pripažino, kad svarbiausias informacijos šaltinis pagalbos tarnyboms yra telefonu 112 skambinantis žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius