-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greičio matuoklio sprogdintojas gali 8 metams sėsti už grotų

Kazlų Rūdos savivaldybėje greičio matuoklį susprogdinusiam ir susižalojusiam 23 metų prieniškiui gresia laisvės atėmimas iki 8 metų. Taip pat jam gali tekti sumokėti 18 tūkst. litų žalai atlyginti. Šiuo metu Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato iniciatyva atliekamas tyrimas, kurio metu bus išaiškintas sprogmens galingumas – nuo to priklausys ir vandalui gresianti bausmė.
Greičio matuoklis
Greičio matuoklis / Alvydo Opulskio / 15min nuotr.

 „Šis atvejis – išskirtinis, nes susižalojo pats niokotojas. Tačiau tai neatleidžia vaikino nuo atsakomybės už padarytą žalą visuomenės reikmėms tarnaujančiam turtui. Tikiuosi, ši istorija bus gera pamoka tiems, kuriems kyla noras niokoti greičio matuoklius“, – sako Justinas Grigaliūnas,  matuoklius įrengusios ir prižiūrinčios bendrovės „Fima“ techninio aptarnavimo padalinio „Fima Service Center“ direktorius.

Pasak jo, istorija atkreipia dėmesį ir į neatsakingo elgesio su savadarbiais sprogmenimis pasekmes. 2010 m. spalio mėn. kelyje Mauručiai–Vinčiai–Puskelniai jaunuolis iš Prienų ketino matuoklį susprogdinti naktį, surengdamas pramogą draugams. Tačiau pavojingas sprogmuo detonavo anksčiau nei tikėtasi. Nespėjęs saugiu atstumu pasišalinti prieniškis buvo parblokštas smūgio ir patyrė sunkius sužalojimus. Draugų į ligoninę jis buvo nuvežtas komos būsenos, kurioje išgulėjo kelias dienas.

Dabar vandalizmo aktą įvykdžiusiam jaunuoliui iškelta byla dėl savadarbio sprogmens naudojimo ir visuomeninio turto niokojimo. Jei pasirodys, kad sprogmuo buvo galingas, vandalui gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

„Greičio matuokliai yra saugumui keliuose tarnaujantis turtas, o jo naikinimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Apmaudu, kai įrenginiai greičio viršytojų niokojami tyčia, taip tikintis išvengti baudos. Juk tokie jų veiksmai beprasmiai, nes greičio matuoklyje jokių nuotraukų nėra – užfiksuoti duomenys automatiškai siunčiami policijos pareigūnams“, – sako J. Grigaliūnas.

Pasak jo, visuose matuokliuose yra įrengta elektroninė apsaugos sistema, kuri reaguoja į bandymus niokoti įrangą ar nesankcionuotai ją atidaryti. Vieno greičio matuoklio kaina – apie 100 tūkst. litų, tačiau jame esanti įranga niekam kitam negali būti pritaikoma, tik greičio matavimui.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos užsakymu bendrovė „Fima“ iš viso valstybinės reikšmės regioniniuose keliuose įdiegė 150 greičio matuoklių. Užsienio patirtis rodo, kad greičio matuoklių buvimas skaudžių eismo įvykių sumažinti padeda net iki 50 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius