Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gresia belangė: SGD terminalą fotografavęs jūreivis iš Klaipėdos kaltinamas šnipinėjimu Rusijai

„Ši byla sufabrikuota“, – sako 72-ejų metų Klaipėdoje gyvenanti Zoja Šešel, kurios sūnus Romanas Šešel kaltinamas šnipinėjimu Rusijai. Klaipėdos apygardos teisme ši byla pradedama nagrinėti už uždarų durų. Pats 45-erių R.Šešel su kaltinimais nesutinka, jis tikina niekam informacijos nesiuntęs, o tai, kuo domėjosi, yra viešai prieinama informacija. Tuo tarpu prokuratūra tvirtina surinkusi pakankamai įrodymų, jog kaltinamasis rinko informaciją Rusijos žvalgybos užsakymu.
R.Šešelis kaltinamas šnipinėjimu Klaipėdos uoste Rusijos žvalgybos užsakymu.
R.Šešel kaltinamas šnipinėjimu Klaipėdos uoste Rusijos žvalgybos užsakymu. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

R.Šešel yra suimtas jau daugiau nei metus. Prokuratūra jį kaltina Rusijos žvalgybos užsakymu rinkus informaciją apie į Klaipėdą atplaukiančius NATO laivus bei suskystintųjų gamtinių dujų terminalą „Independence“. Prokuratūra tvirtina, kad kaltinamasis už šią informaciją gavo atlygį.

„Nežinau, kodėl visa tai suorganizuota... Galbūt, kad gautų kažkokį įvertinimą, apdovanojimą?“, – purtydamas galvą, jog nesutinka su kaltinimais, sako R.Šešel. Klaipėdoje gyvenantis vyras lietuviškai nekalba, pasakoja esąs jūrininkas, kurį laiką verslą vykdė Rusijoje, tačiau nukritus rublio vertei tai tapę nuostolinga.

VIDEO: Romanas Šešel: byla sufabrikuota

„Nėra jokio nusikaltimo, motyvų. Niekam nieko neperdavinėjau. Aš tiesiog padariau nuotrauką. Sėdau į katerį, ketinau vykti grybauti ir tiesiog sau mobiliuoju nufotografavau iš katerio, kur visi žvejoja, suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, bet juk tai nėra kažkokia paslaptis. Net ir vilniečiai, čia atostogaujantys, daro tokias nuotraukas, bet atsakomybė jiems negresia.

Sėdau į katerį, ketinau vykti grybauti ir tiesiog sau mobiliuoju nufotografavau iš katerio, kur visi žvejoja, terminalą, bet juk tai nėra kažkokia paslaptis, – tikina teisiamasis

R.Šešel tikina, jog jo vardu buvo sukurtas labai panašus į jo paties elektroninis paštas.

„Koks normalus šnipas darys paštą savo vardu? Čia kažkoks absurdas! Tai ne mano paštas, aš nieko nesiunčiau. Nuotraukos darytos viešose vietose, nėra darytų kur nors gamyklose. Laiką leidau kateryje, o mane sekė, tai jau ne paslaptis. Ką aš jaučiau, jei aš nekaltas? Jie patys man pasakė, kad stebėjo mane, – atvesdintas į teismą kalbėjo šnipinėjimu kaltinamas klaipėdietis. – Kaltina, jog rinkau viešai prieinamą informaciją, skaičiau tam tikrą informaciją laikraščiuose. Kodėl negaliu laikraščio skaityt? Kas man draudžia? Nieko aš nesiunčiau. Ir būdamas Rusijoje skaičiau, kas vyksta Klaipėdoje, Lietuvoje. Kam man rinkti informaciją, jei ji prieinama visiems? Aš net lietuviškai nekalbu, visus reikalus tvarkydavo mano žmona“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./R.Šešel katinamas šnipinėjimu Klaipėdos uoste Rusijos žvalgybos užsakymu.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./R.Šešel katinamas šnipinėjimu Klaipėdos uoste Rusijos žvalgybos užsakymu.

R.Šešel skundėsi, jog Šiaulių tardymo izoliatoriuje nesulaukia tinkamos medicininės pagalbos, prieš kurį laiką jam buvo lūžusi ranka, o pas traumatologą esą taip ir nebuvo pristatytas. Jo teigimu, suimtiesiems neduodama net nuskausminamųjų, o turintiems aukštą spaudimą skiriama tik pusė tabletės.

Z.Šešel: mano sūnus nekaltas

Į teismą atėjusi 72-ejų Z.Šešel sako nemieganti jau visus metus, mat sūnus buvo suimtas 2017-ųjų pabaigoje. Išsiskyręs, tris vaikus turintis Romanas gyveno pas ją ir moteris tikina, jog nieko nusikalstamo jis nepadarė.

„Tai sufabrikuotas reikalas. Nieko nėra, nieko objektyvaus. Kaltinamasis aktas – 30 lapų, o viskas kartojama. Nieko jis nepadarė. Tai tik žodiniai kaltinimai. Jei jis kaltas, turi būti audio įrašai, jo nusikalstami veiksmai užfiksuoti, – sakė Z.Šešel. – Pirmame puslapyje rašo, kad jis nedirba, neturi gyvenamosios vietos, kas ir lėmė jį nusikalsti, toliau rašo, kad ėjo į uostą, kažkokį darbą ten turi. Jis ten nedirbo, jis plaukė į jūrą, laivuose gaudė žuvį. Turėjo Rusijoje medienos apdirbimo verslą, gamino duris, norėjo nustoti plaukti į jūrą. Periodiškai važinėjo į Rusiją, dėl to ir sufabrikavo šią bylą“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Zoja Šešel
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Zoja Šešel

Z.Šešel tikina, jog sūnus pradėtas sekti 2016 metais. Vėliau paaiškėjo, jog be jų žinios neva buvo patekta į butą. Tuo metu Romanas buvo jūroje, o jo mama – Vokietijoje, kur prižiūrėjo senolę.

Turėjo Rusijoje medienos apdirbimo verslą, gamino duris, norėjo nustoti plaukti į jūrą. Periodiškai važinėjo į Rusiją, – sako kaltinamojo mama.

Moteris tikina viską žinojusi apie sūnų, tad ją stebina kaltinimai, esą sūnus rinko informaciją apie į Klaipėdą atplaukusius NATO laivus, juose gabenamus krovinius.

„Jis kariuomenėje netarnavo, kokia informacija pas jį galėjo būti? Tiesiog nufotografavo laivą. Ir mano anūkai ten ėjo, regatą fotografavome, ir aš turiu nuotraukų. Tai žodiniai kaltinimai“, – kartojo moteris, kurios teigimu, elektroninį paštą galėjo sukurti, kas tik nori ir tai nėra sūnaus atsakomybė.

„Ir į Clinton paštą įlindo ir pridirbo“, – kalbėjo Z.Šešel.

Prokuroras: rinko informaciją Rusijos žvalgybos užsakymu

Šią bylą Klaipėdoje kuruoja generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas. Jo teigimu, vyras rinko informaciją Rusijos žvalgybai.

VIDEO: Prokuroras Redas Savickas: informaciją įtariamasis rinko pusantrų metų

„Šnipinėjimo bylose kas tai yra nusikaltimo vieta? Svarbu įrodyti informacijos rinkimą, vykdant kitos valstybės užduotį“, – sakė R.Savickas.

Paklaustas, ar viešai prieinamos informacijos rinkimas yra nusikaltimas, R.Savickas teigė, jog „ kartas kartui nelygu“.

Šiuo metu už šnipinėjimą Lietuvoje yra nuteisti penki asmenys, dar kelios panašios bylos nagrinėjamos teismuose. Išteisintų asmenų šiose bylose nebūta.

Už tokio pobūdžio nusikaltimą gresia nelaisvė nuo 3 iki 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius