Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Grožio chirurgiją“ atakuoja programišių išgąsdinti pacientai, policija ragina nemokėti išpirkų

Pastarosiomis dienomis „Grožio chirurgijos“ klinikos pacientai, kurių duomenys buvo pavogti, į savo mobiliuosius telefonus ar elektroninio pašto dėžutes gavo žinutes su siūlymais susimokėti už jų pavogtų duomenų paviešinimą.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / 123rf.com nuotr.

Programišiai iš grožio klinikos pavogė tiek klientų asmens duomenis: vardus, pavardes, asmens kodus, tiek ir prieš operacijas darytas nuotraukas. Kai kurios iš jų yra intymios.

Tyrimą atliekantys Kauno apskr. vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai ragina klinikos pacientus, gavusius tokias žinutes, nemokėti jokių išpirkų, o kreiptis į policiją.

Pareigūnai prašo žmonių išsaugoti gautas SMS žinutes ar elektroninius laiškus ir juos pateikti tyrėjams per policijos elektroninių paslaugų portalą www.epolicija.lt.

„Grožio chirurgijos“ direktorius Jonas Staikūnas teigė, kad pastaruoju metu programišiai ypač aktyviai siuntinėja žinutes klientams.

„Antradienį, „Grožio chirurgiją“ šantažuojantys nusikaltėliai, įvykdė naują ataką prieš kliniką. Jos klientams buvo išsiųstas didelis kiekis trumpųjų žinučių su nuorodomis, galimai vedančiomis į pavogtus jų asmeninius duomenis, reikalaujant juos išpirkti. Naudodamiesi šia situacija klinikos klientams taip paskambina asmenys, prisistatantys teisininkais, ir siūlo savo paslaugas.

„Grožio chirurgija“ prašo klientų atsargiai elgtis su žinutėse pateiktomis nuorodomis – jos gali būti pavojingos kitų duomenų saugumui. Klientams šiuo metu gali kilti sunkumų bandant susisiekti su „Grožio chirurgija“ – klinika šiuo metu sulaukia itin didelio srauto skambučių“, – komentavo klinikos vadovas J.Staikūnas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Jonas Staikūnas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Jonas Staikūnas

15min jau ne kartą skelbė, kad klinikos pacientai yra šantažuojami, jiems rašomos žinutės ir siūloma išsipirkti savo duomenis iš interneto. Jau daugiau nei 30-ties žmonių duomenys yra paviešinti vadinamajame tamsiajame internete.

Programišiai siekia iš to pasipelnyti. Internete siūloma kaina už duomenis nuo 50 iki 2000 eurų. Klinikos vadovas 15min teigė, kad programišiai šantažavo ne tik klinikos pacientus, tačiau ir jų artimuosius, siųsdami duomenis ir nuotraukas jiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius