Gyventojai ilgapirščių baiminasi labiau nei liepsnų

Gyventojai, palikdami ilgesniam laikui tuščius namus labiausiai baiminasi, jog jie bus apvogti. Tokius faktus atskleidė draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa. Remiantis Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, kasdien dėl ilgapirščių nukenčia 61 gyventojas.
Apsaugos tarnybos pastebi, kad savo turto apsauga piliečiai susirūpina tik po apiplėšimo.
Apiplėšimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ Turto draudimo departamento direktoriaus Tomo Nenartavičiaus teigimu, apklausa atskleidė, jog ilgesniam laikui palikdami namus dėl jų nerimauja devyni gyventojai iš dešimties. Dėl to, kad namams atsitiks kažkas blogo labiau nerimauja moterys (77 proc.) nei vyrai (66 proc.).

„Daugiausiai gyventojų (72 proc.) nerimauja, kad namai bus apvogti, dėl to, kad bus nuniokoti gaisro baiminasi kiek daugiau nei pusė gyventojų, gamtos stichijų – 14 proc., vandalų – 8 proc., dėl trūkusių vamzdžių plūstančio vandens – 5 proc.“, – pasakoja T. Nenartavičius. Draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, jog gaisro labiau nei vagysčių baiminasi mažų miestelių bei kaimų gyventojai.

Oficialios baudžiamosios statistikos duomenimis vagystės sudaro 77,9 proc. visų užregistruotų kriminalinių nusikaltimų. Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos statistiniai duomenys atspindi, jog šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais kasdien Lietuvoje vidutiniškai buvo registruojama 61 privačios nuosavybės vagystė ir vagystė, įsibraunant į gyvenamą patalpą.

Draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ duomenimis, vagysčių metu gyventojai dažniausiai netenka tokio turto, kurį ilgapirščiams nesudėtinga išsinešti bei lengva greitai parduoti: juvelyrinių dirbinių, grynųjų pinigų, buitinės, kompiuterinės technikos, įvairių buities reikmenų, mobiliųjų telefonų, fotoaparatų, vaizdo kamerų ir pan. Tiesa, gyventojai žalą patiria ne tik dėl pavogto turto – vagys neretai žalos padaro ir sugadindami durų užraktus, apdaužydami sienas, apgadindami grindų dangą bei baldus ir pan. Bendrovės statistika atspindi, kad gyventojų vagystės metu vidutiniškai patiriama žala sudaro apie 2 tūkst. litų.

Namų turtą dažniau sunaikina vanduo ir liepsnos

T. Nenartavičius atkreipia dėmesį, jog ugnis bei vanduo – ne ką mažiau grėsmingas turto niokotojas nei vagys. Draudžiamųjų įvykių statistika atspindi, kad beveik pusę visų gyventojų turto draudimo žalų sudaro užliejimo žalos, penktadalį sudaro gamtos stichijų siautėjimas.

„Pinigine išraiška daugiausiai nuostolių gyventojams sukelia gaisrai ir užliejimai. Gaisrai per trumpą laiką pasiglemžia itin daug turto, tuo tarpu vandens tekėjimą ne visuomet pavyksta laiku pastebėti – jeigu vanduo pradeda tekėti bute, kurio šeimininkai būna išvykę, jį kaimynai paprastai pastebi tik tuomet, kai situacija labai prasta“, – teigia T. Nenartavičius. Draudimo bendrovė „ERGO Lietuva“ per šių metų aštuonis mėnesius už gaisro metu patirtas žalas išmokėjo beveik 1 mln. litų, tuo tarpu išmokų suma pagal vandens riziką sudarė apie 1,3 mln. litų. Bendra išmokų suma už visas gyventojų patirtas žalas sudaro daugiau kaip 3 mln. litų.

Draudimo ekspertas pataria ilgesniam laikui paliekant tuščius namus paprašyti, kad kas nors kartas nuo karto užeitų patikrinti, ar namuose viskas gerai. Užsukti ir patikrinti patikėtiniai turėtų vis skirtingu laiku – netikėti apsilankymai atbaido ilgapirščius. Taip pat dėl išvykimo svarbu įspėti ir kaimynus, paprašyti, kad jie būtų budresni ir pastebėję kažką negero, iškart informuotų. Siekiant išvengti užpylimo, prieš išvažiuojant geriausia būtų užsukti įvadinius vandens tiekimo ventilius.

Gyventojų apklausą rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Prime Consulting“ atliko rugpjūčio 24-30 dienomis. Jos metu buvo apklausti 1003 respondentai iš visos Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius